Kuluttajasta saat hyödyllistä tietoa puhelimista, televisioista, älylaitteista ja muista kodinelektroniikan aiheista.
Televisioissa on lukuisia kuvasäätöjä, joiden avulla kuvanlaadun voi säätää mahdollisimman hyväksi. Kerromme oppaassamme, mitä nämä säädöt tekevät ja miten saat omasta televisiostasi parhaan mahdollisen kuvanlaadun irti – ilmaiseksi, ilman että maksat kodinkoneliikkeelle television kalibroinnista.
Lukija ihmettelee puhelimen akunvaihtoon liittyviä takuukäytäntöjä.
Miksi (puhelimen) akun vaihdon asennuksessa ei myönnetä takuuta itse hankkimalle akulle? Jos ostan mistä tahansa liikkeestä akun, sille myönnetään vuoden takuu, mutta huoltoyhtiöt eivät välttämättä anna asennukselle takuuta.
Testasimme televisioita neljässä eri kokoluokassa: 65-tuumaiset, 55–58-tuumaiset, 48–50-tuumaiset ja 40–43-tuumaiset televisiot. Testimme avulla löydät itsellesi parhaan television.
Televisioiden mallinimet voivat olla ostajalle mystisen oloisia numero- ja kirjainsarjoja, jolloin eri mallien välisistä eroista on hankala ottaa selvää. Lisäksi kilpailevat kodinkonemyymälät voivat myydä keskenään eri malleja – mutta mallien väliset erot voivat hyvin pieniä, kuten esimerkiksi design-seikkoja. Kattavan testimme avulla pystyt vertailemaan eri jälleenmyyjien valikoimissa olevia televisioita kattavasti keskenään.
Toinen hintatietoista kiinnostava seikka voi olla se, että esimerkiksi edellisen vuosimallin televisioita – jotka eivät eroa laadullisesti merkittävästi tämänvuotisista – voi saada selvästi halvemmalla hinnalla kuin uusimman vuosikerran malleja.
Jos olet suuntaamassa televisiokaupoille, kannattaa samalla tutustua myös ilmaiseen television ostajan oppaaseemme.
Kuluttajan numerossa 8/2024 testaamme televisiot neljässä eri kokoluokassa, puhelimet ja höyrypesurit sekä -mopit. Lisäksi kerromme lehdessä, miten television kuvan voi säätää kotikonstein mahdollisimman hyväksi, kuinka lämpöpumpusta saa kaiken irti talven pakkasillakin ja mitä eroa on erilaisilla keittiön pienlaitteilla.
Black Fridaynä lukuisia tuotteita myydään tarjoushinnalla. Keräsimme tähän artikkeliin tilaajiemme ostopäätöksiä helpottamaan Kuluttajan vuoden 2024 testien Testivoittajat, jotka ovat Black Fridaynä myynnissä halvemmalla kuin testaushetkellä.
Kuluttaja testaa vuosittain reilusti yli 1 000 tuotetta. Esimerkiksi uusimmassa televisiotestissämme mukana oli 259 televisiota neljässä eri kokoluokassa ja puhelintestissämme puolestaan 92 puhelinta.
Olemme keränneet tähän artikkeliin listan Kuluttajan vuoden 2024 Testivoittajista eli testien parhaista tuotteista, jotka ovat Black Fridayn aikaan myynnissä selvästi halvemmalla kuin testien julkaisuhetkellä.
Tämä sisältö on vain tilaajillemme.
Tuoteryhmän nimeä napsauttamalla pääset tutustumaan kyseiseen testiin, ja tuotteen nimeä napsauttamalla pääset suoraan Testivoittajien testituloksiin sekä tämänhetkisiin hintoihin.
Antenniverkon perusmuotoisten tv-kanavien lähetykset päättyvät ensin Ylen kanavilla.
Antenni-tv-verkon siirtymä teräväpiirtolähetyksiin (HD) lähestyy. Se tarkoittaa, että televisiokaupoille lähtö on ajankohtaista osalle katselijoista.
Antenniverkossa lähetettävät televisiokanavat siirtyvät pelkästään teräväpiirto- eli HD-lähetyksiin kevään 2025 aikana. Antennikanavat lakkaavat näkymästä, jos televisio ei ole HD-yhteensopiva.
Esimakua saadaan 19. marraskuuta, kun maanpäällisiä tv-verkkoja hallinnoiva Digita tekee valtakunnallisessa antenni-tv-verkossaan kanavanumerointimuutoksen. Siinä perusmuotoiset kanavat siirtyvät kanavapaikoille 21–39, ja vapaasti vastaanotettavat HD-kanavat löytyvät kanavapaikoilta 1–20.
Televisiokuvaa kannattaa säätää paremmaksi, jotta ei turhaan maksa kuvanlaadusta, joka ei toteudu käytännössä. Kodinkoneliikkeetkin tarjoavat kuvansäätöpalvelua, mutta sen hyöty on kyseenalainen.
Jos uuden ja kalliin television kuvanlaatu ei tyydytä, ei kannata tyytyä tilanteeseen tumput suorina. Nykyaikaisen television kuvaa voi säätää laitteen valikoista löytyvillä kuvasäädöillä jopa kymmenillä eri tavoilla. Säädöillä on mahdollista muokata esimerkiksi kuvan kirkkautta ja värisävyä omaan silmään ja huoneeseen sopivaksi.
Halpistelkkaria ei saa kuitenkaan muutettua kuvasäätöjä hiomalla huipputelevisioksi. Parhaat televisiot ovat puolestaan hyviä ilman itse tehtyjä säätöjäkin, eikä vaikkapa halpamallin liikkeentoisto muutu silmiä hiveleväksi millään kikalla.
Kuvasäädöt tehdään aina tietylle television kuvatilalle, kuten elokuvatilalle tai urheilutilalle. Samoja säätöjä ei välttämättä kannata käyttää vaikkapa uutisia katsottaessa. Kannattaa miettiä omalla kohdalla, tuleeko television kuvatiloja vaihdettua eri sisältöjä katsottaessa, vai haluaako tehdä säädöt vain sen katselutavan perusteella, joka omassa arjessa on yleisin. Osa televisioista osaa myös vaihtaa kuvatilaa automaattisesti, esimerkiksi pelitilaan aina pelikonsolia käytettäessä.
Kuluttajan lukijalla on ongelmia sähköverkosta tulevien virtapiikkien kanssa.
Minulla on ollut ongelmia sähköverkon kanssa. Sähköverkosta tulee niin isoja sähköpiikkejä, että maalampöpumppu menee virhetilaan. Virhekoodi ilmoittaa, että kyse on ulkoisesta tekijästä. Vika ei kuulemma ole sähköverkossa, vaan kuluttajassa, sanottiin sähköyhtiöstä. Palkkasin insinöörin tutkimaan asiaa, ja hän kertoi, että piikki on tulevassa sähkössä. Energiavirastosta kerrottiin, että sähköverkkoa pitäisi kehittää, mutta he ovat tässä asiassa kädettömiä. Minua kehotettiin olemaan yhteydessä kuluttajariitalautakuntaan. Mitä asiassa voi tehdä?
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.