Kuluttajasta saat hyödyllistä tietoa puhelimista, televisioista, älylaitteista ja muista kodinelektroniikan aiheista.
Selkeästi pieniä älypuhelimia ei ole liiaksi markkinoilla, mutta hyviä vaihtoehtoja löytyy, jos kelpuuttaa hieman yli 6 tuuman näyttöjä.
Eikö puhelin meinaa mahtua taskuun tai edes käsilaukkuun? Onko leveä älyluuri painava ja hankala pitää kädessä?
Älypuhelimet ovat nykyään monelle myös medialaite, josta katsotaan videoita ja elokuvia, joten näyttöjen koko on kasvanut vaikkapa 2000-luvun alun nokialaisiin verrattuna useita tuumia. Ne, jotka käyttävät puhelinta pääasiassa soittamiseen ja viestittelyyn, eivät välttämättä kaipaa jättinäyttöä. Jotain kysynnästä kertonee sekin, että Apple voi olla tuomassa aikaisempia malleja ohuemman iPhonen markkinoille.
Kävimme Kuluttajan suuren puhelintestin kapeat puhelimet läpi selvittääksemme parhaan vaihtoehdon markkinoilta. Vaikka näyttö ei määritäkään täysin puhelimen korkeutta tai leveyttä, se antaa suuntaa puhelimen kokoluokasta. Suurimmat valmistajat eivät juuri tarjoa alle 5 tuuman näytöllä varustettuja puhelimia, joten rajasimme mukaan puhelimet, joiden näyttö on läpimitaltaan alle 6,5 tuumaa. Tällaisen laitteen voi vielä mahduttaa melko helposti esimerkiksi farkkujen kireäänkin etutaskuun.
Samsungin verkkokaupasta näytön ostaneet saivat ilmoituksia tilauksen peruuttamisesta.
Samsungin omassa verkkokaupassa oli pelinäyttöjä myynnissä erittäin halvalla. 49 tuuman oled-näytön lähtöhinta on 1200 euron tuntumassa ja sitä myytiin noin 350 eurolla.
Tarjous huomattiin tekniikkaan keskittyneellä keskustelupalstalla. Näyttöä ostettaessa tilaus meni läpi, mutta myyjä perui tilaukset jälkikäteen. Osalle tilaajista oli ilmoitettu syyksi se, että tavaraa ei ole varastossa. Näyttö olisi pitänyt tilata uudelleen – täyteen hintaan, ilman alennusta.
Samsungilla on ollut samanlaisia tilanteita aikaisemmin televisioiden kanssa.
Kävimme läpi isojen ääni- ja e-kirjapalveluiden hinnat ja tarjoukset. Suomalaisille on tarjolla myös ilmaisia äänikirjoja.
Määrä kuulostaa hurjalta: jo useampi kuin joka toinen Suomessa myyty kirjakappale on digitaalinen, eli äänikirja tai luettava sähköinen kirja. Suomen Kustannusyhdistyksen tilastoinnin mukaan kustantajien kirjamyyntituloista jo 40 prosenttia tulee digitaalisten julkaisujen myynnistä.
Tiesitkö, että monelle sosiaalisen median jättiläiselle on vaihtoehto myös vanhalla mantereella?
Yhdysvaltalaiset yritykset ovat hallinneet internetin alustoja jo pari vuosikymmentä. Tunnetuimmat toimijat ovat Meta, joka omistaa muun muassa Facebookin ja Instagramin ja Alphabet, jonka palveluihin kuuluvat muun muassa Google-hakukone, Gmail-sähköposti ja Youtube. Sosiaalisen median sovelluksista on syytä mainita myös maailman rikkaimman ihmisen Elon Muskin omistama X, eli entinen Twitter, ja kiinalainen lyhytvideopalvelu TikTok.
Älypuhelinlaitteet ja sovellukset on suunniteltu koukuttaviksi, joten niitä saattaa ajautua vilkuilemaan lähes pakonomaisesti. Ruutuajan vähentäminen on mahdollista näillä konsteilla.
Ajaudutko toistuvasti selaamaan minuuttitolkulla paikallisen puskaradioryhmän Facebook-kommentteja, tuntemattomien ihmisten Instagram keloja tai TikTokin lyhyitä pikavideoita? Voisiko ajan käyttää johonkin muuhun?
Älylaitteiden vaikutuksia on tutkittu erityisesti lapsien ja nuorten parissa, mutta niiden liiallinen käyttö vaikuttaa myös aikuisten keskittymiseen ja hyvinvointiin.
Aivoliitto on ohjeistanut, että aikuiset viettäisivät älypuhelimen kanssa korkeintaan 2–3 tuntia päivässä. Myös puhelimen jatkuvaa avaamista kannattaisi välttää, sillä toistuvat keskeytykset kuormittavat aivoja.
Kokosimme ohjeita puhelinähkyn rajoittamiselle.
Samsung Galaxy S25:n perusmalli eroaa joiltain osin edeltäjästään.
Uusi Samsung Galaxy S25 on testattu Kuluttajan yhteistyölaboratoriossa.
