Kaksi puhelinta.

Kuluttaja on Suomen suurin testaaja

Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain, jotta sinä voisit tehdä hyviä ostopäätöksiä.

Kaksi puhelinta.

Vain fiksuja valintoja

Kuluttaja on lehti sinulle, joka haluat perustaa ostopäätöksesi tutkittuun tietoon ja faktoihin. Kuvittele, että olet ostamassa pesukonetta, mutta et uskalla luottaa vain myyjän suosituksiin tai netistä löytyviin arvioihin. Äkkiä muistat, että insinööriystäväsi osti tovi sitten pesukoneen. Tiedät, että hän on perinpohjainen tyyppi, joten päätät pirauttaa hänelle. Kysyttyään sinulta budjettisi ja toiveesi hän kertoo rehellisesti sopivien mallien plussat ja miinukset. Keskustelun seurauksena tiedät täsmälleen mihin kauppaan marssia. Kuluttaja on kuin tuo insinööriystäväsi.

Testiemme luotettavuus on Suomen huippua

Olemme lyömättömiä kolmessa asiassa: testaamiemme tuotekategorioiden laajuudessa, tuotteiden määrässä ja testien luotettavuudessa. Testaamme tuotteita ja palveluita yli sadassa eri tuoteryhmässä kodinkoneista vakuutuksiin, ja julkaisemme joka vuosi yli tuhannen tuotteen testitulokset.

Olemme ylpeästi puolueeton toimija. Tilaajana maksat vain laadukkaasta sisällöstä. Kuluttajan testit tehdään aina tarkoin valituissa laboratorioissa, täysin riippumatta valmistajista ja myyjistä. Emme myöskään ota testattavia tuotteita vastaan yrityksiltä, vaan ostamme ne kaupasta samaan tapaan kuin sinäkin ostaisit.

Puhelimen testausta laboratoriossa.

Testiemme läpinäkyvyys auttaa tekemään lukijoistamme valveutuneita kuluttajia. Samalla se pakottaa valmistajat kehittämään tuotteitaan paremmaksi.

Kun seuraat testejämme, ymmärrät paremmin mikä tekee hyvästä hyvän ja huonosta huonon. Opit kiertämään kaukaa tuotteet, joissa on laatuvirheitä ja turvallisuuspuutteita. Löydät nopeasti ne helmet, jotka antavat rahallesi parhaan vastineen. Kuluttajan avulla vältät hutihankinnat ja teet tietoisia valintoja.

lue lisää testauksesta

Meistä on sinulle rahallista hyötyä

Selvitämme puolestasi kunkin tuotekategorian varteenotettavimmat tuotteet, paljastamme brändit joiden mielikuva ei vastaa laatua ja kaivamme tiukkojen testien avulla esiin kirkkaimmat helmet. Kuluttajan avulla löydät kestävimmät ja helppokäyttöisimmät tuotteet sekä hinta-laatusuhteeltaan fiksuimmat hankinnat. Kuluttaja.fissä voit myös vertailla tuotteiden hintoja.

Voit lukea sisältöjämme diginä ja printtinä. Painettu lehti ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa tuhtina 60-sivun lukupakettina, ja sen tilaus sisältää myös verkkopalvelun lukuoikeuden. Myymme verkkopalvelussamme lukuoikeutta myös yksittäisiin testeihin ja artikkeleihin.

Tehtävämme on entistä ajankohtaisempi

Kuluttaja syntyi vuonna 1967 ratkaisemaan isoa ongelmaa, joka on edelleen ajankohtainen. Tuolloin kuluttajille myytävien tuotteiden määrä kasvoi rajusti. Kodinkoneinnovaatioista – kuten jääkaappi, sähköliesi ja astianpesukone – oli tulossa kotien vakiovaruste. Tuotteiden ja tuoteominaisuuksien kirjo oli kuitenkin valtava, eikä vertailevaa tietoa ostopäätösten tueksi ei ollut saatavilla mistään. Ihmiset eivät myöskään kauppoja tehdessään tienneet omia oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan. Tarvittiin media, joka antaisi kuluttajille sen, mitä he olivat vailla: luotettavaa ja kattavaa tietoa ymmärrettävästi esitettynä.

