Mitä testi sisältää?
Videotykin avulla olohuoneesta saa tehtyä kotiteatterin: projektorilla seinälle tai valkokankaalle voi heijastaa halkaisijaltaan jopa useiden metrien mittaisen kuvan. Testasimme 11 videoprojektoria, 3 ultralähiprojektoria ja yhden pienikokoisen, kannettavan projektorin.
Videotykkien hintaerot ovat suuret: testaamiemme projektorien hinnat vaihtelevat 700 eurosta yli 3 000 euroon saakka. Hyvää kuvanlaatua saa jo alle tonnilla, mutta huippulaadukkaasta kuvasta täytyy maksaa enemmän.
Ennen videotykin hankintaa kannattaa miettiä laitteen asennuspaikkaa. Useimmilla testin projektoreista lyhyin suositeltu matka laitteen ja seinän välillä on noin metri. Suurin suositeltu heijastusetäisyys on tyypillisesti 7 ja 10 metrin välillä.
Televisioihin verrattuna videoprojektoreiden isoja pullonkauloja ovat kontrasti ja melutaso. Katselunautintoa voivat häiritä tuulettimen hurina, harmaana toistuva musta tai silmissä vilkkuvat sateenkaaren värit. Testin avulla selvität, mikä on paras videotykki omiin tarpeisiisi.
Kattavaan testitaulukkoon on koottu kymmeniä arvosanoja ja mittaustuloksia jokaisesta testin laitteesta. Testituloksia voi rajata merkin, hinnan ja kokonaisarvosanan perusteella. Lisäksi voit valita haluamasi kuvan tarkkuuden, kuvatekniikan (LCD tai DLP) ja projektorin valonlähteen tekniikan (kaasupurkauslamppu, laser tai led).
Videotykkien vertailu on julkaistu verkkosivuillamme 17.1.2023. Voit lukea testin myös painetun lehden numerosta 1/2023.
ANSI-kontrasti mitataan valkoisia ja mustia ruutuja sisältävän testikuvan avulla.
Näin testasimme videotykit
Videoprojektorit testattiin perusteellisesti ja puolueettomasti laboratoriossa. Testauksessa arvioitiin muun muassa kuvanlaatua, käyttömukavuutta, melua ja sähkönkulutusta.
Lue lisää videotykkien testauksesta