• Robottiruohonleikkurit
  • Testitulokset
  • Näin testasimme
  • Robottiruohonleikkuri.

    Robottiruohonleikkurit

    Testasimme 26 robottiruohonleikkuria. Löydä paras ruohonleikkuri niin pienelle kuin isollekin pihalle.

    Robottiruohonleikkuri.

    Testissä robottiruohonleikkurit – mukana monia erittäin hyviä arjen apureita erikokoisille pihoille.

    Testasimme 26 robottiruohonleikkuria. Laitteet jaoteltiin kolmeen ryhmään sen mukaan, kuinka suuren leikkuualan ne kattavat: alle 500 neliömetriä, 600–1 000 neliömetriä ja yli 1 000 neliömetriä. Laboratorion asiantuntijat tarkastivat myös, yltävätkö laitteet valmistajan suosittelemiin tai ilmoittamiin maksimileikkuualoihin.

    Edellisessä, vuonna 2022 julkaisemassamme robottiruohonleikkuritestissä ei ollut mukana lainkaan sellaisia robottileikkureita, jotka toimivat ilman erillistä rajalankaa. Langattomien vaihtoehtojen yleistyessä niitä on saatu mukaan uusimpaan testiimme – ja moni niistä yllättää positiivisesti leikkuutuloksillaan.

    Testiryhmäläisistä Husqvarna Automower 410XE NERA (Epos), Segway i105E, Segway Navimow H800E ja Worx Vision M600 eivät tarvitse rajakaapeleita.

    Langattomuus voi tuoda mukavuutta, mutta halpaa se ei kuitenkaan ole: nämä mallit sijoittuvat pääosin hintahaitarin yläpäähän. Toisaalta erittäin hyvin leikatun nurmikon voi saada myös rajakaapelillisella laitteella – ja usein jo reilusti alle tuhannen euron hintaan.

    Suurin osa laitteista leikkaa standardinurmikon vähintäänkin hyvin, mutta haastavammissa olosuhteissa, kuten pitkän, kostean ruohon tai epätasaisen nurmikon kohdalla, arvosanat vaihtelevat erittäin hyvistä huonoihin.

    Nämä robottiruohonleikkurit testasimme

    Robottiruohonleikkurit korkeintaan 500 m² pihalle

    Biltema RM300
    Einhell Freelexo Cam 500
    Gardena Sileno Minimo 250
    Gardena Sileno Minimo 500
    Husqvarna Aspire R4
    Segway i105E
    Worx Landroid M500 Plus

    Robottiruohonleikkurit 600–1000 m² pihalle

    AL-KO Robolinho 550 W
    Biltema RM1000
    Cub Cadet XR5 1000
    Gardena Smart Sileno Life 750 Lona
    Greenworks Optimow 7
    Greenworks Optimow 10
    Husqvarna Automower 310 Mark II
    Husqvarna Automower 310E NERA
    Husqvarna Automower 410XE NERA Epos
    Meec Robottiruohonleikkuri 800 m²
    Segway Navimow H800E
    Worx Landroid M700 Plus WR167E
    Worx Vision M600

    Robottiruohonleikkurit yli 1000 m² pihalle

    Einhell Freelexo 1200 LCD BT
    Greenworks Optimow 15
    Husqvarna Automower 315 Mark II
    Husqvarna Automower 415X
    Stiga G 1200
    Stihl iMow 5

    Katso testin tulokset

    Käyttömukavuutta pienellä vaivalla

    Robottileikkurit vähentävät pihanhoidon vaivaa merkittävästi, mutta huoltovapaita ne eivät kuitenkaan ole. Olosuhteista riippuen laite kannattaa puhdistaa noin kerran viikossa, ja terien vaihtoa suositellaan tehtäväksi 1–2 kertaa leikkuukauden aikana.

