Einesmaksalaatikossa on vain 0,8 prosenttia rusinoita, vaikka rusinat mainitaan pakkausteksteissä moneen kertaan.
Kiinnitin huomiota valmismaksalaatikon rusinoiden määrään. Pakkauksessa on useassa kohdassa ilmoitettu tuotteen sisältävän rusinoita. Tarkasta tuoteselosteesta käy kuitenkin ilmi, että rusinoita on vain 0,8 prosenttia. Osassa syömistäni maksalaatikoissa ei ole ollut yhtään rusinaa.
Saako tällaista pakkausmerkintää käyttää?
Testivoittajista toinen on yksi joukon halvimmista, kallein tyhjiöpakkauslaite jäi toiseksi viimeiselle sijalle.
Tyhjiöpakkauslaitteen avulla syksyn sienisadon voi säilöä ilmatiiviisti kompaktiin tilaan. Vakuumipussiin ei jää elintarvikkeita hapettavaa tai aerobisten bakteereiden kasvua edistävää ilmaa, kuten käy esimerkiksi tavallista pakastusrasiaa käytettäessä. Vakuumipusseja voi hyödyntää myös sous vide -vesihaudekypsentämisessä.
Makaronitehtaan linjasto rikkoutui kesällä. Lukija pohtii, miksi yksittäistapauksella oli niin tuntuvia seurauksia.
Myllyn Parhaan makaronikone rikkoutui kesällä, ja kaupan hyllyt tyhjenivät makaronista. Miten on mahdollista, että yhden tehtaan yksi laite menee rikki, ja koko Suomi on ilman makaronia? Eivätkö kaupat voi tilata makaronia muilta toimittajilta, vai onko Myllyn Paras Pohjoismaiden ainoa valmistaja?
Hoviruoan lihapiirakassa on lihaa vain kolme prosenttia.
Jos ostaa kaupasta lihapiirakan, voi sen olettaa sisältävän lihaa ainakin kohtuullisessa määrin.
Kouvolalainen elintarvikevalmistaja Hoviruoka mainostaa, että sen lihapiirakat ovat Suomen suosituimpia. Hoviruoan lihapiirakka herättää kuitenkin kysymyksen, pitäisikö tuotetta ylipäänsä markkinoida lihapiirakkana. Sen lihapitoisuus on nimittäin tuotetietojen mukaan vain kolme prosenttia.
Jotkut kaurajuomat ovat erinomaisia vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Osa taas on ravitsemuksellisesti kehnoja.
Kaurajuomavalinnalla on merkitystä, etenkin siinä tapauksessa, että nauttii juomaa päivittäin runsaasti. Kuluttaja vertasi 22 maustamattoman kaurajuoman ja 12 kahviin tarkoitetun kaurajuoman terveellisyyttä, pakkausmerkintöjä ja alkuperä- sekä valmistusmaata.
Laki ei suoraan sano, miten paljon elintarvikkeessa pitää olla nimessä mainittua ainesosaa. Persikkajuoma joutuu elintarvikevalvontaviranomaisten syyniin.
Elintarvikkeiden nimillä luodaan mielikuvia, eikä niiden ole tarkoituskaan kertoa kattavasti tuotteen sisällöstä.
Mutta jos tuotteen nimeen nostetaan tiettyjä ainesosia, niiden pitäisi vastata tuotteen ainesosaluetteloa. Muuten mielikuvat voivat johtaa harhaan.
Lämpötilan tarkkuuden lisäksi eroja on kypsennysajassa, käyttömukavuudessa ja turvallisuudessa.
Sous vide -kypsennysmenetelmällä saadaan kypsyysasteeltaan juuri sellaista ruokaa kuin halutaan. Sous vide -kokkausta voi kotona harrastaa kattilan ja siihen asennettavan, vettä kierrättävän sirkulaattorin avulla. Sirkulaattori pitää veden tyhjiöpakkaukseen pakatun ruoan ympärillä tasaisen lämpimänä kypsennyksen ajan, kunnes ruoka on saman lämpöistä kuin vesi. Erityisen tärkeää sous vide -kypsentämisessä on lämpötilan tarkkuus. Jos lämpötila menee asteenkin yli asetetusta, lopputulos on erilainen kuin toivottiin. Liian alhainen lämpötila voi puolestaan uhata ruuan turvallisuutta.
Monissa Suomessa myytävissä sienissä on cesiumia yli EU-komission suositteleman enimmäisrajan.
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut kertoi 2019 tutkineensa Helsingissä torimyynnissä olleiden sienten lyijyn, kadmiumin ja radioaktiivisen cesiumin pitoisuuksia.
Kuluttaja ei löytänyt kastikepurkista päiväystä, vaan ainoastaan oudon numerosarjan.
Lasipurkissa myytävän elintarvikkeen parasta ennen -päiväys löytyy usein purkin kannesta. Lidlissä asioinut kuluttaja meni ymmälleen ostaessaan tacokastiketta, sillä kannessa oli kryptisen näköinen yhdistelmä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Muualtakaan purkista hän ei päiväystä löytänyt.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.