Kuluttajan avulla teet fiksuja valintoja kodin ja pihan kunnossapitoon sekä asumiseen liittyen.
Robotti-imuri on kätevä apuri kodin siivoamiseen ja ne ovat kehittyneet vuosien varrella entistä automaattisemmiksi. Selvitimme, mitä huomioida robotti-imurin hankinnassa.
Robotti-imurin voi ajastaa siivoamaan kodin silloin, kun omistajat ovat poissa. Tällöin lattiat pysyvät yleissiisteinä. Robotti-imureiden imuteho ei kuitenkaan vastaa tavallisia imureita. Esimerkiksi roskien imaiseminen syvältä lautalattian raoista tai paksuilta matoilta hoituu testiemme perusteella roboteilta heikommin kuin perinteisellä imureilla. Helpommat alustat kuten kova laattalattia puhdistuvat paremmin. Heikohkoa imutehoa korvaa siivouksen säännöllisyys: robotti siivoaa vaikka joka päivä.
Olemme testanneet robotti-imurien lisäksi pölypussilliset imurit, pussittomat imurit ja varsi-imurit.
Yhä useammalle robotti-imurille on saatavilla älypuhelinsovellus, jolla robotin voi esimerkiksi ajastaa siivoamaan haluttuina päivinä ja kellonaikoina. Parhaimmillaan myös robotin toimintaa voi tarkastella tosiaikaisesti: jos robotti jättää siivouksen kesken, näet puhelimestasi mihin kohtaan asuntoa laite on jäänyt jumiin ja onko syynä esimerkiksi pyörän jumiutuminen tai siivousharjan estynyt liike.
Robotti-imuria pitää huoltaa säännöllisesti. Roskasäiliö pitää tyhjentää useasti. Myynnissä on myös robotti-imureita, jotka osaavat joka siivouskerran jälkeen tyhjentää roskasäiliönsä latausasemaan yhdistettyyn pölypussiin.
Roskasäiliön tyhjentämisen lisäksi robotti-imureista on puhdistettava tai tarpeen tullen vaihdettava siivousharja(t) tai -tela sekä suodattimet. Akut voi joutua vaihtamaan, jos robottia käyttää useita vuosia. Myös ohjelmistoa päivitetään, ja uusin ohjelmisto kannattaa yleensä ladata, sillä päivitykset voivat esimerkiksi tuoda uusia ominaisuuksia tai parantaa tietoturvaa.
Robotti-imurit ovat jaettavissa siivoustavan mukaan pääsääntöisesti kahteen kategoriaan: sattumanvaraisesti eteneviin ja järjestelmällisesti siivoaviin. Järjestelmällisesti siivoavat yltävät laboratoriotestien perusteella parempaan siivoustulokseen kuin satunnaisesti ympäri asuntoa poukkoilevat mallit. Hinnasta ei suoraan selviä, kumpaan ryhmään robotti kuuluu.
Sattumanvaraisesti liikkuvat laitteet edustavat robotti-imureiden vanhempaa sukupolvea. Ne etenevät mallista riippuen esimerkiksi siksakkia, spiraalin muotoista rataa, kulkemalla suoraan ja vaihtamalla satunnaisesti suuntaa, vaihtamalla suuntaa esteeseen törmätessään tai näiden etenemistapojen yhdistelminä. Satunnaisesti etenevien robottien siivoustulos ei aina ole tasainen: yksi huone saattaa jäädä täysin siivoamatta samalla kuin robotti pyörii edestakaisin toisessa huoneessa.
Järjestelmälliset mallit eivät jää pyörimään yhteen huoneeseen, vaan ne tutustuvat asuntoon ja piirtävät siitä pohjapiirustuksen tai kartan, jonka jälkeen ne etenevät määrätietoisesti koko asunnon läpi yleensä alue kerrallaan. Näin ollen ne puhdistavat koko lattiapinta-alan yhdellä kertaa. Mikäli akku loppuu kesken kaiken, useimmat järjestelmälliset robotit osaavat palata telakkaansa välilataukseen ja jatkaa sen jälkeen siivoamista siitä kohtaa, mihin ne jäivät.
Älypuhelimen sovelluksella ohjattavia robotteja voi muun muassa ajastaa siivoamaan isäntäväen poissa ollessa tai määritellä robotin asunnosta tekemään pohjapiirustukseen erillisiä huoneita tai alueita, jolloin robotin voi esimerkiksi kieltää lähestymästä perintövaasikokoelmaa tai käskyttää siivoamaan eteisen.
