Tekniikka

Kuluttajasta saat hyödyllistä tietoa puhelimista, televisioista, älylaitteista ja muista kodinelektroniikan aiheista.

Kaikki artikkelit

ostajan-opas-wearables1

Älykellon ja aktiivisuusrannekkeen ostajan opas

Mihin käyttöön eri älyrannelaitteet on suunnattu? Huomioi nämä asiat valitessasi älykelloa tai aktiivisuusranneketta.

Älykellojen serkkuja ovat aktiivisuusrannekkeet. Ne eivät yleensä tarjoa aivan kaikkia älykellojen ominaisuuksia, mutta soveltuvat älykelloja paremmin liikunnan seuraamiseen. Lisäksi niiden akkukestot ovat tyypillisesti älykelloja parempia.

Erot eri tuotteiden välillä ovat kuitenkin häilyviä. Vanhan älykellon ominaisuudet voivat olla hyvin uutta aktiivisuusranneketta vajaammat. Hinta ei myöskään ole tae monipuolisista ominaisuuksista. Omaa valintaa varten mielenkiintoisimpia vaihtoehtoja kannattaa punnita ja vertailla rauhassa. Liikkeelle on hyvä lähteä laitteen fyysisestä koosta sekä ominaisuuksista, joita siltä vaaditaan. Myös yhteensopivuus oman puhelimen kanssa kannattaa tarkistaa.

Kevyet aktiivisuusrannekkeet

Aktiivisuusrannekkeet ovat nimensä mukaisesti tehty tarkkailemaan käyttäjän liikkumista. Laitteet muistuttavat leveitä ja paksuhkoja rannerenkaita. Rannekkeiden hinnat vaihtelevat kymmenistä euroista satoihin euroihin. Hinta heijastuu testimme perusteella tyypillisesti ominaisuuksiin, rannekkeen viimeistelyyn ja käyttötuntumaan, sillä testin parhaat laitteet ovat yleensä hintaryhmän tyyriimmästä päästä. Ominaisuuslista kannattaa kuitenkin tarkistaa omien käyttötarpeiden osalta ennen ostopäätöstä. Urheilukäyttöön suunnattuihin rannekkeisiin tekee tuloaan myös kuukausimaksulliset lisäpalvelut, joilla mittausdataa voi hyödyntää entistä tarkemmin oman päivärytmin ja treenien tarkkailussa.

Näyttöjen koossa ja laadussa on selkeitä eroja. Uusimmissa aktiivisuusrannekkeissa on kookkaat ja kirkkaat oled-näytöt, jotka ovat laadultaan jo hyvien puhelinnäyttöjen tasoa. Näytöt eivät kapean muotoilunsa takia pysty kuitenkaan näyttämään yhtä paljon informaatiota kuin isommat älykellot.

Lue myös: Kuluttajan aktiivisuusranneketesti – mikä on paras aktiivisuusranneke juoksuun tai uintiin?

Aktiivisuusrannekkeet poimivat aina vähintäänkin käyttäjän askeleet, mutta uudemmissa malleissa urheiluharjoitusten seuranta on huomattavasti monipuolisempaa. Uusissa malleissa sekä matkan mittaus että sykemittaus ovat luotettavaa treenatessa. Urheilusuorituksen tyypin voi valita ennen harjoituksen alkua, ja parhaassa tapauksessa ranneke osaa sen tunnistaa itsestäänkin. Tietojen kokoamista varten rannekkeet yhdistetään puhelimeen langattomasti.

Puhelimet.

Puhelimen ostaminen: kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää

Mikä puhelin kannattaisi ostaa? Lue oppaastamme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota puhelinta valitessa.

Kuluttaja testaa vuosittain kymmeniä älypuhelimia. Puhelintesteissämme kerromme, mitkä ovat parhaat kamerapuhelimet, akkukestoltaan parhaat puhelimet, parhaat puhelimet eri hintaluokissa, kestävyydeltään parhaat puhelimet ja puheluiden äänenlaaduiltaan parhaat puhelimet, myös heikossa kentässä.

Tässä ostajan oppaassa kerromme, mitä kannattaa huomioida puhelinta ostaessa.

Sisällysluettelo

Kamera

Näyttö

Akku

Suorituskyky ja käyttömukavuus

Kestävyys

Muita puhelinta ostettaessa huomioitavia seikkoja

Kamera

Etenkin kalliimmissa älypuhelimissa on yleensä useita kameroita. Kamerat ovat erityyppisiä: mukana voi olla pääkameran ohella esimerkiksi laajakulmakamera, ultralaajakulmakamera, zoom-linssillinen kamera tai telelinssikamera eli pitkän polttovälin kamera, jolla kauempana olevat kohteet näkyvät suurempina.

