Testissä kahvinkeittimet – hyvää kahvia hinnasta riippumatta.
Testasimme 46 kahvinkeitintä, joiden hinnat vaihtelivat 20–380 euron välillä. Edulliset keittimet pärjäsivät laadussa kalliimpien rinnalla, mutta lämpötiloissa ja valmistusajoissa ne sijoittuivat useimmiten testijoukon häntäpäähän. Yhdessätoista laitteessa on lasikannun sijaan termoskannu, jonka lämpimänä pitoa arvioitiin myös pidemmältä ajalta.
Keitetyn kahvin laatua arvioi sokkotestissä kymmenen asiantuntijan paneeli asteikolla 1–10. Maistaminen tehtiin, kun kahvin lämpötila oli 55 ± 5 °C. Makuraadin tulokset yllättivät positiivisesti, sillä viiden parhaan joukkoon mahtuu jopa kolme alle 30 euron keitintä. Kaikkiaan 46 testatusta keittimestä vain kolme jää kahvin laadultaan alle erittäin hyvän arvosanan.
Kahvin laatua arvioitiin myös aromasäätimen ollessa strong-asetuksella valmistuksen aikana. Asetus säätelee veden virtausnopeutta kahvijauheen läpi: hitaampi virtaus tuo kahviin voimakkaamman ja täyteläisemmän maun. Ominaisuudesta voi olla hyötyä esimerkiksi keitettäessä kahvia pienempiä määriä tai kun halutaan säätää vaalea- tai tummapaahtoisten kahvien uuttoaikaa.
Kahvimyllyllä varustetuilla malleilla kahvi valmistettiin myös suodatinkahvia vastaavista pavuista. Normaaliasetusten ohella yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kaikkien laitteiden keittämän kahvin laatu on erittäin hyvä, eikä testatulla keskipaahtoisella Arvid Nordquist Mellan -kahvilla tai vastaavilla pavuilla ollut merkittäviä eroja valmistustavasta riippuen.
Hinnakkaammat nopeimpia
Laitteiden suorituskykyä arvioitiin mittaamalla kahvin lämpötilaa, valmistusaikaa ja suodatustehoa, eli sitä, kuinka paljon kahvia suurimmalla ja pienimmällä mahdollisella vesimäärällä saatiin, ja kuinka paljon vettä haihtui tai jäi kahvinpuruihin.
Lämpötilamittauksissa noin puolet malleista ylsi erittäin hyvään arvosanaan täyttä kannullista mitattaessa, matalimman näistä kirjauttaessa 78,5 °C puolen tunnin lämpimänäpidon jälkeen. Minimitäytöllä kuitenkin enää vain kahdeksan laitetta ylsi erittäin hyvään arvosanaan, ja kaiken kaikkiaan alle kolmasosa malleista sai vähintään hyvän arvosanan.
Täyden kannullisen lämpötilat 30 minuutin lämpimänäpidon jälkeen vaihtelivat 86,1–65,4 °C:n välillä ja minimitäytöllä 88,1–35,9 °C:n välillä.
Termoskannullisissa malleissa kahvin lämpötiloja mitattiin 15 ja 30 minuutin lisäksi myös 1, 2 ja 4 tunnin kohdalla. Minimitäytöllä tulokset olivat jälleen heikompia: täyden kannullisen korkein mitattu lämpötila 4 tunnin jälkeen oli 72,9 °C ja alin 64,7 °C. Minimitäytöllä vastaavat lukemat olivat 57 °C ja 37 °C.
Kahvin valmistusajassa kaikki erittäin hyvät arvosanat menevät testin hinnakkaammille, vähintään 100 euroa maksaville laitteille. Alle 50 euroa maksavista laitteista vain kolme laitetta neljästätoista valmisti kahvin nopeasti. Nopeimmilla näistä täysi kannullinen valmistui hieman noin viidessä minuutissa tai noin kuudessa minuutissa. Molemmat olivat kuitenkin pienikapasiteettisia malleja, joiden kannujen tilavuudet olivat 0,32 ja 0,5 litraa. Yli litran kannullista joutuu edullisimmilla keittimillä odottelemaan vähintään 9 minuuttia.
Testin nopeimpienkin keittimien joukossa yksi on ylitse muiden: sillä täysi 1,1 litran kannullinen valmistuu jopa 2 minuutissa 40 sekunnissa, mikä on lähes puolet nopeammin kuin seuraavaksi nopeimmalla keittimellä, jossa hieman alle litra valmistuu juuri ja juuri viidessä minuutissa. Minuuttien säästöstä joutuu kuitenkin maksamaan – tässä tapauksessa 350 euron verran. Mielenkiintoisesti 0,23 litran minimimäärä valmistuu laitteella vain noin 20 sekuntia nopeammin.
Vain viisi keitintä ylsi suodatusteholtaan hyvään arvosanaan. Suodatusteholtaan paras laite menetti vain 0,2 desilitraa täyden kannun ja minimimäärän valmistuksen aikana. Keskimäärin vettä kuitenkin menetetään täydessä kannullisessa noin 1,1 desilitraa ja minimitäytöllä noin 1,6 desilitraa per litra.