Kuluttajaneuvoja neuvoi lähettämään kirjallisen reklamaation. Jotkut yritykset eivät kuitenkaan kerro sähköpostiosoitetta tai verkkolomaketta, johon reklamaation voisi lähettää.
Lukija kysyi Kuluttajassa 6/2023, mitä tehdä, jos käyttöohjetta ei ole suomeksi. Vastauksessa KKV:n kuluttajaneuvonta ohjeisti tekemään myyjälle kirjallisen valituksen ja jättämään itselleen viestistä kopion.
Mutta entä jos reklamaatiota ei voi tehdä kirjallisena? Yritin tehdä reklamaatiota, koska ostamani laitteen mukana ei tullut suomenkielisiä ohjeita. Yritykseen ei ole sähköpostiosoitetta tai verkkolomaketta julkisesti saatavilla. Yksityisasiakas voi soittaa maksulliseen palvelupuhelimeen tai jonottaa chatissa. Onko tämä sallittua?
Posti saattaa periä jo maksamansa korvaukset takaisin. Kadonneeksi luultu kannettava tietokone löytyi yllättäen pakettiautomaatista.
Kuluttaja (7/23) kertoi tapauksesta, jossa Posti kadotti vertaiskaupassa ostetun kannettavan tietokoneen. Lähetyksen ennakkoon maksaneelle kuluttajalle kerrottiin, ettei tällä ollut oikeutta korvauksiin. Posti maksoi korvauksen paketin lähettäjälle.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntija arvioi, että Posti saattoi antaa paketin vastaanottajalle väärää tietoa, sillä kyseisen kaltaisissa lähetyksissä laki ei rajaa korvausoikeutta vain lähettäjään.
Posti ei kommentoinut yksittäistapausta julkisuudessa vaan totesi yleisellä tasolla, että lähettäjä voi halutessaan siirtää korvausoikeuden vastaanottajalle, jos paketti katoaa matkalla.
Kadonneen paketin arvoituksessa sattui sittemmin uusi käänne. Lähetyksen vastaanottaja kertoo Kuluttajalle saaneensa syyskuun lopulla tiedon, että paketti on yllättäen löytynyt.
Hänen mukaansa ulkopuolinen henkilö löysi sen sattumalta pakettiautomaatin lukitusta lokerosta samasta Postin toimipisteestä, jonne paketti piti alun perin toimittaa. Henkilö oli löytänyt paketin viedessään lokeroon omaa, lähtevää pakettiaan. Tuolloin paketin lähettämisestä oli kulunut yli kaksi kuukautta.
Koska paketista löytyivät vain lähettäjän tiedot, löytäjä palautti sen paketin lähettäjälle. Kannettavan tietokoneen myyjä sai siis koneen takaisin itselleen sen jälkeen, kun hän oli saanut siitä rahat ostajalta sekä korvauksen Postilta. Korvauksen hän tosin maksoi paketin vastaanottajalle.
Puhelimen päivitys teki espoolaismiehen iPhonen lähes käyttökelvottomaksi. Apple ei suostunut maksamaan hyvitystä riitajutussa.
Apple on jättänyt noudattamatta suurimman osan sitä koskevista kuluttajariitalautakunnan (KRIL) suosituksista Suomessa. Kuluttaja pyysi lautakunnasta nähtäväksi riita-asiat, joissa Apple on ollut osapuolena ja joissa KRIL on suosittanut hyvitystä.
Ratkaisuja löytyi kaikkiaan 12 kappaletta, ja ne on annettu vuosina 2006–2019. Kuluttajariitalautakunnan mukaan näistä vain kolmessa on noudatettu annettua suositusta, eli käytännössä maksettu hyvitystä kuluttajalle. Lopuissa yhdeksässä tapauksessa hyvitystä ei ole maksettu.
Jos käytettynä myydyn laitteen huollossa on käytetty laatua heikentäviä, ei-alkuperäisiä varaosia, myyjän olisi syytä kertoa siitä asiakkaalle.
Moni kauppa myy nykyään käytettyjä, itse huoltamiaan älylaitteita suoraan kuluttajille. Tämä tuo uutta linjattavaa kuluttajaviranomaisille. Käytettyjen merkkilaitteiden hinnat saattavat olla jopa satoja euroja.
