Miten tehdä terveellisiä valintoja ruokakaupassa ja keittiössä? Mitä pakkausmerkinnöistä on syytä tietää? Kuluttaja selvittää faktat puolestasi.
Lidl on lisännyt itsepalvelukassojen määrää koko Suomessa. Kassalla voi jättää ostoskuitin tulostamatta.
Suomen Lidl asensi ensimmäiset itsepalvelukassat myymälöihinsä vuonna 2020.
Viime vuonna yritys ryhtyi tuomaan pikakassoja myymälöihinsä koko maan laajuisesti, ja tarkoituksena oli saada pikakassoja lähes kaikkiin Lidleihin puolen vuoden kuluessa.
Moni onkin nyt päässyt kokeilemaan Lidlin uusia kassoja. Itsepalvelukassoilla tuotteet skannataan lukijalla maksettavaksi itse, jonka jälkeen ostokset maksetaan maksupäätteellä. Maksamisen jälkeen kassa tulostaa kuitin, jossa olevalla viivakoodilla avataan itsepalvelukassojen jälkeen odottava portti.
Mitä eri tapoja on säilöä Suomen luonnosta kerättäviä sieniä?
Suomi on pitkä maa, jossa sienestyskausi jatkuu alkukesästä lumentuloon asti. Runsas sato pysyy pitkään käytettävissä säilömällä, mutta mikä onkaan paras säilöntätapa ravintoarvojen ja säilyvyyden kannalta?
Ruotsalainen kuluttajajulkaisu Råd & Rön uutisoi säilyketonnikalasta tehdyistä löydöksistä. Bisfenoli A on kielletty elintarvikepakkauksissa, mutta säilykkeissä on siirtymäaika.
Ruotsalainen Råd & Rön -julkaisu (R&R) on selvittänyt säilyketonnikalojen ravintoarvoja ja koostumusta. Kymmenen säilyketonnikalan testissä paljastui merkittäviä maku- ja koostumuseroja. Kuluttaja on mukana samassa kansainvälisessä kuluttajajulkaisujen verkostossa ja ICRT-testausorganisaatiossa (International Consumer Research & Testing) kuin R&R.
R&R tutki myös ei-toivottujen aineiden, kuten raskasmetallien, perfluorattujen alkyyliyhdisteiden (PFAS) ja bisfenoli A:n (BPA) esiintymistä säilyketonnikalassa.
Suomessa on harrastusseura, joka on pyrkinyt maistamaan kaikkia suomalaisia makkaroita. Näin makkarat jaotellaan nykyään.
Yli 5 000 makkaraa. Sen verran riippumaton kuluttajajärjestö Akateeminen Kiuas-Seura on niitä maistellut vuodesta 1991 alkaen kokoontumisissaan. Puheenjohtaja Jyri Jämsä toteaa, että tuona aikana valikoima on huomattavasti monipuolistunut.
Pitkän linjan kahvituntija kertoo, mitä kahvin säilyvyydestä pitää tietää.
LUKIJAN KYSYMYS
Kuinka pitkään kahvia voi käyttää paketissa lukevan parasta ennen -päivän jälkeen?
Miksi muovia sisältävässä haudutuspussissa lukee biohajoava?
KYSYMYS
Onko 100-prosenttisen biohajoavaksi ilmoitettu Fredman-teenhaudutuspussi oikeasti biohajoava, sillä se sisältää muovia? Sehän ei kuulu biojätteeseen, eikä mielestäni ihmisen elimistöönkään. Materiaali on verkkosivujen mukaan paperi ja PP (polypropeeni). Tuotteen pakkauksessa kuitenkin lukee: “Laita haudutuspussi käytön jälkeen biojäteastiaan.” Mitä 100-asteinen vesi tekee muovia sisältävälle pussille? Jäin miettimään myös, miten on kahvin suodatinpussien laita kyseisellä merkillä.
