Kuluttajan avulla teet fiksuja valintoja kodin ja pihan kunnossapitoon sekä asumiseen liittyen.
Kun siivoaa peseytymistilat säännöllisesti, ei tarvitse käyttää voimakkaita pesuaineita.
Kylpyhuoneen siivous on harvan mielipuuhaa. Mitä pidemmäksi siivousväli venyy, sitä epämiellyttävämmäksi tehtävä muuttuu.
Säännöllisyys auttaa. Jos siistii kylpyhuoneen vaikkapa viikoittain, lika ei pääse pinttymään. Tällöin ei myöskään tarvitse käyttää liian voimakkaita pesuaineita, jotka haittaavat ympäristöä.
Vähennä joulunpyhien roskaa fiksuilla valinnoilla, ja lajittele jätteet oikeaoppisesti.
Joulu on monelle materian juhla. Vaikka koettaisi välttää tuhlaamista, pyhien aikana syntyy helposti monenlaista jätettä.
Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Voit tarkistaa ohjeet oman kunnan tai paikallisen jätehuoltoyrityksen nettisivuilta.
Ilmalämpöpumppua voi pyörittää pakkasellakin. Säännöllinen huolto ja riittävä puhallinnopeus takaavat, että laite toimii oikein ja säästää sähkölaskussa.
Ilmalämpöpumpulla saa katettua jopa yli 50 prosenttia omakotitalon lämmitystarpeesta. Parhaassa tapauksessa öljy- tai sähkölämmitystä ei tarvita juuri ollenkaan tilojen lämmitykseen, jos käytössä on lisäksi varaava takka.
Mutta jotta pumpusta saa kaikki hyödyt irti, sitä pitää käyttää oikein.
Näin ei ole läheskään aina, sanoo Suomen lämpöpumppuyhdistyksen (Sulpu) toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen. Hänen mukaansa syy on usein käyttäjässä, jos lämpöpumpun hyödyt eivät vastaa odotuksia.
”Ymmärrys laitteesta on joskus aika vähäistä. Ei välttämättä edes tiedetä, voiko sillä jäähdyttää vai myös lämmittää.”
Asennusliike vastaa siitä, että laite asennetaan ja toimii oikein. Myyjän on puolestaan kerrottava kuluttajalle kaikki ostopäätöksen kannalta olennaiset tiedot tuotteesta. Käyttäjästä on kuitenkin lopulta paljon kiinni, minkä verran pumpulla säästää sähkölaskuissa. Kokosimme kuusi vinkkiä ilmalämpöpumpun käytölle talviaikaan.
Vastuu palovaroittimien kunnossapidosta on siirtymässä asukkailta taloyhtiölle. Asukkaan on kuitenkin ilmoitettava huoltotarpeista.
Vastuu asuntojen palovaroittimista on siirtymässä asukkailta taloyhtiölle. Muutoksesta säädettiin vuoden 2024 alussa voimaan astuneessa pelastuslaissa, ja siirtymäaika kestää vuoden 2025 loppuun.
Se tarkoittaa, että taloyhtiöillä on noin vuosi aikaa suunnitella, miten palovaroittimien kuntoa jatkossa seurataan, ja tehdä mahdolliset uusien laitteiden hankinnat ja asennukset.
Muutos koskee pääasiassa vanhempia asuintaloja. Uudemmissa, vuonna 2010 tai sen jälkeen rakennetuissa yhtiöissä on oltava sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, joiden kunnossapidosta vastaa jo nyt taloyhtiö.
Kysyimme Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä (SPEK), mitä asukkaan pitää tietää tulevasta muutoksesta.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.