Joidenkin robotti-imureiden siivousaluetta voi rajata myös mukana toimitettavan tai erikseen ostettavan virtuaaliseinänä toimivan majakan tai lattialle asetettavan magneettilistan avulla. Nämä esteet toimivat myös ilman mobiilisovellusta.
Pölynimurien maailmassa valikoima ei enää rajoitu pallo-Hooveriin. Mutta ostaako imuri pölypussilla vai ilman, ja hoituuko imurointi omin käsin vai koneälyn avustuksella? Pölyn pään menoksi riittää vaihtoehtoja, joista kerromme tässä ostajan oppaassa.
1. Lattiamallinen imuri: pölypussilliset ja pölypussittomat
2. Varsi-imuri toimii myös rikkaimurina
3. Robotti-imuri siivoaa omatoimisesti vaikka joka päivä
Erityyppisten pölynimurien tarjonta on tämän vuosituhannen kuluessa suorastaan räjähtänyt. Kotien siivouskomeroita lähes yksinvaltiaana hallinneen verkkovirtakäyttöisen lattiaimurin rinnalle ovat rynnineet pölypussittomat imurimallit, joihin kuuluvat pieniin siivoustöihin sopivat akulliset varsi-imurit ja täysin itsenäisesti toimivat robotti-imurit.
Uudenlaisia imurimalleja ei välttämättä ole tarkoitettu korvaamaan perinteistä lattiaimuria vaan pikemminkin vähentämään sen käyttötarvetta. Siinä missä ison lattiaimurin esiin kaivamisessa ja pistorasiaan liittämisessä on oma vaivansa, on pienet ja kevyet, akkukäyttöiset varsi-imurit tarkoitettu päivystämään jatkuvasti käden ulottuvilla jopa vain muutamia sekunteja kestäviä imurointirupeamia varten.
Kodin lattiat jopa päivittäin läpikäyvä robotti-imuri edustaa vieläkin radikaalimpaa siivouksen uudelleen ajattelua. Viikoittaisen tai vieläkin harvemmin tapahtuvan ison siivouksen sijasta robotti sopii ylläpitämään tiettyä siisteyden tasoa, jota täydennetään tarpeen tullen käsin imuroimalla. Etenkin epäsiisteyteen taipuvaiselta ihmiseltä tämä saattaa vaatia päivittäisten rutiinien muutoksia, sillä esimerkiksi lattioille jääneet irtotavarat häiritsevät robotin työskentelyä. Pieni ylimääräinen vaivannäkö palkitaan kuitenkin helposti pölyttömänä ja roskattomana pysyvällä lattialla.
Mikäli raha ei ole este, täydentävät jopa kaikki kolme eri imurityyppiä hienosti toisiaan varsinkin isommassa asunnossa. Toisaalta etenkin yksin pienessä asunnossa asuva pärjää todennäköisesti aivan hyvin yhdellä hyvällä imurilla, oli se sitten lattia- tai varsimallinen.
Tyypistä riippumatta imureihin pätee kenties monia muita tuotteita paremmin tänäkin päivänä nyrkkisääntö siitä, että sitä saa, mistä maksaa. Kysymyksessä kun on monesti kovaan käsittelyyn joutuva laite, jolta vaaditaan samaa tehokasta ja luotettavaa toimintaa vuosien tai jopa vuosikymmenten ajan. Siksi säästö materiaaleissa ja mekaanisissa ratkaisuissa kostautuu usein jo vuodessa tai parissa hajoavina suulakkeina, rispaantuvina harjaksina ja mystisesti katoavana imutehona.
Tätä artikkelia varten haastattelimme palveluesimies Mirva Petäkoskea asiakkaiden kotien siivousta tarjoavilta Stella Kotipalveluilta. Petäkoski muistuttaa, että mitä enemmän kodissa on siivoustarvetta, sitä enemmän imurin valintaan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Imurin paino, lattiasuulakkeen mahtuminen huonekalujen alle, johdon pituus ja suulakevalikoima on syytä huomioida, kuten myös etenkin allergioista kärsivissä perheissä hepa-suodattimen olemassaolo.
