• Akkukäyttöiset moottorisahat
  • Näin testasimme
  • Testitulokset
  • Moottorisaha.

    Akkukäyttöiset moottorisahat

    Testasimme 17 akkukäyttöistä moottorisahaa sekä kolme verrokkina toiminutta polttomoottorimallia.

    Moottorisaha.

    Testissä akkusahat

    Testasimme 17 akkukäyttöistä moottorisahaa ja vertasimme niitä polttomoottoritoimisiin sahoihin. 36 voltin akkusahat pystyvät haastamaan bensiinikäyttöiset sahat.

    Akkukäyttöinen moottorisaha voi luoda mielikuvan helppokäyttöisestä, mutta tehottomasta korppusahasta. Perinteisestä moottorisahasta tulee mieleen melu ja käyntiin nykiminen. Entä jos voisit saada yhdistelmän molempien sahojen parhaita puolia – helppokäyttöisen, mutta tehokkaan akkusahan? Tämän selvittämiseksi testasimme 17 kotitalouskäyttöön sopivaa akkusahaa sekä vertailun vuoksi kolme perinteistä polttomoottorillista moottorisahaa.

    Nämä akkukäyttöiset moottorisahat testasimme

    36V–56V akkusahat

    Biltema CCS 36
    Black+Decker GKC3630L
    Ego CS1800E
    Hecht 9940
    Makita DUC303Z
    Meec Multiseries 40 V (018259)
    Ryobi RY36CSX35A-0
    Stiga CS 700e
    Stihl MSA 70 C-B

    18V akkusahat

    AL-KO B-Comp CS 1825 18V
    Bosch EasyChain 18V-15-7
    Bosch UniversalChain 18
    Dewalt DCM565N-XJ
    Einhell GE-LC 18/25 Li-Solo
    Ryobi OCS1830
    Ryobi RY18CS20A-0
    Skil 0534CA

    Moottorisahat

    Echo CS-4510ES
    Husqvarna 120 Mk II
    Husqvarna 435 Mk II

    Katso testin tulokset

    Tehokkaimmat 36 voltin akkusahat ovat jo hyvinkin lähellä polttomoottorimallien suorituskykyä. Paksumpien puiden kanssa polttomoottorimallien sahausnopeus on pääosin kuitenkin vielä akkumalleja edellä. 18 voltin sahat ovat tyypillisesti edullisempia, mutta osasta jo laipan pituudesta voi päätellä, että ne eivät sovellu raskaampiin töihin. Vain yksi 18-volttinen laite ylsi suorituskyvyltään heikommin pärjänneiden 36-volttisten laitteiden tasolle. Kevyempi ja liikuteltavampi akkusaha saattaa kuitenkin kuulostaa houkuttelevalta kevyempiin työtehtäviin.

    Koneen pysähtyessä akun vaihtaminen kuulostaa miellyttävämmältä kuin polttoainesäiliön täyttäminen. Lähtökohtaisesti kuitenkin polttoainetankillisella sahaa pitempään, vaikka akkusahat eivät esimerkiksi käy tyhjäkäyntiä. Tätä voi kuitenkin
    kompensoida ostamalla lisäakkuja, mutta yksi lisäakkukaan ei välttämättä riitä polttomoottorimallien täyden tankillisen korvaajaksi. Testissä akkusahojen akunkesto vaihteli 7 minuutista 15 minuuttiin, kun katkottiin 10 senttimetriä paksuja runkoja.

    Yhtä lukuun ottamatta kaikki testin sahat ovat hinnoiteltu runkoversiona, eli ilman akkua ja laturia. Mallikohtaisista lisätiedoista löydät hinnan myytävissä oleville akun ja laturin sisältäville paketeille. Varsinkin suurempijännitteisten koneiden tarvitsemat suurikapasiteettiset akut maksavat jopa satoja euroja.

    Pitkällä aikavälillä lisäakkuihin investointi voi kuitenkin tuoda säästöjä polttomoottorimalleihin verrattuna. Käyttömukavuutta ja kustannustehokkuutta lisää myös valmistajien tarjoamat akkuekosysteemit, joissa sama akku käy useisiin eri työkaluihin.