Ensimmäinen Kuluttaja-lehti, joka ilmestyi vuonna 1967.

Tänään, puoli vuosisataa myöhemmin, maailma on yhä monimutkaisempi ja uusia tuoteinnovaatioita tulee markkinoille enemmän kuin ennen. Siksi Kuluttajan painoarvo ei ole vähentynyt. Päinvastoin. Nyt jos koskaan tarvitaan luotettavaa ja ajantasaista tietoa, jotta sinä ja kaltaisesi kriittiset ihmiset voivat tehdä valistuneita ostopäätöksiä – eivätkä eksy tuoteviidakkoon.

Kuluttajan taustalla on kaupallisesti riippumaton yhdistys

Kuluttajaa julkaisee Kuluttajamedia ry, jonka tehtävänä on edistää kuluttajatietoisuutta ja parantaa kuluttajien toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa. Kuluttajamedia ry on kaupallisesti ja poliittisesti riippumaton yhdistys, eikä tavoittele voittoa. Merkittävin osa sen rahoituksesta tulee lukijoiden tilaajamaksuista ja yksittäisten sisältöjen tuotoista.

Luottamuksesi arvoinen

Some ja internet ovat täynnä tarkistamatonta tietoa ja huhupuheita. Kuluttajan sisällöt perustuvat tarkistettuihin faktoihin ja tutkittuun tietoon. Olemme Aikakausmedia ry:n jäsen. Kuluttaja on Julkisen sanan neuvostoon sitoutunut media, joka noudattaa JSN:n journalistin ohjeita.

Vastuullista journalismia -merkki.

Mikäli jutussa havaitaan virhe, korjaamme sen reilusti ja läpinäkyvästi. Olemme sitoutuneet ansaitsemaan luottamuksesi yhä uudelleen.

Hyvät ostopäätökset kuuluvat kaikille

Haluamme että hyvät ostopäätökset ovat myös heidän ulottuvilla, jotka eivät heikentyneen näkökyvyn takia voi lukea Kuluttajaa suoraan painetusta lehdestämme tai verkkopalvelustamme.

Tarjoamme Kuluttajan ääniversion näkövammaisille maksutta, kun näkökyky on heikentynyt vähintään 50 prosentilla. Näkövamman voi osoittaa näkövammaiskortilla tai lääkärintodistuksella. Toteutus on tehty yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa, joka antaa lisätietoja palvelun käyttöönotosta ja vastaa palvelun käyttöä koskeviin tiedusteluihin.

LISÄTIETOJA

Monta tapaa lukea Kuluttajaa

Kuluttaja tarjoaa lukijoilleen uusia näkökulmia ja luotettavaa tietoa tuotteista ja palveluista. Tilaajana pääset käsiksi kaikkiin asiantunteviin testeihin, vertailuihin ja artikkeleihin, joiden avulla teet fiksuja valintoja.

  • Teet parempia ostopäätöksiä.
  • Löydät helposti laadukkaat tuotteet.
  • Säästät rahaa vertailemalla tuotteiden hintoja.
  • Tiedät oikeutesi ja velvollisuutesi.

Tilaajana hyödyt enemmän

Kuluttaja LEHTI + DIGI.

Kuluttaja LEHTI + DIGI, kestotilaus

59€/12 kk
59
/ 12 kk
Painettu lehti kotiin kannettuna
Näköislehtien lukuoikeus
Testien lukuoikeus
Artikkelien lukuoikeus
Musta lista
Pääsy valmistajan ilmoittamaan tietoon testeissä
Ostajan oppaat
Vaihtuva maksuton sisältö rekisteröityneille
Tieto uusista sisällöistä sähköpostitse
Kuluttaja DIGI.

