Kuluttajasta saat hyödyllistä tietoa puhelimista, televisioista, älylaitteista ja muista kodinelektroniikan aiheista.
Black Fridaynä lukuisia tuotteita myydään tarjoushinnalla. Keräsimme tähän artikkeliin tilaajiemme ostopäätöksiä helpottamaan Kuluttajan vuoden 2024 testien Testivoittajat, jotka ovat Black Fridaynä myynnissä halvemmalla kuin testaushetkellä.
Kuluttaja testaa vuosittain reilusti yli 1 000 tuotetta. Esimerkiksi uusimmassa televisiotestissämme mukana oli 259 televisiota neljässä eri kokoluokassa ja puhelintestissämme puolestaan 92 puhelinta.
Olemme keränneet tähän artikkeliin listan Kuluttajan vuoden 2024 Testivoittajista eli testien parhaista tuotteista, jotka ovat Black Fridayn aikaan myynnissä selvästi halvemmalla kuin testien julkaisuhetkellä.
Tämä sisältö on vain tilaajillemme.
Tuoteryhmän nimeä napsauttamalla pääset tutustumaan kyseiseen testiin, ja tuotteen nimeä napsauttamalla pääset suoraan Testivoittajien testituloksiin sekä tämänhetkisiin hintoihin.
Antenniverkon perusmuotoisten tv-kanavien lähetykset päättyvät ensin Ylen kanavilla.
Antenni-tv-verkon siirtymä teräväpiirtolähetyksiin (HD) lähestyy. Se tarkoittaa, että televisiokaupoille lähtö on ajankohtaista osalle katselijoista.
Antenniverkossa lähetettävät televisiokanavat siirtyvät pelkästään teräväpiirto- eli HD-lähetyksiin kevään 2025 aikana. Antennikanavat lakkaavat näkymästä, jos televisio ei ole HD-yhteensopiva.
Esimakua saadaan 19. marraskuuta, kun maanpäällisiä tv-verkkoja hallinnoiva Digita tekee valtakunnallisessa antenni-tv-verkossaan kanavanumerointimuutoksen. Siinä perusmuotoiset kanavat siirtyvät kanavapaikoille 21–39, ja vapaasti vastaanotettavat HD-kanavat löytyvät kanavapaikoilta 1–20.
Televisiokuvaa kannattaa säätää paremmaksi, jotta ei turhaan maksa kuvanlaadusta, joka ei toteudu käytännössä. Kodinkoneliikkeetkin tarjoavat kuvansäätöpalvelua, mutta sen hyöty on kyseenalainen.
Jos uuden ja kalliin television kuvanlaatu ei tyydytä, ei kannata tyytyä tilanteeseen tumput suorina. Nykyaikaisen television kuvaa voi säätää laitteen valikoista löytyvillä kuvasäädöillä jopa kymmenillä eri tavoilla. Säädöillä on mahdollista muokata esimerkiksi kuvan kirkkautta ja värisävyä omaan silmään ja huoneeseen sopivaksi.
Halpistelkkaria ei saa kuitenkaan muutettua kuvasäätöjä hiomalla huipputelevisioksi. Parhaat televisiot ovat puolestaan hyviä ilman itse tehtyjä säätöjäkin, eikä vaikkapa halpamallin liikkeentoisto muutu silmiä hiveleväksi millään kikalla.
Kuvasäädöt tehdään aina tietylle television kuvatilalle, kuten elokuvatilalle tai urheilutilalle. Samoja säätöjä ei välttämättä kannata käyttää vaikkapa uutisia katsottaessa. Kannattaa miettiä omalla kohdalla, tuleeko television kuvatiloja vaihdettua eri sisältöjä katsottaessa, vai haluaako tehdä säädöt vain sen katselutavan perusteella, joka omassa arjessa on yleisin. Osa televisioista osaa myös vaihtaa kuvatilaa automaattisesti, esimerkiksi pelitilaan aina pelikonsolia käytettäessä.
Kuluttajan lukijalla on ongelmia sähköverkosta tulevien virtapiikkien kanssa.
Minulla on ollut ongelmia sähköverkon kanssa. Sähköverkosta tulee niin isoja sähköpiikkejä, että maalampöpumppu menee virhetilaan. Virhekoodi ilmoittaa, että kyse on ulkoisesta tekijästä. Vika ei kuulemma ole sähköverkossa, vaan kuluttajassa, sanottiin sähköyhtiöstä. Palkkasin insinöörin tutkimaan asiaa, ja hän kertoi, että piikki on tulevassa sähkössä. Energiavirastosta kerrottiin, että sähköverkkoa pitäisi kehittää, mutta he ovat tässä asiassa kädettömiä. Minua kehotettiin olemaan yhteydessä kuluttajariitalautakuntaan. Mitä asiassa voi tehdä?
Panssarilaseja markkinoidaan jopa yhdeksän kertaa kestävämpinä kuin tavallinen lasi, mutta tieteellisesti se ei tarkoita oikein mitään.
Asiakkaalla ei ole muuta mahdollisuutta varmistua panssarilasin laadusta kuin tutkia sitä silmämääräisesti ennen ostopäätöstä. Jos lasissa on ilmakuplia tai säröjä, lujuudesta ei voi mennä takuuseen. Toisaalta virheettömältä näyttävä lasikin saattaa rikkoutua nopeasti.
Testasimme laboratoriossa 64 tablettia, joista 26:ssa on mobiilidatayhteys ja 38:ssa pelkkä wifi-verkkoyhteys. Testitulosten perusteella hyvän tabletin voi saada jo 200 eurolla, mutta parhaista tableteista pitää pulittaa yli tuhat euroa.
Microsoft päättää tuen Windows 10:lle näillä näkymin lokakuussa 2025. Se ei tarkoita, että käyttö pitäisi lopettaa, sanoo tietoturva-asiantuntija Sami Laiho.
Windows 10 on pitänyt pitkään paikkaa tuoteperheensä ylivoimaisesti suosituimpana käyttöjärjestelmänä. Loppu kuitenkin häämöttää, sillä Microsoft on kertonut, että Windows 10:n tuki päättyy lokakuussa 2025. Siihen mennessä käyttäjien toivotaan siirtyvän tuoreimpaan Windows 11 -versioon. Tukiajan jälkeen Microsoft ei enää tarjoa suojauspäivityksiä tai teknistä tukea Windows 10:lle.
Windows 10:n käyttäjämäärä on kuitenkin valtava, ja siirtymä uuteen järjestelmään on edennyt toistaiseksi varsin hitaasti. Windows 10 on edelleen käyttöjärjestelmänä arviolta lähes 70 prosentissa kaikista Windows-koneista, kun tuoreimman version osuus jää noin 30 prosenttiin.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.