Miksi valmisruokia markkinoidaan kuuluisan turkulaispitserian nimellä?
Lukijan kysymys
Ostin Dennis-merkin valmisruuan. Tuotteen ulkonäkö antaa olettaa, että tuote on ravintola Denniksen valmisruoka. Koska tuotteen maku ei vastannut mielikuvaa Denniksen annoksista, menin lukemaan tuotteen kääntöpuolen pienen printin, jossa on kyllä maininta, että Ristorante Pizzeria Dennis on eri. Eikö tässä johdeta asiakasta harhaan?
Suomalaisten suosima pakkaus ei välttämättä ole paras tapa säilyttää kahvin tuoreus. Entä mitä pullistunut pakkaus merkitsee?
Päivittäinen kahvielämys voi parantua hurjasti keskittymällä muutamaan seikkaan jo kahvipakettia ostaessa ja sitä säilyttäessä.
Porin Paahtimon ja Cafe Solon yrittäjä Teijo Villa kertoo, että kahvin säilyvyys riippuu pakkaustekniikasta ja kahvin muodosta.
Nämä Villan vinkkaamat asiat huomioimalla takaat kahvin tuoreuden.
Tämä artikkeli on uudelleenjulkaisu. Artikkeli on julkaistu alun perin 29.4.2020. Tekstin hintatiedot on päivitetty uudelleenjulkaisun yhteydessä.
Saako kaupan ruukkuyrteistä ja -salaateista kasvatettua syötävää koko vuoden tarpeiksi? Kuluttaja otti selvää.
Kauppareissu alkaa pakollisella pysähdyksellä hedelmä- ja vihannesosastolle. Salaattia, tuoreita yrttejä – ostoskärryyn putoaa vaivihkaa tukku ruukussa kasvavaa vihreää ilman, että asiaa pysähtyy sen kummemmin miettimään.
Mutta voisiko ruukkuyrteistä ja -salaateista kasvattaa kotona purtavaa pidemmäksi aikaa, tai ties vaikka loppuelämän ajaksi? Karkea laskutoimitus kertoo, että rahaa ainakin säästyisi, maltillisellakin kulutuksella satanen tai pari vuodessa. Onkohan idea ihan mahdoton?
Kuluttaja päätti kokeilla. Lähdimme lähimarkettiin ostoksille, ja palasimme toimitukseen painavan kassillisen kera. Saaliina oli 13 vihertävää herkkua: basilikaa, rosmariinia, romaine- ja lollorosso-salaattia, salviaa, meiramia, minttua, herneenversoa, lipstikkaa, villirucolaa, persiljaa, sitruunamelissaa ja viinisuolaheinää.
Joitakin varusteluita olimme tehneet jo etukäteen. Pussillisen multaa, muovisen kasvatusalustan ja led-valaisimen olimme hankkineet jo, joten kauppareissun jälkeen tökkäsimme kasvit vain multaan valon alle.
Lampun hinnasta kokeilun kannattavuus ei ainakaan jää kiinni. Kokeilussamme käytetty 20-wattinen led-valonheitin maksaa noin kymmenen euroa, ja siitä saa valoa noin 1 600 luumenin verran. Tämä vastaa kahden 60-wattisen hehkulampun tuottamaa valomäärää.
Etenkin talvikuukausina valoa kannattaa pitää päällä koko ajan, sillä useimmat salaatit ja yrtit kasvavat parhaiten jatkuvassa valokylvyssä.
Aloitimme viljelyprojektin Kuluttajan toimituksessa tammikuun lopulla, talven ensimmäisistä auringonsäteistä intoutuneina. Netissä olisi ollut myytävänä tyylikkäitä, pieniä pöytäpuutarhojakin, mutta niillä on hintaa helposti toistasataa euroa. Päättelimme, että alle kympin maksava ledilamppu ja muovinen alusta ajavat saman asian. Ei kai homma voi niillä mennä kovin pahasti pieleen?
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.