Kuluttaja DIGI, kestotilaus

46€/12 kk
46
/ 12 kk
Painettu lehti kotiin kannettuna
Näköislehtien lukuoikeus
Testien lukuoikeus
Artikkelien lukuoikeus
Musta lista
Pääsy valmistajan ilmoittamaan tietoon testeissä
Ostajan oppaat
Vaihtuva maksuton sisältö rekisteröityneille
Tieto uusista sisällöistä sähköpostitse

Rekisteröitynyt käyttäjä

Ilmainen
Painettu lehti kotiin kannettuna
Näköislehtien lukuoikeus
Testien lukuoikeus
Artikkelien lukuoikeus
Musta lista
Pääsy valmistajan ilmoittamaan tietoon testeissä
Ostajan oppaat
Vaihtuva maksuton sisältö rekisteröityneille
Tieto uusista sisällöistä sähköpostitse
Mahdollisuus ostaa lukuoikeus yksittäiseen lehteen, testiin tai artikkeliin

Tutustu myös

Henkilö laittamassa puhelinta vyölaukkuun.

Eikö puhelin mahdu taskuun? Kävimme läpi testimme parhaat pienet puhelimet

12.4.2025Tekniikka

Selkeästi pieniä älypuhelimia ei ole liiaksi markkinoilla, mutta hyviä vaihtoehtoja löytyy, jos kelpuuttaa hieman yli 6 tuuman näyttöjä.

Eikö puhelin meinaa mahtua taskuun tai edes käsilaukkuun? Onko leveä älyluuri painava ja hankala pitää kädessä?

Älypuhelimet ovat nykyään monelle myös medialaite, josta katsotaan videoita ja elokuvia, joten näyttöjen koko on kasvanut vaikkapa 2000-luvun alun nokialaisiin verrattuna useita tuumia. Ne, jotka käyttävät puhelinta pääasiassa soittamiseen ja viestittelyyn, eivät välttämättä kaipaa jättinäyttöä. Jotain kysynnästä kertonee sekin, että Apple voi olla tuomassa aikaisempia malleja ohuemman iPhonen markkinoille.

Kävimme Kuluttajan suuren puhelintestin kapeat puhelimet läpi selvittääksemme parhaan vaihtoehdon markkinoilta. Vaikka näyttö ei määritäkään täysin puhelimen korkeutta tai leveyttä, se antaa suuntaa puhelimen kokoluokasta. Suurimmat valmistajat eivät juuri tarjoa alle 5 tuuman näytöllä varustettuja puhelimia, joten rajasimme mukaan puhelimet, joiden näyttö on läpimitaltaan alle 6,5 tuumaa. Tällaisen laitteen voi vielä mahduttaa melko helposti esimerkiksi farkkujen kireäänkin etutaskuun.

Henkilö istuu pöydän ääressä ja lukee. Hänellä on kädessään silmälasit.

Hoida nämä veroasiat ajallaan huhtikuussa: määräpäivät ovat aiempaa aikaisemmin tänä vuonna

11.4.2025Talous

Henkilöiden verotuksen takarajat ovat tässä kuussa. Myös kiinteistöverotuspäätöksen määräpäivä on jo huhtikuussa.

Huhtikuu on varsinainen verokuukausi.

Verottaja on toimittanut kaikkien esitäytetyt veroilmoitukset nähtäville verkon OmaVero-palveluun tai postissa maalis-huhtikuun vaihteessa ja tänä vuonna veroilmoituksen jättämisen määräpäivät ovat jo huhtikuussa.

Nyt voi tarkistaa esitäytetyt tiedot ja hakea mahdollisia verovähennyksiä. Selvitimme hiljattain, mitä vähennyksiä kannattaa hakea ja miten.

Jos korjaat veroilmoituksen tietoja, Verohallinto antaa uuden verotuspäätöksen. Silloin myös veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron, eli mätkyjen, eräpäivät saattavat siirtyä eteenpäin. Jos sinä tai puolisosi ette kumpikaan korjaa veroilmoitusta, keväällä saatu verotuspäätös, verotustodistus ja mahdolliset jäännösveron tilisiirtolomakkeet pysyvät voimassa.

