Mitä autoa ostaessa kannattaa ottaa huomioon? Millaiset ovat matkailijan oikeudet ongelmatilanteissa? Kuluttaja tarjoaa faktatietoa autoilusta ja matkustamisesta.
Selvitimme, millä kriteereillä ajoneuvonsa maantiellä hajottanut voi saada korvauksia ja kuinka usein korvausanomukset menevät läpi.
Maantiellä on reikä, kolo, kuoppa tai muu tievaurio, etkä huomaa sitä. Rengas osuu pahasti tievauriokohtaan ja luvassa on reissu korjaamolle.
Tällaisesta vahingosta on mahdollista hakea korvausta. Sitä myönnetään kuitenkin vain melko tiukkojen kriteerien täyttyessä.
Lapin ely-keskus käsittelee keskitetysti koko Suomea koskevat, maanteillä tienkäyttäjille tapahtuneet esinevahingot. Ely-keskukselta korvausta voi hakea silloin, kun vahinko on tapahtunut valtion kunnossapitovastuulla olevalla maantiellä. Kuntien katuverkoilla tapahtuneista vahingoista taas vastaa asianomainen kunta. Selvitimme, kuinka ely-keskuksen kautta voi saada korvauksia.
Valmistautumalla ja pakkaamalla järkevästi voi säästyä vaaratilanteilta ja vähentää polttoaineen kulutusta.
Henkilöauton oikeaoppinen pakkaaminen alkaa jo ennen kuin ensimmäistäkään putkikassia tai pahvilaatikkoa on nostettu takatilaan.
VR on aikaistanut yöjunien myyntiin laskemista. Halvimmat liput myydään ensimmäisenä.
VR laskee kaukojunaliput ja makuuvaunujen liput myyntiin yleensä noin puoli vuotta etukäteen. Esimerkiksi kuluvan kesäkauden yöjunalippuja tuli myyntiin marraskuussa 2024 ja kaukojunalippuja tammikuussa 2025. Talven kaukojunalippuja tuli myyntiin toukokuun alussa.
Miten kuluttajansuoja suhtautuu lyhytvuokraukseen tai voiko varaussivuston suosituksiin luottaa?
Kesän lomia suunnitellessa kannattaa silti hoitaa muutama varautumistoimi, niin välttyy turhilta murheilta.
Keräsimme viisi vinkkiä erityisesti ulkomaan matkaa suunnittelevalle.
Käytettyjen autojen kauppaan liittyvät kuluttajariidat ovat ennätyslukemissa. Käytetyissä sähköautoissa on omat erityispiirteensä, jotka kannattaa huomioida kaupanteossa.
Öljyvuoto, hajonnut vaihdelaatikko, tuhansien eurojen moottoriremontti. Käytetty auto voi olla ostajalle aikapommi, joka räjähtää käsiin, kun muste kauppakirjasta on tuskin kuivunut.
Kun vasta ostettu auto jättää tielle kesken ajon, törmätään polttavaan kysymykseen: kuka maksaa viulut, ostaja vai myyjä? Kuluttajariitalautakunta (KRIL) kertoi alkuvuodesta, että käytettyjen autojen kauppaan liittyvät riidat ovat ennätyslukemissa. Taustalla vaikuttaa yleinen taloustilanne: käytettyjen autojen kauppa kasvaa, ja kun talous on tiukilla, vioista saatetaan myös reklamoida herkemmin.
Viime vuonna lautakunnalle tulleissa ratkaisupyynnöissä autokaupat pitivät paalupaikkaa 1 405 tapauksella, ja niistä yli 90 prosenttia koski käytettyjä autoja. Autokauppariitojen määrä kasvoi kahdessa vuodessa 40 prosenttia.
Tänä vuonna vauhti jatkunee samansuuntaisena. Huhtikuun alkuun mennessä lautakunnalle tuli 348 autokauppaan liittyvää ratkaisupyyntöä. Niistä 321 liittyi käytetyn auton kauppaan.
Tutustuimme KRILin käsittelemiin autokauppajuttuihin ja selvitimme, mitä käytetyn auton ostajan kannattaa tehdä välttyäkseen lihavalta riidalta kauppiaan kanssa.
Täyssähköauto myytiin 2024 vuoden mallina, mutta totuus olikin toinen.