Edellinen laaja älypuhelintesti julkaistiin viime vuoden lopulla. Koko testiaineisto päivitetään vasta myöhemmin ja tuossa varsinaisessa testissä on tiedot marraskuulta 2024.
Tässä artikkelissa hyödynnetään tuoreita testituloksia Samsung Galaxy S25 -uutuusmallista ja vertaamme sitä edellisvuotiseen Galaxy S24 -malliin. Laboratoriotesti on tehty identtisesti kummallekin puhelimelle, joten eri arvostelukohdista selviää, millainen uusi Galaxy S25 on S24:ään verrattuna esimerkiksi kameran, suorituskyvyn, akun, näytön, käyttömukavuuden sekä iskun- ja vedenkestävyyden osalta. Testissä testattiin myös muun muassa puheluiden äänenlaatu sekä puhelimen kuuluvuus heikossa kentässä.
Molemmissa tuotteissa on tarkasteltu perusmallia. S25-sarjassa on julkaistu myös S25+ ja S25 Ultra. Käytännössä S25+ on hyvin samanlainen perusmallin kanssa, joitain yksityiskohtia lukuun ottamatta. Huippumalli Ultrassa on hieman isompi näyttö ja kapasiteetiltaan suurempi akku sekä Stylus-kynä, jolla voi käyttää kosketusnäyttöä. Taulukko mallien eroista löytyy valmistajan sivuilta.
Yleisakku on kaukainen haave työkalumarkkinoilla, mutta kuluttajan onneksi suljettujen akkuekosysteemien sisällä riittää valinnanvaraa.
Akkutyökalujen tarjonta on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Litiumioniakkujen kapasiteetti, kesto ja latausnopeus ovat parantuneet, ja langattoman laitteen käyttö on käytännöllistä ja mukavaa.
Samalla kehitys on johtanut siihen, että akkutyökalun ostaja joutuu miettimään myös sitä, mitä muita työkaluja kotona tarvitaan. Käytännöllisintä olisi, että esimerkiksi porakone ja vaikkapa pensasleikkuri toimisivat samoilla akuilla.
Niinpä valittavana ei ole yleensä vain tilanteeseen sopivin työkalu vaan myös brändi. Syynä on se, että monet valmistajat ovat kehittäneet suljettuja akkuekosysteemejä, jotka eivät ole keskenään yhteensopivia.
Kysyimme tunnettujen työkaluvalmistajien edustajilta sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta, millaisia akkuekosysteemejä markkinoilla on ja missä määrin eri merkkien käyttämät akut käyvät ristiin.
Mihin käyttöön eri älyrannelaitteet on suunnattu? Huomioi nämä asiat valitessasi älykelloa tai aktiivisuusranneketta.
Puhelimet ovat täyttäneet taskut ja tuoneet älytoiminnot kiinteäksi osaksi arkea. Viime vuosien trendinä puhelinten koot ovat tyypillisesti kasvaneet, joten niitä kevyemmille laitteille on tullut kysyntää. Vaihtoehtona painaville puhelimille on markkinoille tuotu älykellot, jotka tarjoavat monia puhelinten ominaisuuksia täydentäviä toimintoja kevyessä ranteen ympärillä kulkevassa paketissa.
Älykellojen serkkuja ovat aktiivisuusrannekkeet. Ne eivät yleensä tarjoa aivan kaikkia älykellojen ominaisuuksia, mutta soveltuvat älykelloja paremmin liikunnan seuraamiseen. Lisäksi niiden akkukestot ovat tyypillisesti älykelloja parempia.
Erot eri tuotteiden välillä ovat kuitenkin häilyviä. Vanhan älykellon ominaisuudet voivat olla hyvin uutta aktiivisuusranneketta vajaammat. Hinta ei myöskään ole tae monipuolisista ominaisuuksista. Omaa valintaa varten mielenkiintoisimpia vaihtoehtoja kannattaa punnita ja vertailla rauhassa. Liikkeelle on hyvä lähteä laitteen fyysisestä koosta sekä ominaisuuksista, joita siltä vaaditaan. Myös yhteensopivuus oman puhelimen kanssa kannattaa tarkistaa.
Aktiivisuusrannekkeet ovat nimensä mukaisesti tehty tarkkailemaan käyttäjän liikkumista. Laitteet muistuttavat leveitä ja paksuhkoja rannerenkaita. Rannekkeiden hinnat vaihtelevat kymmenistä euroista satoihin euroihin. Hinta heijastuu testimme perusteella tyypillisesti ominaisuuksiin, rannekkeen viimeistelyyn ja käyttötuntumaan, sillä testin parhaat laitteet ovat yleensä hintaryhmän tyyriimmästä päästä. Ominaisuuslista kannattaa kuitenkin tarkistaa omien käyttötarpeiden osalta ennen ostopäätöstä. Urheilukäyttöön suunnattuihin rannekkeisiin tekee tuloaan myös kuukausimaksulliset lisäpalvelut, joilla mittausdataa voi hyödyntää entistä tarkemmin oman päivärytmin ja treenien tarkkailussa.
