Koti ja piha

Kuluttajan avulla teet fiksuja valintoja kodin ja pihan kunnossapitoon sekä asumiseen liittyen.

Kaikki artikkelit

Lumisella pihalla on auki oleva komposti.

Kompostointi säästää rahaa ja luontoa, mutta miten onnistua siinä talven yli?

21.2.2025Koti ja piha

Talvikompostointi onnistuu, kun huomioi nämä asiat.

Jokusen sadan euron kompostori on hyvin hoidettuna pitkäikäinen, joten siihen satsaaminen kannattaa. Biojätteen päätyessä kompostiin sekajäteastia täyttyy huomattavasti hitaammin, joten sen tyhjennysväliä voi harventaa ja säästää noutomaksuissa. Kertatyhjennys voi maksaa sijainnin ja tyhjennysvälin mukaan omakotitaloasujalle seitsemästä eurosta noin kahteenkymmeneen euroon. Kompostorilla voi myös tuottaa omaa humusta, eli multaa, mikä on ekologisesti erittäin kestävä keino maaperän parantamiseen.

Kompostointiin myös velvoitetaan nykyään osassa Suomen taajamia. Heinäkuusta 2024 lähtien biojäte on pitänyt lajitella yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikilla kiinteistöillä. Uuden jätelain mukaan jokaisen, joka kompostoi kodissaan syntyvää elintarvikebiojätettä kompostorissa, täytyy tehdä myös kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Suomessa talvi asettaa kuitenkin omat vaatimuksensa kompostoinnille. Miten estää kompostorissa olevan kostean massan jäätyminen pakkasilla ja ylläpitää riittävää lämpötilaa kompostoinnille?

Näillä seuraavilla vinkeillä selviät kompostoinnista menestyksellä talven yli.

Kuivausrumpu.

Opas: minkälainen kuivausrumpu kannattaa hankkia?

12.2.2025Koti ja piha

Tämä opas kertoo, minkälainen kuivausrumpu kannattaa hankkia ja miten sitä käytetään.

Kun harkitset kuivausrummun ostamista, mieti etuja ja haittoja kuivausrummun, kuivauskaapin ja narukuivauksen välillä. Pesetkö paljon pyykkiä, soveltuvatko tekstiilisi koneelliseen kuivattamiseen ja minkälaiset ovat pyykinpesu- ja kuivaustilasi? Oletko vaatepölylle allerginen? Entä kumpi kuluttaa enemmän sähköä: kuivausrumpu vai lämmitetyssä tilassa narulla kuivaaminen?

Jos päätät hankkia koneellisen kuivaajan, vertaa laitteiden energiankulutusta, suorituskykyä, käyttöominaisuuksia ja puhdistamisen helppoutta sekä kuivaamiseen kuluvaa aikaa. Tietoa saat energiamerkinnän ja tuote-esitteiden lisäksi Kuluttaja-lehden testituloksista.

Jos kuivaat pyykkiä koneellisesti, kannattaa pyykinpesukoneessa olla riittävän tehokas linkous, vähintään 1000 kierrosta/minuutissa.

Muistilista kuivausrummun valintaan

  • Tyypit: kosteuden tiivistävä eli kondensoiva vai hormiin poistava kuivausrumpu?
  • Ohjelman valinta: aikavalinta vai automaattiset ohjelmat?
  • Erikoisohjelmat ja lisätoiminnot: tarkista mitä kaikkia vaihtoehtoja rumpu tarjoaa erilaiselle pyykille.
  • Nukkasihti ja kondenssivesisäiliö: tutustu liikkeessä, miten irrottaminen ja tyhjentäminen sujuu.
  • Tila: varmista, että kuivausrumpu sopii sille varattuun tilaan. Mittaa sijoituspaikka ennen ostoksille lähtöä.
  • Käyttömukavuus: tarkista luukun aukeamissuunta, sillä sitä ei voi kaikissa malleissa vaihtaa.