Testaamme puhelinten kameroista muun muassa pääkameran kuvanlaadun päivänvalossa ja hämärässä. Valovoimaisella kameralla saa hämärässä tai pimeässä parempia kuvia. Mitä valovoimaisempi kamera, sitä enemmän valoa kennolle päätyy ja sitä pienempi valotusaika tarvitaan. Jos valoa on vähän, hämäräkuvauksessa kuvat voivat tärähtää.

Kameran valovoimaa kuvaa aukkosuhde eli niin sanottu f-luku, joka kertoo linssin polttovälin ja kameran kennolle sisääntulevaa valomäärää rajoittavan aukon suhteen eli valovoiman. Mitä pienempi aukkosuhde, sitä enemmän valoa päätyy kameran kennolle. Pienellä aukkosuhteella syvyysterävyys on kuitenkin pieni, eli jos kuvan etualalla oleva kohde näkyy terävänä, tausta on sumea.

Aukkosuhde eli f-luku ilmaistaan polttovälin ja linssin aukon suhdelukuna, esimerkiksi f/1,4, f/2, f/2,8, f/4 ja niin edelleen. Mitä pienempi aukkosuhde, sitä vähemmässä valossa voi kuvata. Toisaalta jos aukkosuhde on suuri, esimerkiksi f/8, kuvan syvyysterävyys on suuri, eli sekä kameraa lähellä oleva kohde kuten kuvattava henkilö ja kamerasta kaukana oleva kohde, kuten taustalla siintävä metsikkö, ovat teräviä. Pienellä aukkosuhteella tausta on sumea. Pientä aukkosuhdetta kannattaa hyödyntää esimerkiksi potrettikuvauksessa tai hämärissä olosuhteissa, suuret aukkosuhteet sopivat esimerkiksi maisemakuvaukseen. Useimmissa nykypuhelimissa aukkosuhdetta voi säätää kamerasovelluksesta.

Jos kuvataan nopeasti liikkuvia kohteita, kuten vaikkapa villieläimiä tai urheilijoita, valotusaika määrittää sen, miten terävästi liikkeen saa pysäytettyä. Pitkällä valotusajalla nopea liike sumenee. Myös valotusaikaa voi useimmiten säätää manuaalisesti kamerasovelluksesta.

Kolmas kameran kuvanlaatuun liittyvä tekijä on kennon herkkyys eli niin kutsuttu ISO-luku. Mitä suurempi ISO-arvo on käytössä, sitä enemmän valoa pääsee kameran kennolle, ja sitä lyhyempi valotusaika tarvitaan. Suuren herkkyyden haittapuolena on kuitenkin kuvaan tuleva kohina eli kuvakennon kuvapisteiden tuottama satunnaisvaihtelu. Pienellä ISO-arvolla kohinaa on vähemmän, eli esimerkiksi värit ovat tasaisempia. Hämärässä tai nopeaa liikettä kuvatessa tarvitaan suurempaa kennon herkkyyttä, aurinkoisella kesäpäivällä maisemaa kuvattaessa pienempikin ISO-arvo riittää.

Televisio ja kaukosäädin.

Näin selvität, mikä televisio sopii parhaiten omaan käyttöösi

Tämä ostajan opas kertoo, minkälainen televisio kannattaa hankkia.

Televisiota ostaessa on hyvä tietää, mitkä termit ja numerot ovat tärkeitä. Malleihin kannattaa tutustua rauhassa, ja tarkistaa mitä ominaisuuksia omasta televisiosta pitäisi löytyä. Näillä vinkeillä pystyt löytämään itsellesi sopivan mallin satojen televisioiden joukosta.

Kuluttaja-lehti on testannut televisioita poikkeuksellisen kattavasti vuosien ajan. Televisioista on testattu esimerkiksi kuvanlaatu teräväpiirtokuvalla ja hdr-laajasävykuvalla, ruudun kirkkaus, kontrasti ja värintoisto, äänenlaatu ja virrankulutus.

Mittaustuloksistamme saat selville, miten hyvin valmistajan ilmoittamat lukemat käyvät yhteen laboratoriomittausten kanssa. Julkaisemistamme kattavista ominaisuuslistoista löytyy vastaukset muihin television hankinnan yhteydessä esille nouseviin kysymyksiin.

Testissämme voit rajata valikoimaa esimerkiksi valmistajan, kokoluokan tai hinnan osalta.

Sisällysluettelo

Asennuspaikka ja katseltava sisältö

Rinnakkaismallit

Kuvanlaatu

Television koko

Paneelitekniikat: lcd ja oled

Mustan taso

Kirkkaus ja kontrasti

Hdr eli laajasävykuva

Yhteenveto

Sanasto

Yksi valintaperuste television hankinnalle: asennuspaikka ja katseltava sisältö

Television asennuspaikka sekä tv:stä katseltava sisältö vaikuttavat merkittävästi siihen, millainen televisio kannattaa ostaa.