Tässä alla henkilöiden verotuksen keskeiset määräpäivät ja huomioitavat asiat.

Robotti-imuri olohuoneessa.

Opas: kannattaako hankkia robotti-imuri?

10.4.2025Koti ja piha

Robotti-imuri on kätevä apuri kodin siivoamiseen ja ne ovat kehittyneet vuosien varrella entistä automaattisemmiksi. Selvitimme, mitä huomioida robotti-imurin hankinnassa.

Robotti-imurin voi ajastaa siivoamaan kodin silloin, kun omistajat ovat poissa. Tällöin lattiat pysyvät yleissiisteinä. Robotti-imureiden imuteho ei kuitenkaan vastaa tavallisia imureita. Esimerkiksi roskien imaiseminen syvältä lautalattian raoista tai paksuilta matoilta hoituu testiemme perusteella roboteilta heikommin kuin perinteisellä imureilla. Helpommat alustat kuten kova laattalattia puhdistuvat paremmin. Heikohkoa imutehoa korvaa siivouksen säännöllisyys: robotti siivoaa vaikka joka päivä.

Olemme testanneet robotti-imurien lisäksi pölypussilliset imurit, pussittomat imurit ja varsi-imurit.

Jos robotti-imuri keskeyttää siivoamisen, saat ilmoituksen puhelimeesi

Yhä useammalle robotti-imurille on saatavilla älypuhelinsovellus, jolla robotin voi esimerkiksi ajastaa siivoamaan haluttuina päivinä ja kellonaikoina. Parhaimmillaan myös robotin toimintaa voi tarkastella tosiaikaisesti: jos robotti jättää siivouksen kesken, näet puhelimestasi mihin kohtaan asuntoa laite on jäänyt jumiin ja onko syynä esimerkiksi pyörän jumiutuminen tai siivousharjan estynyt liike.

Robotti-imuria pitää huoltaa säännöllisesti. Roskasäiliö pitää tyhjentää useasti. Myynnissä on myös robotti-imureita, jotka osaavat joka siivouskerran jälkeen tyhjentää roskasäiliönsä latausasemaan yhdistettyyn pölypussiin.

Roskasäiliön tyhjentämisen lisäksi robotti-imureista on puhdistettava tai tarpeen tullen vaihdettava siivousharja(t) tai -tela sekä suodattimet. Akut voi joutua vaihtamaan, jos robottia käyttää useita vuosia.  Myös ohjelmistoa päivitetään, ja uusin ohjelmisto kannattaa yleensä ladata, sillä päivitykset voivat esimerkiksi tuoda uusia ominaisuuksia tai parantaa tietoturvaa.

Osa liikkuu järjestelmällisesti, osa satunnaisesti

Robotti-imurit ovat jaettavissa siivoustavan mukaan pääsääntöisesti kahteen kategoriaan: sattumanvaraisesti eteneviin ja järjestelmällisesti siivoaviin. Järjestelmällisesti siivoavat yltävät laboratoriotestien perusteella parempaan siivoustulokseen kuin satunnaisesti ympäri asuntoa poukkoilevat mallit. Hinnasta ei suoraan selviä, kumpaan ryhmään robotti kuuluu.

Sattumanvaraisesti liikkuvat laitteet edustavat robotti-imureiden vanhempaa sukupolvea. Ne etenevät mallista riippuen esimerkiksi siksakkia, spiraalin muotoista rataa, kulkemalla suoraan ja vaihtamalla satunnaisesti suuntaa, vaihtamalla suuntaa esteeseen törmätessään tai näiden etenemistapojen yhdistelminä. Satunnaisesti etenevien robottien siivoustulos ei aina ole tasainen: yksi huone saattaa jäädä täysin siivoamatta samalla kuin robotti pyörii edestakaisin toisessa huoneessa.