Tietoa ostajalle

Tyypit

Kuivausrumpuja on kahta eri tyyppiä: kondesoivat eli kosteuden vedeksi tiivistävät kuivausrummut ja lämpimän ilman putken kautta hormiin tai ulkoilmaan poistavat kuivausrummut.

Kondensoivat kuivausrummut:

Kondesoivissa kuivausrummuissa lämmitettyä ilmaa puhalletaan märkään pyykkiin. Pyykin kosteus höyrystyy ilmaan. Lämmin vesihöyry siirretään kondensaattoriin tai lämmönvaihtimeen, jossa se kohtaa kylmän ilman tai kylmäaineen ja tiivistyy vedeksi. Vesi menee tyhjennettävään vedenkeruuastiaan tai se ohjataan letkua pitkin viemäriin.

  • Ilman avulla toimivassa kuivausrummussa vesihöyry tiivistetään huoneilman avulla vedeksi. Nämä rummut eivät sovellu kovin pieniin tai huonosti ilmastoituihin tiloihin, koska tällaisissa tiloissa lämpötila nousee kuivauksen aikana erityisen korkealle. Liian kuumassa huonelämpötilassa kuivausrumpu ei saa riittävästi viileää korvausilmaa, jolloin pyykin kuivaamiseen menee enemmän aikaa ja sähkönkulutus kasvaa.
  • Lämpöpumpputekniikalla toimivassa kuivausrummussa vesihöyry tiivistyy vedeksi laitteessa olevan kylmäaineen avulla. Lämpöpumpuilla varustetut kuivausrummut ovat enemmistössä markkinoilla. Kondesoivat lämpöpumppukuivausrummut ovat yleensä kalliimpia, mutta kuluttavat noin puolet vähemmän sähköä kuin ilman avulla kuivaavat.

Hormiin poistavat kuivausrummut:

  • Hormiin poistavia kuivausrumpuja on vähemmän markkinoilla. Kuivausrumpu liitetään hormiin, josta vesihöyry pääsee ulkotiloihin. Kosteuden poisto hormiin on usein vaikea toteuttaa.

Kuluttaja-lehden testeissä selvitetään muun muassa sitä, kuinka hyvä tiivistymisteho kuivausrummuilla on. Tiivistymisteho kertoo, kuinka monta prosenttia vaatteisiin jääneestä vedestä, joka höyrystyy, tiivistyy uudelleen vedeksi. Mitä huonompi tiivistymisteho, sitä enemmän kosteutta pääsee huoneilmaan. Jos tila on ennestään kostea ja ilmanvaihto on huono, tilaa on syytä tuulettaa.

Ohjelman valinta

Ohjelman valinta tapahtuu joko aikavalintaisesti, jolloin käyttäjä määrittää kuivausajan tai automaattisilla ohjelmavalinnoilla, jotka valitaan halutun kuivaustuloksen ja tekstiilien laadun mukaan. Joissakin kuivausrummuissa on sekä aikavalinta että automaattiset ohjelmat.

  • Aikavalintaisessa koneessa käyttäjä valitsee kuivausajan, joka voi olla esimerkiksi määrämittainen tai tietyllä välillä portaaton. Ohjelma pysähtyy silloin, kun aika on täysi riippumatta pyykin kuivuusasteesta.
  • Automaattiohjelmilla toimivassa kuivausrummussa voi valita esimerkiksi kaappikuivan, silityskuivan tai mankelikuivan ohjelman. Automaattisessa ohjelmassa kone tunnistaa pyykinkosteuden ja ohjelma pysähtyy, kun valittu kuivuusaste on saavutettu. Ohjelman kestoon vaikuttavat jäännöskosteus pesun jälkeen, pyykin määrä, tekstiilien materiaali, valittu kuivuusaste ja lämmitysvastuksen teho.
  • Kuluttaja-lehden testeissä mitataan, kuinka hyvin laitteet kuivaavat pyykkejä asetetun tavoitetason mukaan. Kaappikuivassa kirjopyykissä jäännöskosteuden tulisi olla 0 %+/-3 %, kaappikuivassa hienopyykissä 1 %+/-2 % ja silityskuivassa kirjopyykissä 12 %+/-4 %. Jos ohjelman tarkkuus on huono, pyykki voi jäädä liian märäksi. Kannattaa siis kokeilla erilaisia ohjelmia, jotta löytää itseään miellyttävän jäännöskosteuden.
Kahvikone.

