Matkustaminen ja liikenne

Mitä autoa ostaessa kannattaa ottaa huomioon? Millaiset ovat matkailijan oikeudet ongelmatilanteissa? Kuluttaja tarjoaa faktatietoa autoilusta ja matkustamisesta.

Kaikki artikkelit

Punainen auto, jonka konepelti on auki. Taka-alalla on kaksi muuta autoa.

Autokauppariitojen määrä kasvussa: erityisesti käytettyä sähköautoa ostaessa kannattaa olla tarkkana

Käytettyjen autojen kauppaan liittyvät kuluttajariidat ovat ennätyslukemissa. Käytetyissä sähköautoissa on omat erityispiirteensä, jotka kannattaa huomioida kaupanteossa.

Öljyvuoto, hajonnut vaihdelaatikko, tuhansien eurojen moottoriremontti. Käytetty auto voi olla ostajalle aikapommi, joka räjähtää käsiin, kun muste kauppakirjasta on tuskin kuivunut.

Kun vasta ostettu auto jättää tielle kesken ajon, törmätään polttavaan kysymykseen: kuka maksaa viulut, ostaja vai myyjä? Kuluttajariitalautakunta (KRIL) kertoi alkuvuodesta, että käytettyjen autojen kauppaan liittyvät riidat ovat ennätyslukemissa. Taustalla vaikuttaa yleinen taloustilanne: käytettyjen autojen kauppa kasvaa, ja kun talous on tiukilla, vioista saatetaan myös reklamoida herkemmin.

Viime vuonna lautakunnalle tulleissa ratkaisupyynnöissä autokaupat pitivät paalupaikkaa 1 405 tapauksella, ja niistä yli 90 prosenttia koski käytettyjä autoja. Autokauppariitojen määrä kasvoi kahdessa vuodessa 40 prosenttia.

Tänä vuonna vauhti jatkunee samansuuntaisena. Huhtikuun alkuun mennessä lautakunnalle tuli 348 autokauppaan liittyvää ratkaisupyyntöä. Niistä 321 liittyi käytetyn auton kauppaan.

Tutustuimme KRILin käsittelemiin autokauppajuttuihin ja selvitimme, mitä käytetyn auton ostajan kannattaa tehdä välttyäkseen lihavalta riidalta kauppiaan kanssa.

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.