Kuluttajan avulla teet fiksuja valintoja kodin ja pihan kunnossapitoon sekä asumiseen liittyen.
Talvikompostointi onnistuu, kun huomioi nämä asiat.
Jokusen sadan euron kompostori on hyvin hoidettuna pitkäikäinen, joten siihen satsaaminen kannattaa. Biojätteen päätyessä kompostiin sekajäteastia täyttyy huomattavasti hitaammin, joten sen tyhjennysväliä voi harventaa ja säästää noutomaksuissa. Kertatyhjennys voi maksaa sijainnin ja tyhjennysvälin mukaan omakotitaloasujalle seitsemästä eurosta noin kahteenkymmeneen euroon. Kompostorilla voi myös tuottaa omaa humusta, eli multaa, mikä on ekologisesti erittäin kestävä keino maaperän parantamiseen.
Kompostointiin myös velvoitetaan nykyään osassa Suomen taajamia. Heinäkuusta 2024 lähtien biojäte on pitänyt lajitella yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikilla kiinteistöillä. Uuden jätelain mukaan jokaisen, joka kompostoi kodissaan syntyvää elintarvikebiojätettä kompostorissa, täytyy tehdä myös kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.
Suomessa talvi asettaa kuitenkin omat vaatimuksensa kompostoinnille. Miten estää kompostorissa olevan kostean massan jäätyminen pakkasilla ja ylläpitää riittävää lämpötilaa kompostoinnille?
Näillä seuraavilla vinkeillä selviät kompostoinnista menestyksellä talven yli.
Tämä artikkeli on uudelleenjulkaisu. Artikkeli on julkaistu alun perin 10.3.2021.
Pyykkiä pestessä kannattaa käyttää pesukoneen erikoisohjelmia. Pyykinpesuaineitakin kannattaa vaihdella.
Elämässä ei ole pakko kuin maksaa veroja, kuolla ja pestä pyykkiä. Vain yksi näistä kuitenkin toistuu jopa useita kertoja viikossa ja vaatii oma-aloitteista ponnistelua. Niinpä siitä kannattaa tehdä itselleen mahdollisimman helppoa.
Kodinkoneisiin erikoistunut tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta sanoo, että pyykinpesuun valmistautuminen alkaa oikeastaan jo vaatekaupassa. Vaatteita ostaessa kannattaa miettiä, miten ja millaisten tekstiilien kanssa ne pitää pestä. Ei siis välttämättä kannata ostaa vain yhtä valkoista paitaa, jos muuten suosii mustaa.
”On tärkeää, että vaatteita hoidetaan hoito-ohjemerkintöjen mukaan. Se lappu ei ole vaatteessa turhaan”, Marjomaa sanoo.
Poloinen pyykinpesijä on kuitenkin ohjeiden ja merkintöjen rumputulessa: pesulämpötiloja, eri värejä ja materiaaleja, rumpukuivaus ja linkous kielletty tai sallittu. Esimerkiksi.
Yli kolmekymmentä vuotta valmistettu klassikkoahkio koottiin käsityönä.
Moni talviretkeilijä on kohottanut kulmiaan, kun legendaarinen Savotan ahkiomalli on kadonnut yhtiön verkkosivuilta.
Tuote on loppunut myös monilta jälleenmyyjiltä.
Kuinka moni on jaksanut huolehtia kotivarasta vuodesta toiseen? Selvitimme, mitä tuotteita kotivaraan kuuluu ja mitä on mielen kotivara.
Pärjäisitkö 72 tuntia poistumatta kotoa? Entä ilman sähköä tai vettä?
Vaikka ei olisi todellinen tuomionpäivää odottava selviytymisekspertti, valtakunnallinen 72 tunnin suositus kannattaa ottaa tosissaan.
Suosituksella tarkoitetaan sitä, että jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta ilman sähköä, lämpöä, vettä ja kaupasta haettua ruokaa. Suositus on tehty yhteistyössä suomalaisten viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Varautumisen voi katsoa auttavan yhteiskuntaa suuntaamaan resursseja poikkeustilan hoitamiseen, kun ihmiset pärjäävät omillaan jonkin aikaa.