Järjestelmälliset mallit eivät jää pyörimään yhteen huoneeseen, vaan ne tutustuvat asuntoon ja piirtävät siitä pohjapiirustuksen tai kartan, jonka jälkeen ne etenevät määrätietoisesti koko asunnon läpi yleensä alue kerrallaan. Näin ollen ne puhdistavat koko lattiapinta-alan yhdellä kertaa. Mikäli akku loppuu kesken kaiken, useimmat järjestelmälliset robotit osaavat palata telakkaansa välilataukseen ja jatkaa sen jälkeen siivoamista siitä kohtaa, mihin ne jäivät.

Älypuhelimen sovelluksella ohjattavia robotteja voi muun muassa ajastaa siivoamaan isäntäväen poissa ollessa tai määritellä robotin asunnosta tekemään pohjapiirustukseen erillisiä huoneita tai alueita, jolloin robotin voi esimerkiksi kieltää lähestymästä perintövaasikokoelmaa tai käskyttää siivoamaan eteisen.

Joidenkin robotti-imureiden siivousaluetta voi rajata myös mukana toimitettavan tai erikseen ostettavan virtuaaliseinänä toimivan majakan tai lattialle asetettavan magneettilistan avulla. Nämä esteet toimivat myös ilman mobiilisovellusta.

Pölynimurin lattiasuutin.

Opas: minkälainen imuri kannattaa ostaa?

9.4.2025Koti ja piha

Pölynimurien maailmassa valikoima ei enää rajoitu pallo-Hooveriin. Mutta ostaako imuri pölypussilla vai ilman, ja hoituuko imurointi omin käsin vai koneälyn avustuksella? Pölyn pään menoksi riittää vaihtoehtoja, joista kerromme tässä ostajan oppaassa.

Sisällysluettelo:

1. Lattiamallinen imuri: pölypussilliset ja pölypussittomat
2. Varsi-imuri toimii myös rikkaimurina
3. Robotti-imuri siivoaa omatoimisesti vaikka joka päivä

 

Erityyppisten pölynimurien tarjonta on tämän vuosituhannen kuluessa suorastaan räjähtänyt. Kotien siivouskomeroita lähes yksinvaltiaana hallinneen verkkovirtakäyttöisen lattiaimurin rinnalle ovat rynnineet pölypussittomat imurimallit, joihin kuuluvat pieniin siivoustöihin sopivat akulliset varsi-imurit ja täysin itsenäisesti toimivat robotti-imurit.

Uudenlaisia imurimalleja ei välttämättä ole tarkoitettu korvaamaan perinteistä lattiaimuria vaan pikemminkin vähentämään sen käyttötarvetta. Siinä missä ison lattiaimurin esiin kaivamisessa ja pistorasiaan liittämisessä on oma vaivansa, on pienet ja kevyet, akkukäyttöiset varsi-imurit tarkoitettu päivystämään jatkuvasti käden ulottuvilla jopa vain muutamia sekunteja kestäviä imurointirupeamia varten.

Kodin lattiat jopa päivittäin läpikäyvä robotti-imuri edustaa vieläkin radikaalimpaa siivouksen uudelleen ajattelua. Viikoittaisen tai vieläkin harvemmin tapahtuvan ison siivouksen sijasta robotti sopii ylläpitämään tiettyä siisteyden tasoa, jota täydennetään tarpeen tullen käsin imuroimalla. Etenkin epäsiisteyteen taipuvaiselta ihmiseltä tämä saattaa vaatia päivittäisten rutiinien muutoksia, sillä esimerkiksi lattioille jääneet irtotavarat häiritsevät robotin työskentelyä. Pieni ylimääräinen vaivannäkö palkitaan kuitenkin helposti pölyttömänä ja roskattomana pysyvällä lattialla.

Mikäli raha ei ole este, täydentävät jopa kaikki kolme eri imurityyppiä hienosti toisiaan varsinkin isommassa asunnossa. Toisaalta etenkin yksin pienessä asunnossa asuva pärjää todennäköisesti aivan hyvin yhdellä hyvällä imurilla, oli se sitten lattia- tai varsimallinen.

