• Kuluttajan oikeudet
  • Ratkaisuja riitoihin
  • Kuluttajan oikeudet

    Askarruttavatko ostamasi tuotteen takuuehdot? Mitä riitatilanteessa tulee tehdä? Kuluttajasta saat arvokasta tietoa oikeuksistasi ja osaat toimia oikein ongelmatilanteissa.

    Kaikki artikkelit

    Parkkipaten kyltti, jossa esitetään alueen pysäköintiehdot.

    Yksityisessä pysäköinninvalvonnassa toistuvat tietyt riitatapaukset: kävimme läpi kahdeksan esimerkkiä

    Yksityisestä pysäköinninvalvonnasta ei ole varsinaista lainsäädäntöä, vaan se pohjautuu edelleen sopimukseen. Selvitimme, milloin autoilijan kannattaa valittaa valvontamaksusta.

    Kuluttaja teki tietopyynnön kaikista yksityisiin pysäköinninvalvontayrityksiin liittyvistä Kuluttajariitalautakunnan (KRIL) päätöksistä menneen viiden vuoden ajalta. Lautakunta on puolueeton ja riippumaton elin, joka ratkaisee kuluttajien ja yritysten välisiä riitoja sekä yksityishenkilöiden välisiä asuntokiistoja.

    Lautakunta on käsitellyt vuosien 2019–2024 aikana yksityiseen pysäköinninvalvontaan liittyviä asioita peräti 1 578 kertaa. Täysistunnoissa se on ratkonut kuitenkin vain kahdeksan tapausta. Täysistunnossa ratkaistaan vain periaatteellisesti tärkeät asiat, joilla voi olla merkitystä esimerkiksi ratkaisujen tulevalle linjalle. Valtaosa tapauksista ratkaistaan jaostoissa tai niin sanotussa yksinkertaisessa käsittelyssä tai jutut päätyvät sovintoon. Näin on myös parkkiriidoissa, joissa on jo vakiintunut ratkaisulinja.

    Kahdeksasta täysistunnoissa ratkotusta tapauksesta viisi sijoittuu pääkaupunkiseudulle, yksi Tampereelle, yksi Vaasaan ja yksi Turkuun. Tapaukset ovat vuosilta 2020 (1 kpl), 2021 (3 kpl), 2022 (4 kpl). Isot valvontayritykset Aimo Park ja ParkkiPate ovat olleet osapuolena kahdessa käsittelyssä ja EuroPark kolmessa.

    Kuudessa tapauksessa KRIL ratkaisi asian täysin tai osittain valittajan eduksi valvontayritystä vastaan. Lautakunta oli yksimielinen kaikissa päätöksissään, eli sen mielestä tapauksissa ei ollut epäselvyyttä.

    Sotkuinen lentokoneen matkustamo.

    Näistä asioista suomalaiset valittivat vuonna 2024 Euroopan kuluttajakeskukseen: muutaman maan yritykset nousevat esille

    Verkosta hankittavat palvelut yllätyslaskuineen aiheuttivat ongelmia suomalaiskuluttajille vuonna 2024.

    Viime vuonna Euroopan kuluttajakeskus sai kaikkiaan 2 516 yhteydenottoa Suomessa asuvilta kuluttajilta. Se pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2023, jolloin valituksia oli 2 502 kappaletta.

    Euroopan kuluttajakeskus neuvoo ja tarjoaa sovitteluapua suomalaiskuluttajille, jos heillä on maiden rajat ylittävä ongelma toisessa EU-maassa, Norjassa tai Islannissa olevan yrityksen kanssa. Euroopan kuluttajakeskukset tekevät yhteistyötä myös Ison-Britannian kansainvälisen kuluttajakeskuksen kanssa.

    Kuluttajakeskus kertoo viime vuoden tilastoistaan tiedotteessaan.

    Henkilö seuraa osakekurssia puhelimella ja tietokoneella.

    Nordnetin ongelmat osoittavat, miten vaikeaa sijoittajan on täysin suojata tilinsä

    Verkon sijoituspalveluyhtiöiden käyttäjillä on vain rajalliset mahdollisuudet suojautua Nordnetin tietotekniikkaongelmien kaltaisilta tilanteilta. Näin asiantuntija ohjeistaa toimimaan.

    Tällä viikolla Nordnet-pankin asiakkaat järkyttyivät.

    Tiistaina pankin sekä osake- ja rahastovälittäjän Nordnetin käyttäjät pääsivät näkemään toisten asiakkaiden tilitietoja ja esimerkiksi sijoituksia. Mediatietojen mukaan joku ehti myös käydä kauppaa toisen käyttäjän tilillä. Yhtiö on kertonut, että sillä on noin 600 000 asiakasta pelkästään Suomessa.

    Voiko yksittäinen kuluttaja mitenkään suojata sijoituksiaan? Miten tällaiseen tekniseen ongelmaan tai kyberhyökkäykseen voi varautua vai onko vain luotettava hyväksi katsottuihin palveluntarjoajiin?

    Kuluttaja

    Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.