Kotivaran tärkeydestä keskusteltiin mediassa ja julkisuudessa paljon ensin koronapandemian ja sen aiheuttamien poikkeustilojen aikana vuonna 2020 ja jälleen Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen alettua talvella 2022. Pandemian tai konfliktin lisäksi varautumista vaativia häiriötilanteita voivat olla pitkäkestoiset sähkökatkot, vedenjakelun keskeytyminen, vesijohtoverkoston saastuminen tai tietoliikenneyhteyksien katkeaminen. Myös arkinen sairastuminen tai tapaturma voi aiheuttaa sinänsä ohimenevän tilanteen, jossa ei pääse kauppaan.
Tämä opas kertoo, minkälainen kuivausrumpu kannattaa hankkia ja miten sitä käytetään.
Kun harkitset kuivausrummun ostamista, mieti etuja ja haittoja kuivausrummun, kuivauskaapin ja narukuivauksen välillä. Pesetkö paljon pyykkiä, soveltuvatko tekstiilisi koneelliseen kuivattamiseen ja minkälaiset ovat pyykinpesu- ja kuivaustilasi? Oletko vaatepölylle allerginen? Entä kumpi kuluttaa enemmän sähköä: kuivausrumpu vai lämmitetyssä tilassa narulla kuivaaminen?
Jos päätät hankkia koneellisen kuivaajan, vertaa laitteiden energiankulutusta, suorituskykyä, käyttöominaisuuksia ja puhdistamisen helppoutta sekä kuivaamiseen kuluvaa aikaa. Tietoa saat energiamerkinnän ja tuote-esitteiden lisäksi Kuluttaja-lehden testituloksista.
Jos kuivaat pyykkiä koneellisesti, kannattaa pyykinpesukoneessa olla riittävän tehokas linkous, vähintään 1000 kierrosta/minuutissa.
Kuivausrumpuja on kahta eri tyyppiä: kondesoivat eli kosteuden vedeksi tiivistävät kuivausrummut ja lämpimän ilman putken kautta hormiin tai ulkoilmaan poistavat kuivausrummut.
Kondensoivat kuivausrummut:
Kondesoivissa kuivausrummuissa lämmitettyä ilmaa puhalletaan märkään pyykkiin. Pyykin kosteus höyrystyy ilmaan. Lämmin vesihöyry siirretään kondensaattoriin tai lämmönvaihtimeen, jossa se kohtaa kylmän ilman tai kylmäaineen ja tiivistyy vedeksi. Vesi menee tyhjennettävään vedenkeruuastiaan tai se ohjataan letkua pitkin viemäriin.
Hormiin poistavat kuivausrummut:
Kuluttaja-lehden testeissä selvitetään muun muassa sitä, kuinka hyvä tiivistymisteho kuivausrummuilla on. Tiivistymisteho kertoo, kuinka monta prosenttia vaatteisiin jääneestä vedestä, joka höyrystyy, tiivistyy uudelleen vedeksi. Mitä huonompi tiivistymisteho, sitä enemmän kosteutta pääsee huoneilmaan. Jos tila on ennestään kostea ja ilmanvaihto on huono, tilaa on syytä tuulettaa.
Ohjelman valinta tapahtuu joko aikavalintaisesti, jolloin käyttäjä määrittää kuivausajan tai automaattisilla ohjelmavalinnoilla, jotka valitaan halutun kuivaustuloksen ja tekstiilien laadun mukaan. Joissakin kuivausrummuissa on sekä aikavalinta että automaattiset ohjelmat.
Tämä on kahvinkeittimen ostajan opas, jossa kerromme, mitä sinun on hyvä tietää, kun olet ostamassa perinteistä kahvinkeitintä suodatinkahvin valmistamiseen, manuaalista tai automaattista espressokonetta tai kapselikeitintä.
Vaihtoehtoja kahvin valmistamiselle on monia, joten ennen ostamista mieti käyttötarvettasi ja tutustu eri laitteiden ominaisuuksiin. Ostajan opas kertoo Kuluttaja-lehden testitulosten perusteella, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota. Testituloksissa kahvinkeittimiä tai espressokoneita voi rajata valmistajan, hinnan tai kokonaisarvosanan mukaan.