Perinteinen, lattialla pyörillä liikkuva ja joustavan imuletkun päähän asennettavia suulakkeita hyödyntävä lattiaimuri lienee kaikille tuttu. Koska imuri käyttää poikkeuksetta verkkovirtaa, sen moottori voi toimia jopa useiden tuhansien wattien teholla. Koska imureita on totuttu markkinoimaan suurilla moottoritehoilla, joilla ei välttämättä ole juuri mitään tekemistä saavutetun imutehon kanssa, puuttui EU imurien maksimitehoihin vuoden 2017 direktiivillä. Aikaisempi 1 600 watin sallittu maksimiteho pudotettiin 900 wattiin. Jo tällä moottoriteholla saavutetaan täysin riittävä imuteho, mikäli imurin rakenne on riittävän tiivis ja laite on muuten oikein suunniteltu.
Lähes kaikkien lattiaimureiden lattiasuulakkeet on suunniteltu irrottamaan lika puhtaasti suurta imutehoa hyödyntäen. Normaalisti lattiaimurin täysi teho riittääkin hyvin jopa painavan ja hieman kiinni tarttuneen roskan irrottamiseen. Lukuun ottamatta aivan halvimpia malleja, imureiden mukana seuraa erilaisia rako- ja harjasuulakkeita. Parhaiten varustelluissa imureissa on myös pyörivillä tai muuten liikkuvilla harjaksilla varustettu erikoissuulake, jolla on joko oma moottorinsa tai joka saa käyttövoimansa imuilman liikkeestä. Nämä suulakkeet sopivat erityisen hyvin eläinten karvojen irrottamiseen tekstiileistä.
Lattiaimurilla ja sen erilaisilla suulakkeilla onnistuvat lähes kaikki kodin siivoukset, ja siivoustulos on suuren imutehon ansiosta yleensä hyvä. Imurityypin huonot puolet liittyvät sen suureen kokoon ja painoon sekä riippuvuuteen verkkovirrasta. Johdon pituus rajoittaa käyttöpaikkoja ja vaatii siirtämään pistoketta pistorasiasta toiseen, joten mitä suurempi on asunto, sen tärkeämpää on valita riittävän pitkällä johdolla varustettu imuri. Toisaalta suuri johtokela kasvattaa imurin kokoa ja painoa.
Lattiaimurilla esimerkiksi katon rajassa työskentely voi olla vaikeaa, ja useampikerroksisessa asunnossa imurin siirtäminen kerrosten välillä voi olla työlästä tai liikuntaesteiselle jopa mahdotonta. Imurille löytyy myös ani harvoin säilytyspaikka, jossa se olisi helposti ja nopeasti otettavissa esiin aina tarpeen tullen.
Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat laskeneet hieman, eikä hinnoissa ole näkyvissä suurta muutosta tänä vuonna.
Aurinkosähköjärjestelmien markkina ylikuumeni 2020-luvun alkuvuosina, mutta nyt tilanne on tasaantunut.
Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva teki kuluvan vuoden alussa kyselyn aurinkosähkön markkinatilanteesta ja hintatasosta aurinkosähköjärjestelmiä toimittaville yrityksille. Sen mukaan pientalojen järjestelmien kysyntä oli viime vuonna alhaista. Kyselyn perusteella kysyntää ovat hidastaneet korkotaso ja pörssisähkön alhainen hinta.
Pakastin olisi hyvä sulattaa pari kertaa vuodessa. Näillä ohjeilla onnistut. Markkinoilla on myös automaattisulatteisia laitteita.
Näyttääkö pakastimen sisällä iglulta? Pakastimen sulatus on monelle pakollinen paha. Miksi pakastin yleensäkään pitää sulattaa? Eikö sen kuulukin olla jäinen eli kylmä?
Sulattaminen kannattaa ensinnäkin siksi, että paksu jääkerros lisää sähkönkulutusta ja saattaa lyhentää laitteen käyttöikää. Jääkerros voi myös haitata pakastimen laatikoiden avaamista ja muutenkin sen käyttöä. Jäisessä pakastimessa lämpötila saattaa olla epätasainen, mikä vaikuttaa pakasteiden säilymiseen.
Automaattisilla termostaateilla pyritään löytämään sopiva tasapaino lämmityskulujen ja asumisviihtymisen välillä.
Meille vaihdettiin KAS-asuntoihin Turkuun patterin termostaatit. Asukkaalla ei ole oikeutta valita lämpöä. Olohuoneen patteri on kylmä, ja makkarissa helottaa, enkä saa sitä pois päältä.
Maahantuoja ei toimita monille tuttua hyttyssavua tänä vuonna kauppoihin.