Kahvinkeittimet: espressoa, kapselikahvia vai suodatinsumppia?

3.2.2025Koti ja piha

Tämä on kahvinkeittimen ostajan opas, jossa kerromme, mitä sinun on hyvä tietää, kun olet ostamassa perinteistä kahvinkeitintä suodatinkahvin valmistamiseen, manuaalista tai automaattista espressokonetta tai kapselikeitintä.

Sisällys

Suodatinkahvinkeitin

Termoskannullinen kahvinkeitin

Kapselikeitin

Täysautomaattinen espressokone

Manuaalinen espressokone

Suodatinkahvin maku

Espresson maku

Kahvin lämpötila

Vajaan pannullisen keittäminen

Keitinajat

Kahvinkeittimen puhdistus

Kapselikeittimen puhdistus

Espressokoneen puhdistus

Kalkinpoisto

Ääni ja tärinä

Sanasto: laitteiden toimintoja

 

Suodatinkahvinkeitin

Suomalaiset suosivat suodatinkahvia. Perinteinen kahvinkeitin keittää kerralla 8–12 kuppia, mutta keittimiä on myös pienten kotitalouksien käyttöön: pienimmillä voi valmistaa vain 2–5 kuppia kerrallaan.
Suodatinkahvinkeitin.

Suodatinkahvin makuun vaikuttaa muun muassa suodatusnopeus. Joissakin keittimissä on aromivalitsin, jonka avulla voi säätää valumisnopeutta ja näin kahvin voimakkuutta. Toiminto on hyödyllinen etenkin, jos valmistat usein pieniä määriä kahvia kerrallaan. Kun vesi johdetaan hitaammin pienen kahvijauhemäärän läpi, kaikki aromit saadaan juomaan mukaan.
Perinteisten keittimien hinnat vaihtelevat parista kympistä satoihin euroihin. Halpa keitin tekee makuvertailun mukaan yhtä hyvää kahvia kuin kallis ja on usein yhtä mukava käyttää, joten sopiva keitin löytyy joka kukkarolle. Erihintaisten laitteiden erot voivat näkyä erikoistoiminnoissa ja säädöissä. Ne voivat myös näkyä materiaaleissa ja osien kestävyydessä. Yksi hyvä huomio ennen keittimen ostamista on varmistaa, että siihen on saatavilla varaosia.

Termoskannullinen kahvinkeitin

Termoskannullinen kahvinkeitin.

Termoskannullinen kahvinkeitin suodattaa kahvin suoraan termoskannuun, jotta se pysyy pidempään lämpimänä. Maun puolesta kahvi on toki parasta tuoreeltaan. Jos harkitset termoskannullista kahvinkeitintä, vertaa testituloksiamme: varsinkin pieniä määriä keitettäessä kahvi jäähtyy usein nopeasti termoskannussakin. Keittimien termoskannut eivät ole yhtä tiiviitä kuin tavalliset termoskannut. Termoskannullista kahvinkeitintä ostaessa kannattaa myös selvittää, onko keitin helppo puhdistaa ja kannu pestä.

Testissämme termoskannulliset kahvinkeittimet ovat pärjänneet yleisesti ottaen samaan tapaan kuin muut suodatinkahvin valmistamiseen tarkoitetut kahvinkeittimet.

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.