KYSYMYS
Sukulaiseni osti uuden täyssähköisen henkilöauton. Autoa markkinoitiin autoliikkeen nettisivuilla ja myymälässä, auton tiedoissa sekä myyjän puheissa vuoden 2024 mallina. Tässä uskossa sukulaiseni teki kaupat vuoden 2024 autosta.
Vasta kauppakirjaa tarkemmin tutkiessaan hän huomasi, että auto olikin ensirekisteröity jo loppuvuodesta 2023. Auto kuitenkin vastasi ominaisuuksiltaan vuoden 2024 mallia. Sukulaiseni otti yhteyttä automyyjään, joka syytti järjestelmävikaa ja sanoi, ettei hän itsekään tullut ajatelleeksi, etteikö auto olisikaan rekisteröity vuonna 2024. Nähtäväksi kuulemma jäisi, ostetaanko auto aikanaan takaisin vuoden 2023 vai 2024 mallina. Myyjällä ei ollut valtuuksia neuvotella hyvityksestä. Sukulaiseni otti yhteyttä vielä liikkeen johtajaan asian tiimoilta, joka lupasi miettiä miten asiassa voitaisiin edetä.
Onko mahdollista, että tässä tapauksessa on annettu harhaanjohtavaa tietoa auton vuosimallista ja näin ollen olisi mahdollisuus hinnanalennukseen tai jopa kaupan purkuun? Onko tällainen toiminta niin yleistä isoilla autoliike ketjuilla, että asiakkaan on pyydettävä nähtäväkseen auton rekisteröintitiedot, jotta hän voi olla varma tulevan autonsa vuosimallista?
Junalippujen hinnat määräytyvät kysynnän mukaan, mutta muutamilla keinoilla voi napata halpoja lippuja.
Junamatkustamisen suosio on VR:n mukaan ennätyskorkealla. Sen tilastot kertovat, että kaukojunaliikenteessä tehtiin vuonna 2024 yhteensä 15,3 miljoonaa matkaa, mikä on 1,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2023.
Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä kotimaan kaukojunaliikenteen matkamäärät jatkoivat kasvuaan: kasvua tuli 7,7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kasvua oli erityisesti vapaa-ajan matkustamisessa.
VR:n hinnoittelu vaihtelee kysynnän mukaan, joten junalipun hinta ei ole sama kaikille. Kokosimme napakat ohjeet halpojen matkalippujen metsästämiseen.
Tämä artikkeli on uudelleenjulkaisu. Artikkeli on julkaistu alun perin 27.12.2023.
Auton peseminen itse voi kuulostaa helpolta, mutta siinä voi tehdä kalliiksi käyviä virheitä. Lian hierominen liian vähällä vedellä on lähes sama kuin maalipintaa hioisi hiekkapaperilla.
Likainen auto on ikävän näköinen ja naarmuuntuu herkästi. Lisäksi lika on turvallisuusongelma, sillä tuhruiset peilit, valot tai tuulilasi heikentävät näkyvyyttä. Auton voi viedä pesuautomaattiin tai käsin pestäväksi, mutta moni haluaa tehdä työn omalla tarkkuudellaan, tai yksinkertaisesti säästää rahaa.
Pesu-urakka alkaa paikan valinnasta. Kunnan ympäristövalvonnasta kannattaa kysyä, mitä sääntöjä kunta on asettanut pesupaikalle ja -aineille. Pesuvettä ei saa johdattaa tavalliseen jätevesikaivoon, joten asfaltoidulla pihalla pesu ei onnistu. Asfaltoimattomalla pihallakaan peseminen ei ole itsestään selvää: satunnainen pesu ympäristöystävällisillä pesuaineilla on usein hyväksyttyä, kunhan pesuvedet imeytetään maaperään, mutta säännöllinen pesu vaatii erityisen jätevesiviemärin asianmukaisine hiekan- ja öljynerotuskaivoineen. Taloyhtiön pihalla pesuun tarvitaan lisäksi taloyhtiön lupa.
Mikä sitten on satunnaista ja mikä säännöllistä? Osa kunnista on määritellyt asiaa, mutta osassa asia saattaa jäädä omaan harkintaan.
Päällystevaurioihin vaikuttaa muun muassa liikennemäärä. Selvitimme, miten pitää toimia, jos ajoneuvo vaurioituu tiessä olevan ongelman takia ja haluaa hakea vahingonkorvausta.
Päällystevaurioille on useita syitä, kuten sää- ja keliolosuhteet, liikennemäärä sekä päällysteen yleinen kunto.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.