    Rajakaapelilla toimivissa malleissa huolellinen asennus voi säästä käyttäjää suuremmalta päänvaivalta jälkikäteen. Käyttöohjeista löytyy usein tarkat ohjeet esimerkiksi etäisyyksistä reunoihin ja istutuksiin.

    Käyttömukavuuden arvosanojen ohella myös leikkurin painoon kannattaa kiinnittää huomioita huoltotoimenpiteitä ajatellen. Testin laitteilla tämä vaihtelee 5,9 kilosta 16,5 kiloon.

    Hiljaisempia kuin perinteiset

    Viimevuotisessa ruohonleikkuritestissä akkukäyttöisillä laitteilla mitattiin melutasoksi laitteen läheisyydestä 75–91 desibeliä. Robottiruohonleikkureilla lukemat ovat vastaavasti 53–65 desibeliä. Testaajat myös arvioivat subjektiivisesti äänen häiritsevyyttä 10 metrin etäisyydeltä laitteesta.

    Leikattua nurmikkoa, puu ja robottiruohonleikkuri.

    Näin testasimme robottiruohonleikkurit

    Robottiruohonleikkurit testattiin perusteellisesti ja puolueettomasti laboratoriossa. Testauksessa arvioitiin ruohonleikkurien suorituskykyä, käyttömukavuutta, melua, käyttöohjeita, rakenteen laatua ja turvallisuutta.

    Näin testasimme robottiruohonleikkurit

    Ruohonleikkurin ostajan opas

    Tutustu testin lisäksi ostajan oppaaseen, jossa perehdymme erilaisiin ruohonleikkurityyppeihin ja annamme hyödyllisiä vinkkejä ruohonleikkurin valintaan.

    Ostajan oppaan avulla selvität, sopiiko omiin tarpeisiisi parhaiten työnnettävä kelaleikkuri, bensiini-, akku- tai sähkökäyttöinen ruohonleikkuri vai itsenäisesti nurmikon ajava robottiruohonleikkuri.

    LUE OSTAJAN OPAS

    Tietoa meistä

    Kuluttajaa lukemalla teet fiksuja valintoja

    Kuluttaja on lehti sinulle, joka haluat perustaa ostopäätöksesi tutkittuun tietoon ja faktoihin. Teemme perusteellisen tutkimustyön puolestasi, jolloin sinun on helppo tehdä hyviä kauppoja ja löytää paras vastine rahoillesi.

    Lukemalla Kuluttajaa pysyt ajan hermolla ja tiedät, kuinka toimia ongelmatilanteissa. Tilaajana maksat vain laadukkaasta sisällöstä. Olemme ylpeästi puolueeton toimija, emmekä julkaise mainoksia.

    Lue lisää

    Testaamme tuotteet puolestasi

    Kuluttaja on Suomen suurin testaaja. Testaamme tuotteita ja palveluita yli sadassa eri tuoteryhmässä kodinkoneista vakuutuksiin. Julkaisemme vuosittain puolueettomat tutkimustulokset yli tuhannesta tuotteesta.

    Testimme pohjautuvat aina tutkittuun tietoon ja tiukkoihin arviointikriteereihin. Emme ota testattavia tuotteita vastaan yrityksiltä, vaan ostamme ne kaupasta samaan tapaan kuin sinäkin ostaisit. Kaikki tuotteet testataan puolueettomissa ja tarkoin valituissa laboratorioissa yhteistyössä muiden maiden kuluttajalehtien ja -järjestöjen kanssa.

    Testimme pitävät sisällään keskeiset tuotteen tai palvelun laatuun liittyvät ominaisuudet, olipa sitten kyse kestävyydestä, turvallisuudesta tai taloudellisuudesta. Kunkin testin yhteydessä kerromme tarkemmin käyttämistämme testausmenetelmistä.

    Lisätietoa testauksesta

    Teksti: Ivar Kurki ja Ossi jääskeläinen
    Testi: Ivar Kurki
    Sivun kuvat: ICRT ja IStock

    Kuluttaja

    Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.