Näyttöjen koossa ja laadussa on selkeitä eroja. Uusimmissa aktiivisuusrannekkeissa on kookkaat ja kirkkaat oled-näytöt, jotka ovat laadultaan jo hyvien puhelinnäyttöjen tasoa. Näytöt eivät kapean muotoilunsa takia pysty kuitenkaan näyttämään yhtä paljon informaatiota kuin isommat älykellot.
Lue myös: Kuluttajan aktiivisuusranneketesti – mikä on paras aktiivisuusranneke juoksuun tai uintiin?
Aktiivisuusrannekkeet poimivat aina vähintäänkin käyttäjän askeleet, mutta uudemmissa malleissa urheiluharjoitusten seuranta on huomattavasti monipuolisempaa. Uusissa malleissa sekä matkan mittaus että sykemittaus ovat luotettavaa treenatessa. Urheilusuorituksen tyypin voi valita ennen harjoituksen alkua, ja parhaassa tapauksessa ranneke osaa sen tunnistaa itsestäänkin. Tietojen kokoamista varten rannekkeet yhdistetään puhelimeen langattomasti.
Mikä puhelin kannattaisi ostaa? Lue oppaastamme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota puhelinta valitessa.
Kuluttaja testaa vuosittain kymmeniä älypuhelimia. Puhelintesteissämme kerromme, mitkä ovat parhaat kamerapuhelimet, akkukestoltaan parhaat puhelimet, parhaat puhelimet eri hintaluokissa, kestävyydeltään parhaat puhelimet ja puheluiden äänenlaaduiltaan parhaat puhelimet, myös heikossa kentässä.
Tässä ostajan oppaassa kerromme, mitä kannattaa huomioida puhelinta ostaessa.
Suorituskyky ja käyttömukavuus
Muita puhelinta ostettaessa huomioitavia seikkoja
Etenkin kalliimmissa älypuhelimissa on yleensä useita kameroita. Kamerat ovat erityyppisiä: mukana voi olla pääkameran ohella esimerkiksi laajakulmakamera, ultralaajakulmakamera, zoom-linssillinen kamera tai telelinssikamera eli pitkän polttovälin kamera, jolla kauempana olevat kohteet näkyvät suurempina.
Testaamme puhelinten kameroista muun muassa pääkameran kuvanlaadun päivänvalossa ja hämärässä. Valovoimaisella kameralla saa hämärässä tai pimeässä parempia kuvia. Mitä valovoimaisempi kamera, sitä enemmän valoa kennolle päätyy ja sitä pienempi valotusaika tarvitaan. Jos valoa on vähän, hämäräkuvauksessa kuvat voivat tärähtää.
Kameran valovoimaa kuvaa aukkosuhde eli niin sanottu f-luku, joka kertoo linssin polttovälin ja kameran kennolle sisääntulevaa valomäärää rajoittavan aukon suhteen eli valovoiman. Mitä pienempi aukkosuhde, sitä enemmän valoa päätyy kameran kennolle. Pienellä aukkosuhteella syvyysterävyys on kuitenkin pieni, eli jos kuvan etualalla oleva kohde näkyy terävänä, tausta on sumea.
Aukkosuhde eli f-luku ilmaistaan polttovälin ja linssin aukon suhdelukuna, esimerkiksi f/1,4, f/2, f/2,8, f/4 ja niin edelleen. Mitä pienempi aukkosuhde, sitä vähemmässä valossa voi kuvata. Toisaalta jos aukkosuhde on suuri, esimerkiksi f/8, kuvan syvyysterävyys on suuri, eli sekä kameraa lähellä oleva kohde kuten kuvattava henkilö ja kamerasta kaukana oleva kohde, kuten taustalla siintävä metsikkö, ovat teräviä. Pienellä aukkosuhteella tausta on sumea. Pientä aukkosuhdetta kannattaa hyödyntää esimerkiksi potrettikuvauksessa tai hämärissä olosuhteissa, suuret aukkosuhteet sopivat esimerkiksi maisemakuvaukseen. Useimmissa nykypuhelimissa aukkosuhdetta voi säätää kamerasovelluksesta.
Jos kuvataan nopeasti liikkuvia kohteita, kuten vaikkapa villieläimiä tai urheilijoita, valotusaika määrittää sen, miten terävästi liikkeen saa pysäytettyä. Pitkällä valotusajalla nopea liike sumenee. Myös valotusaikaa voi useimmiten säätää manuaalisesti kamerasovelluksesta.
Kolmas kameran kuvanlaatuun liittyvä tekijä on kennon herkkyys eli niin kutsuttu ISO-luku. Mitä suurempi ISO-arvo on käytössä, sitä enemmän valoa pääsee kameran kennolle, ja sitä lyhyempi valotusaika tarvitaan. Suuren herkkyyden haittapuolena on kuitenkin kuvaan tuleva kohina eli kuvakennon kuvapisteiden tuottama satunnaisvaihtelu. Pienellä ISO-arvolla kohinaa on vähemmän, eli esimerkiksi värit ovat tasaisempia. Hämärässä tai nopeaa liikettä kuvatessa tarvitaan suurempaa kennon herkkyyttä, aurinkoisella kesäpäivällä maisemaa kuvattaessa pienempikin ISO-arvo riittää.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.