    Sahaa sujuvasti, työskentele turvallisesti

    Helppokäyttöisyys lienee kiistatta akkusahan paras ominaisuus. Saha käynnistyy nappia painamalla ja ensimmäiset sahaukset on jo tehty siinä vaiheessa, kun ei niin hyvin käynnistyvää moottorisahayksilöä vielä nyittäisiin käyntiin. Polttoainejärjestelmän puuttuminen vähentää huoltotarvetta ja lisää akkusahan toimintavarmuutta. Akkuvoimalla työskennellessä ei tarvitse haistella pakokaasun käryä, mikä mahdollistaa myös miellyttävämmän työympäristön suljetuissa tiloissa.

    Akkusahojen helppokäyttöisyys saattaa houkutella kokemattomia sahaajia tarttumaan sahaan, joten käyttäjän on syytä tutustua ohjeisiin ja tunnistaa esimerkiksi laipan yläkärjen osumasta syntyvä takapotkun riski. Riskit ovat suuremmat tehokkaammissa moottorisahoissa, mutta myös heikkotehoisempien sahojen kanssa on syytä olla varovainen ja käyttää ohjeiden mukaista suojavarustusta. Testin koneiden käyttöönotto ja ohjeet ovatkin useimmilla erittäin hyvällä tasolla.

    Käyttömukavuudessa ei ole merkittäviä eroja eri tuoteryhmien välillä. Merkittäviä yksittäisiä eroja löytyy kuitenkin muun muassa tärinästä, sahan tasapainosta, liikuteltavuudesta sekä pysty- ja vaakasuunnan välillä vaihtamisesta.

    Yhtä lukuun ottamatta kaikki akkusahat saavat vähintäänkin hyvän arvosanan huoltotoimenpiteiden helppoudesta. Kuitenkin esimerkiksi ketjun teroituksen ja akun arvosanat jakautuvat pääosin kahteen leiriin: erittäin hyviin ja tyydyttäviin.

    Akkukäyttöisen moottorisahan etuihin lukeutuu myös vähäisempi meteli, sillä laitteet tuottavat ääntä vain ketjun pyöriessä. Testitulosten perusteella ero ei ole kuitenkaan ole niin suuri kuin voisi kuvitella. Desibelimittauksissa akkusahat ovat moottorisahoja edellä, mutta subjektiivisessa arvioinnissa monien laitteiden ääni ärsytti testiraadin korvia lähes yhtä paljon.

    Akkukäyttöinen moottorisaha.

    Näin testasimme akkukäyttöiset moottorisahat

    Akkusahat testattiin perusteellisesti ja puolueettomasti laboratoriossa. Moottorisahoista testattiin suorituskyky, käyttömukavuus, akku ja melu.

    Näin testasimme akkukäyttöiset moottorisahat

    Tietoa meistä

    Kuluttajaa lukemalla teet fiksuja valintoja

    Kuluttaja on lehti sinulle, joka haluat perustaa ostopäätöksesi tutkittuun tietoon ja faktoihin. Teemme perusteellisen tutkimustyön puolestasi, jolloin sinun on helppo tehdä hyviä kauppoja ja löytää paras vastine rahoillesi.

    Lukemalla Kuluttajaa pysyt ajan hermolla ja tiedät, kuinka toimia ongelmatilanteissa. Tilaajana maksat vain laadukkaasta sisällöstä. Olemme ylpeästi puolueeton toimija, emmekä julkaise mainoksia.

    Lue lisää

    Testaamme tuotteet puolestasi

    Kuluttaja on Suomen suurin testaaja. Testaamme tuotteita ja palveluita yli sadassa eri tuoteryhmässä kodinkoneista vakuutuksiin. Julkaisemme vuosittain puolueettomat tutkimustulokset yli tuhannesta tuotteesta.

    Testimme pohjautuvat aina tutkittuun tietoon ja tiukkoihin arviointikriteereihin. Emme ota testattavia tuotteita vastaan yrityksiltä, vaan ostamme ne kaupasta samaan tapaan kuin sinäkin ostaisit. Kaikki tuotteet testataan puolueettomissa ja tarkoin valituissa laboratorioissa yhteistyössä muiden maiden kuluttajalehtien ja -järjestöjen kanssa.

    Testimme pitävät sisällään keskeiset tuotteen tai palvelun laatuun liittyvät ominaisuudet, olipa sitten kyse kestävyydestä, turvallisuudesta tai taloudellisuudesta. Kunkin testin yhteydessä kerromme tarkemmin käyttämistämme testausmenetelmistä.

    Lisätietoa testauksesta

    Sivun kuvat: IStock ja ICRT

    Kuluttaja

    Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.