Käytetyn laitteen ostajan onkin syytä olla tarkkana siitä, mitä tulee ostaneeksi. Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) kuluttajaneuvonnan erityisasiantuntija Kati Korppoo pitää kaikkein tärkeimpänä kiinnittää huomiota siihen, mitä tietoja myyjä kertoo käytetystä laitteesta myynti- ja markkinointi-ilmoituksissa.
Ilmaukset kuten ”ympäristöystävällinen”, ”ekologinen” tai ”hiilineutraali” kielletään, jos niitä ei voida perustella.
”Fossiilivapaa elämä yhden sukupolven aikana” (Vattenfall)
”Tällä kartonkikipolla on 60 % pienempi ilmastovaikutus kuin vanhalla muovisella purkilla” (Arla)
”Kotimaiset Aino-jäätelöt nyt vastuullisemmissa pakkauksissa” (Froneri Finland)
Lainaukset ovat esimerkkejä yritysten markkinoinnissaan käyttämistä harhaanjohtavista ympäristöväitteistä, joihin kuluttaja-asiamies on viime aikoina puuttunut.
Kuluttajansuojalaki kieltää harhaanjohtavien tietojen antamisen markkinoinnissa. Tämä koskee myös tuotteen tai palvelun käytön ympäristövaikutuksia. Kuluttaja-asiamiehen linjauksen mukaan yleisiä, yksilöimättömiä ja moniselitteisiä ilmaisuja on syytä välttää, kun ympäristöväittämiä käytetään markkinoinnissa.
Kuluttaja-asiamies seuraa ympäristömarkkinointia oma-aloitteisesti sekä kuluttajien tekemien ilmoitusten perusteella.
”Ympäristöväittämiä koskevia yhteydenottoja on suuntaa antavasti noin muutamia kymmeniä vuosittain”, Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Satu Vehviläinen kertoo.
EU on nyt puuttumassa ympäristömarkkinointiin tiukemmalla sääntelyllä. EU:n uuden kuluttajansuojadirektiivin mukaan yritykset eivät saisi jatkossa markkinoida tuotteitaan ja palveluitaan yleisluontoisilla ilmauksilla kuten ”ympäristöystävällinen”, ”ekologinen” tai ”hiilineutraali”, ellei ympäristöväitteiden tueksi ole esittää näyttöä. Uusien sääntöjen on määrä tulla voimaan vuonna 2026.
Mitä merkitystä uudella sääntelyllä käytännössä on kuluttajan kannalta?
Postin mukaan vain lähettäjä voi selvittää asiaa ja on oikeutettu korvaukseen. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on eri mieltä.
Verkon vertaiskauppa voi aiheuttaa ikävän yllätyksen. Jos paketti katoaa tai hajoaa matkalla, ostajan asema on heikko.
Verkkokauppa palauttaa rahat vasta kahden viikon sisällä siitä, kun liike on saanut tuotteen takaisin.
Erään verkkokaupan nettisivujen mukaan palautettujen tuotteiden hinta hyvitetään 14 arkipäivän sisällä siitä, kun tuotteet ovat saapuneet virheettöminä takaisin. Käsittääkseni verkkokaupan tulisi palauttaa rahat kahden viikon kuluttua palautusilmoituksen tekemisestä.
Onko verkkokaupan toiminta lainvastaista?
Lukijan tililtä meni vahingossa sama maksu kahteen kertaan. Hän sai rahansa takaisin, mutta joutui maksamaan siitä hyvästä 8 euroa.
Tililtäni oli mennyt kaksi kertaa saman laskun suoritus. Laskun käsittelijä ilmoitti, että saan suorituksen takaisin, mutta he perivät siitä 8 euron käsittelymaksun. Maksu kuulostaa kohtuuttoman suurelta, jos vertaa esimerkiksi 5 euron maksumuistutusmaksuun. Paljonko on kohtuullinen maksu liikasuorituksen palauttamisesta?
Operaattorit ajavat alas vanhoja 3G-verkkojaan. Kysyimme, joutavatko vanhat mobiililaitteet romukoppaan, ja syntyykö katvealueita.
Kolmannen sukupolven matkapuhelinverkko 3G on väistymässä nopeampien mobiiliverkkojen tieltä. Teleoperaattorit ajavat vanhat verkkonsa alas viimeistään vuoden 2024 aikana. ”Näin 3G-verkoille käytössä olleet taajuudet voidaan ottaa 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön, jolloin niiden palvelut paranevat”, johtava asiantuntija Heidi Himmanen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoo.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.