Miten tehdä terveellisiä valintoja ruokakaupassa ja keittiössä? Mitä pakkausmerkinnöistä on syytä tietää? Kuluttaja selvittää faktat puolestasi.

Vaalean paahdon suosimiseen Suomessa voi olla historiallisia ja jopa luonnontieteellisiä syitä.
Vaikka kahvinsa joisi mustana, voi sen tyyli olla vaalea tai tumma paahdon mukaan.
Kahvipapu paahdetaan ennen jauhamista. Tavallisesti vaaleapaahtoiset kahvit ovat vivahteikkaampia ja niistä voi löytää hedelmäisiä ja marjaisia makuja.

Onko soijanakki joutumassa EU-byrokratian jauhamaksi?
Europarlamentaarikot äänestivät lokakuun alussa aloitteesta, joka kieltäisi muun muassa makkara- ja pihvi-sanojen käytön kasvistuotteiden markkinoinnissa ja nimissä. Aloitteen mukaan esimerkiksi vegeburgeri ei olisi enää sallittu nimike kasvispohjaiselle hampurilaistuotteelle.
”Lihaisten” sanojen käytön rajoittaminen on osa EU-lakia, jonka tarkoitus on vahvistaa viljelijöiden (tai laajemmin maataloustuottajien) asemaa elintarvikeketjussa.
Asiasta uutisoitiin laajalti. Kyseessä oli kuitenkin vasta lakialoitteen hyväksyminen, ja se etenee seuraavaksi Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission käsiteltäväksi, ennen kuin laki mahdollisesti hyväksytään. Kielto ei siis ole välttämättä tulossa aivan pian voimaan.
Lihaan viittaavaksi katsottujen sanojen kieltämistä on perusteltu muun muassa niiden harhaanjohtavuudella: lihasta tehtyä makkaraa etsivä kuluttaja voisi erehtyä ostamaan kaupan hyllystä lihattoman makkaran, jos lihamakkaran vieressä myydään kasvismakkara-nimisiä tuotteita.

Kuluttajan testaamat termoskannulliset keittimet pitävät kahvin tunteja lämpimänä, mutta mitä asiantuntija sanoo kahvin mausta?
Keittimen lasikannussa pitkään seissyt kahvi tuo monelle mieleen piristävän juoman sijaan moottoriöljyn. Kuumalla lämpölevyllä olevassa lasikannussa kahvi ikään kuin keittyy hiljalleen lisää ja muuttuu ”palaneen” ja kitkerän makuiseksi. Hyvissä keittimissä lämpölevy on kyllä asetettu lämpötilaan, joka pitää kahvin mahdollisimman pitkään lämpimänä, mutta ei kuumenna liikaa. Tarpeeksi pitkän ajan jälkeen kahvi kuitenkin alkaa menettää ominaisuuksiaan.

Teestä on moneksi – jopa kalan graavaamiseen.
Jäikö teenlehtiä pannunpohjalle tai jäähtynyttä teetä kannuun? Hyvää teetä ei kannata heittää hukkaan.
”Tee ei ole pelkkä kupillinen juomaa, se voi olla osa kokonaista juhlapöytää”, TeaHouse of Wehmaisin ravintolapäällikkö Anni Tuokko toteaa.
Tässä esimerkkejä monipuolisesta teen käytöstä.

Lukija ihmettelee erityisesti keskikoon monipakkausten hintaeroa yksittäisiin tölkkeihin.
LUKIJAN KYSYMYS
Miksi joissain oluiden monipakkauksissa yksittäisen tölkin hinta on kalliimpi kuin erikseen ostettuna? Vuorostaan taas limsa ja muut ovat edullisempia ostaa monipakkauksissa.

Valitse hyvä teelaatu, keitä ja hauduta ajatuksella.
Hyvän teen tekeminen lähtee laadukkaan teen valitsemisesta.
Ammattilaiset suosittelevat hyvää teetä haluavalle irtoteetä, sillä teelehden pitää päästä aukeamaan kunnolla vapauttaakseen aromeja kunnolla teeveteen. Huonolaatuisesta, rikkonaislehtisestä teestä liukenee myös helposti katekiineja, jotka aiheuttavat teehen kitkeryyttä.
Halvin pussitee ei siis todennäköisesti vedä vertoja oikein valmistetulle, laadukkaalle irtoteelle.

Myyjä ja kuluttajariitalautakunta eivät voineet arvioida mustikoiden virheellisyyttä pelkän kuvan perusteella.
RIITA
Asiakas tilasi kaksi laatikollista mustikoita hintaan 100 euroa. Ne kuljetettiin hänen kotiovelleen 5 euron lisämaksusta. Asiakas teki heti reklamaation toisesta laatikollisesta, jonka mustikat olivat hänen mielestään todella huonolaatuisia.
Myyjä ehdotti laatikon pois hakemista, mutta asiakas ei suostunut tähän, koska arveli marjojen olevan kuitenkin syömäkelpoisia. Kun hän kaksi viikkoa myöhemmin otti pakastamastaan erästä mustikoita puuron sekaan, rasiasta löytyi hänen mukaansa soraa. Hän vaati myyjää palauttamaan toisen laatikollisen hinnan eli 50 euroa.
Myyjä kiisti vaatimuksen. Asiakkaalle ehdotettiin useampaan kertaan rahojen palautusta tuotteen palautusta vastaan, mutta asiakas ei suostunut palauttamaan mustikoita. Myyjä ei näin ollen voinut tutkia väitteitä mustikoiden huonolaatuisuudesta.

Kahvi sisältää luonnostaan kolesterolia nostavia ainesosia, mutta onko huoli liioiteltu? Selvitimme, minkälaisia kahveja kannattaa välttää, jos kolesteroliarvot ovat koholla.
Suomalaisten suosima suodatinkahvi voi olla hyväksi kansanterveydelle, sillä se sisältää monia muita kahvityylejä vähemmän kolesteroliarvoja nostavia yhdisteitä.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.