Termoskannullinen kahvinkeitin
Täysautomaattinen espressokone
Vajaan pannullisen keittäminen
Sanasto: laitteiden toimintoja
Suomalaiset suosivat suodatinkahvia. Perinteinen kahvinkeitin keittää kerralla 8–12 kuppia, mutta keittimiä on myös pienten kotitalouksien käyttöön: pienimmillä voi valmistaa vain 2–5 kuppia kerrallaan.
Suodatinkahvin makuun vaikuttaa muun muassa suodatusnopeus. Joissakin keittimissä on aromivalitsin, jonka avulla voi säätää valumisnopeutta ja näin kahvin voimakkuutta. Toiminto on hyödyllinen etenkin, jos valmistat usein pieniä määriä kahvia kerrallaan. Kun vesi johdetaan hitaammin pienen kahvijauhemäärän läpi, kaikki aromit saadaan juomaan mukaan.
Perinteisten keittimien hinnat vaihtelevat parista kympistä satoihin euroihin. Halpa keitin tekee makuvertailun mukaan yhtä hyvää kahvia kuin kallis ja on usein yhtä mukava käyttää, joten sopiva keitin löytyy joka kukkarolle. Erihintaisten laitteiden erot voivat näkyä erikoistoiminnoissa ja säädöissä. Ne voivat myös näkyä materiaaleissa ja osien kestävyydessä. Yksi hyvä huomio ennen keittimen ostamista on varmistaa, että siihen on saatavilla varaosia.
Termoskannullinen kahvinkeitin suodattaa kahvin suoraan termoskannuun, jotta se pysyy pidempään lämpimänä. Maun puolesta kahvi on toki parasta tuoreeltaan. Jos harkitset termoskannullista kahvinkeitintä, vertaa testituloksiamme: varsinkin pieniä määriä keitettäessä kahvi jäähtyy usein nopeasti termoskannussakin. Keittimien termoskannut eivät ole yhtä tiiviitä kuin tavalliset termoskannut. Termoskannullista kahvinkeitintä ostaessa kannattaa myös selvittää, onko keitin helppo puhdistaa ja kannu pestä.
Testissämme termoskannulliset kahvinkeittimet ovat pärjänneet yleisesti ottaen samaan tapaan kuin muut suodatinkahvin valmistamiseen tarkoitetut kahvinkeittimet.
Piha-alueiden talvikunnossapito on tontin omistajan vastuulla.
Talvikuukausien sahaava lämpötila saattaa tehdä pihoista ja kävelyväylistä varsinaisia luistinratoja.
Yleisimpiä liukastumisten tapaturmapaikkoja ovatkin juuri koti, lenkkipolku ja jalkakäytävä.
Kunnat vastaavat kadun, eli ajoväylien kunnossapidosta. Piha-alueen ja talon edustalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapito on tontinomistajan vastuulla, joten hiekoittamisella voi paitsi estää tapaturmia myös välttyä oikeudenkäyntikuluilta.
Tässä pikakatsaus oikeaoppiseen liukkaudentorjuntaan.
Hyvä ilmansuodatin vähentää allergiaoireita. Esimerkiksi imuria ostettaessa on syytä olla tarkkana, että sen suodatin on testattu myös pienhiukkasilla.
Hepa tulee englanninkielisistä sanoista High Efficiency Particulate Air. Hepa-suodatinta tehokkaampi suodatin on ulpa- eli Ultra-Low Particulate Air -suodatin. Epa-suodatin (Efficiency Particulate Air) taas on hieman Hepaa heikompi.
Lukija ihmettelee, miksi Suomessa myydään huonosti tappavia hiirenloukkuja?
Ostamani ongelma on siinä, että loukku ei suinkaan tapa hiirtä nopeasti, vaan murskaa sen naaman ja jää siihen kiinni. Noutaja tulee vasta pitkän kitumisen jälkeen tukehtumalla tai muihin komplikaatioihin. Viisi hiirtä pyydystin, ja joka kerta sama juttu. Jouduin itse lopettamaan. Saako tällaisia myydä kaupoissa, tai onko hiirenloukuille mitään vaatimuksia?
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.