Tyypistä riippumatta imureihin pätee kenties monia muita tuotteita paremmin tänäkin päivänä nyrkkisääntö siitä, että sitä saa, mistä maksaa. Kysymyksessä kun on monesti kovaan käsittelyyn joutuva laite, jolta vaaditaan samaa tehokasta ja luotettavaa toimintaa vuosien tai jopa vuosikymmenten ajan. Siksi säästö materiaaleissa ja mekaanisissa ratkaisuissa kostautuu usein jo vuodessa tai parissa hajoavina suulakkeina, rispaantuvina harjaksina ja mystisesti katoavana imutehona.

Tätä artikkelia varten haastattelimme palveluesimies Mirva Petäkoskea asiakkaiden kotien siivousta tarjoavilta Stella Kotipalveluilta. Petäkoski muistuttaa, että mitä enemmän kodissa on siivoustarvetta, sitä enemmän imurin valintaan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Imurin paino, lattiasuulakkeen mahtuminen huonekalujen alle, johdon pituus ja suulakevalikoima on syytä huomioida, kuten myös etenkin allergioista kärsivissä perheissä hepa-suodattimen olemassaolo.

1. Lattiamallinen imuri: pölypussilliset ja pölypussittomat

Perinteinen, lattialla pyörillä liikkuva ja joustavan imuletkun päähän asennettavia suulakkeita hyödyntävä lattiaimuri lienee kaikille tuttu. Koska imuri käyttää poikkeuksetta verkkovirtaa, sen moottori voi toimia jopa useiden tuhansien wattien teholla. Koska imureita on totuttu markkinoimaan suurilla moottoritehoilla, joilla ei välttämättä ole juuri mitään tekemistä saavutetun imutehon kanssa, puuttui EU imurien maksimitehoihin vuoden 2017 direktiivillä. Aikaisempi 1 600 watin sallittu maksimiteho pudotettiin 900 wattiin. Jo tällä moottoriteholla saavutetaan täysin riittävä imuteho, mikäli imurin rakenne on riittävän tiivis ja laite on muuten oikein suunniteltu.

Lähes kaikkien lattiaimureiden lattiasuulakkeet on suunniteltu irrottamaan lika puhtaasti suurta imutehoa hyödyntäen. Normaalisti lattiaimurin täysi teho riittääkin hyvin jopa painavan ja hieman kiinni tarttuneen roskan irrottamiseen. Lukuun ottamatta aivan halvimpia malleja, imureiden mukana seuraa erilaisia rako- ja harjasuulakkeita. Parhaiten varustelluissa imureissa on myös pyörivillä tai muuten liikkuvilla harjaksilla varustettu erikoissuulake, jolla on joko oma moottorinsa tai joka saa käyttövoimansa imuilman liikkeestä. Nämä suulakkeet sopivat erityisen hyvin eläinten karvojen irrottamiseen tekstiileistä.

Lattiaimurilla ja sen erilaisilla suulakkeilla onnistuvat lähes kaikki kodin siivoukset, ja siivoustulos on suuren imutehon ansiosta yleensä hyvä. Imurityypin huonot puolet liittyvät sen suureen kokoon ja painoon sekä riippuvuuteen verkkovirrasta. Johdon pituus rajoittaa käyttöpaikkoja ja vaatii siirtämään pistoketta pistorasiasta toiseen, joten mitä suurempi on asunto, sen tärkeämpää on valita riittävän pitkällä johdolla varustettu imuri. Toisaalta suuri johtokela kasvattaa imurin kokoa ja painoa.

Lattiaimurilla esimerkiksi katon rajassa työskentely voi olla vaikeaa, ja useampikerroksisessa asunnossa imurin siirtäminen kerrosten välillä voi olla työlästä tai liikuntaesteiselle jopa mahdotonta. Imurille löytyy myös ani harvoin säilytyspaikka, jossa se olisi helposti ja nopeasti otettavissa esiin aina tarpeen tullen.

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.