Yksi Suomen kesään oleellisesti kuuluvista tuotteista on jäämässä näillä näkymin historiaan. Nykyisen OFF! Hyttyssavu -tuotteen rekisteröinti Suomen markkinoilla on nimittäin päättymässä.
Uunin ostajan oppaassa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon uunikaupoilla: miten löydät erillisuunin, joka sopii parhaiten juuri sinun arkeesi. Oppaan pohjana ovat Kuluttaja-lehden viime vuosina tekemät uunitestit.
Uuni on joka keittiön vakiovaruste. Olemme julkaisseet erillisuunien testituloksia viimeksi maaliskuussa 2025.
Tämä opas kertoo, millaisia uuneja markkinoilla on ja auttaa valitsemaan omaan kotiin juuri oikeanlaisen laitteen.
Uunikaupoille lähtiessä on hyvä tietää, millaista uunia on etsimässä. Riittääkö omaan ruuanlaittotapaan perinteinen ylä- ja alalämmöllä varustettu uuni, kannattaako valita nykyaikainen kiertoilmatoiminnolla varustettu uuni vai olisiko hieman kalliimpi höyryuuni hintansa väärti?
Perinteiset tasalämmöllä eli ylä- ja alalämmöllä varustetut uunit alkavat nykyään olla kaupoissa harvinaisuus. Lähes kaikissa nykyaikaisissa uunimalleissa on kiertoilmatoiminto. Pelkällä tasalämmöllä paistava uuni maksaa yleensä vähemmän kuin usealla kypsennysvaihtoehdolla varustettu.
Lähes kaikki kauppojen uunit ovat kiertoilmauuneja. Uunin takaseinässä on tällöin puhallin, jota ympäröi yleensä oma vastus. Kiertoilmatoiminto on tehokkaampi kuin tasalämpö: uuni lämpenee nopeammin ja siellä voi paistaa mallista riippuen samanaikaisesti 2–4 pellillistä tai ritilällistä.
Yhä useammassa uunissa on lisähöyrytoiminto, jota käytetään yleensä kiertoilman lisänä. On myös olemassa varsinaisia höyryuuneja, joiden höyrytoiminto on tehokkaampi ja joissa höyryn määrä on säädettävissä. Höyryä voi hyödyntää lähes missä tahansa ruuanlaitossa ja leivonnassa, mutta se saattaa vaatia opettelua. Höyryuuni voi tarvita kiinteän vesiliitännän.
Kotikeittiössä tärkeintä on tietenkin se, että uuni paistaa ruuat juuri sopivan rapeiksi ja ruskistaa leivonnaiset tasaisesti.
Samalla tämä on juuri se ominaisuus, jota ei voi kokeilla ennen uunin ostamista. Siksi Kuluttajan testeissä suorituskykyä mittaavilla ruuanlaittotesteillä onkin kaikista suuri painoarvo.
Tutkija pitää laitteita huijauksena. Osa käyttäjistä arvioi niiden kuitenkin toimivan.
Mökkikausi lähestyy ja talven jäljiltä kesäasunnolla voi odottaa jyrsijöiden aikaansaannoksia, kuten esimerkiksi jätöksiä ja järsittyjä tekstiilejä. Perinteinen hiirenloukku eliminoi jyrsijät yksi kerrallaan, mutta hiiriä voi eliminoimisen sijaan myös yrittää karkottaa.
Moni onkin turvautunut pistorasiaan kytkettäviin ultraäänikarkottimiin. Niitä myyvät yritykset kertovat tehon perustuvan siihen, että hiiret ja rotat haluavat välttää laitteiden lähettämää korkeataajuista ääntä. Sen kerrotaan esimerkiksi sotkevan niiden kommunikoinnin. Äänen muuntelu taas estäisi jyrsijöitä tottumasta ääneen.
Näin selvität oman Ikea-koneesi valmistajan.
Ikea myy omilla tuotemerkeillään kodinkoneita. Sen valikoimiin kuuluu esimerkiksi uuneja, liesituulettimia, jääkappeja, pakastimia, astianpesukoneita, mikroaaltouuneja ja pesukoneita.
Kuluttajan testeissä Ikean laitteet ovat pärjänneet varsin hyvin muun muassa kalusteaseinteisten mikroaaltouunien testissä ja induktiotasojen testissä.
Ikean omista tuotenimistä huolimatta laitteiden valmistajina on useita perinteisiä kodinkonevalmistajia.
Selvitimme Ikealta, mitkä valmistajat ovat Suomessa myytävien kodinkoneiden taustalla.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.