Kaikki televisiot eivät pysty näyttämään kuvaa virheettömästi suurelle katselijajoukolle. Jos televisiota katsellaan laajalta alalta kuten koko perheen voimin isolta sohvalta eikä suoraan edestä nojatuolista, kannattaa tarkistaa katselukulmat ja heijastukset ruudusta -arvosanat.

Televisiota ostettaessa kannattaa myös varmistaa, että laitteessa on oikeanlainen viritin HD-televisiolähetysten katsomiseen: dvb-t2 antennitalouksiin, dvb-c kaapelitalouksiin, dvb-s tai dvb-s2 satelliittitalouksiin. Useimmat nykyään myytävät televisiot sopivat sekä antenni-, kaapeli- että satelliittitelevisiolähetysten katseluun, sillä laitteiden virittimet tukevat kaikkia mainittuja tekniikoita.

Jos katselet maksukanavia, varmista että televisiossa on paikka palveluntarjoajan maksukortille ja sen lukijalle eli CI-korttipaikka. Jos puolestaan käytät ulkoista mediatoistinta tai pelikonsolia, varmista että televisiossa on siihen sopiva liitin. Yleensä ulkoiset laitteet kytketään televisioon HDMI-liitännän avulla. HDMI siirtää yhdellä kaapelilla sekä kuvan että äänen.

Urheilufaneille iso kuva asettaa uudenlaisia haasteita. Näitä varten televisioissa on liiketoistoa parantava ominaisuus, joka parantaa nopeasti liikkuvaa kuvaa tekemällä siitä terävämmän ja liikkeiltään alkuperäistä lähetystä sulavamman. Jos katsot paljon urheilulähetyksiä, ja sujuva liikkeentoisto on sinulle tärkeää, testaamiemme televisioiden liikkeentoiston sulavuuden näet Kuvanlaatu-arvosanan Liikkeentoisto-aliarvosanasta.

Pelikäytössä liiketoistoa parantavat ominaisuudet tulisi kytkeä pois päältä. Aktiiviselle konsolipelaajalle on hyvä, jos televisiosta löytyy erillinen asetus tai kuvatila pelaamista varten. Se tarkoittaa, että televisio kytkee kuvanparannukset pois päältä minimoiden pelaamista haittaavan viiveen. Tällöin pelihahmo reagoi ruudulla mahdollisimman ripeästi ohjaimen nappien paineluun.

Älytelevisio-ominaisuuksien osalta yleinen sääntö on suosia isoja ja paljon Suomessa myytyjä tv-merkkejä. Niistä löytyy varmimmin ulkomaisten isojen suoratoistopalvelujen, kuten Netflixin ja Amazon Prime Videon, ohella myös pohjoismaiset Viaplay- ja HBO Nordic -sovellukset sekä kotimaiset Yle Areena, Mtv ja Ruutu.

Mitä eroa on eri ketjujen myymillä rinnakkaismalleilla – vertaamalla voit säästää jopa satoja euroja

Useilla televisioilla on rinnakkaismalli tai -malleja, joita myydään eri kodinkoneketjuissa ja -myymälöissä. Eri ketjujen myymien televisioiden mallinumerot poikkeavat toisistaan tyypillisesti vain vähän, esimerkiksi yhdellä numerolla: yksi ketju tai myymälä myy mallia QE50Q60T, toinen mallia QE50Q64T, kolmas mallia QE50Q65T ja neljäs QE50Q67T-mallia.

Rinnakkaismallit eroavat toisistaan tyypillisesti vain pieniltä yksityiskohdilta, esimerkiksi jalustan muotoilultaan.

Vaikka tekniikka rinnakkaismalleissa on tyypillisesti identtistä, mallinumeroinnin ja varustelun pienellä varioinnilla valmistajat ja jälleenmyyjät pyrkivät välttämään esimerkiksi sen, että kuluttaja löytäisi saman tuotteen halvemmalla toiselta jälleenmyyjältä tai toisen alueen kaupasta. Esimerkiksi Pohjoismaissa voidaan myydä eri mallia kuin Keski-Euroopassa.

Kuluttajan kannattaakin hintavertailussa huomioida mallisarjat eikä niinkään yksittäistä televisiomallia. Lisäksi kannattaa huomioida hintataso: tekniikaltaan identtiset rinnakkaismallit voivat olla taulukoituja malleja selvästikin halvempia – tai kalliimpia. Kun olet televisio-ostoksilla, tarkistamalla rinnakkaismallin saatavuuden naapurimyymälästä voit säästää jopa satoja euroja. Tämä pätee erityisesti poistuviin, edellisvuotisiin malleihin, jotka eivät välttämättä eroa merkittävästi uusimman vuosimallin televisiosta.

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.