Miten tehdä terveellisiä valintoja ruokakaupassa ja keittiössä? Mitä pakkausmerkinnöistä on syytä tietää? Kuluttaja selvittää faktat puolestasi.
Pähkinät sisältävät paljon rasvaa, mutta esimerkiksi hyviä omega-3-rasvahappoja on useimmissa pähkinöissä vain vähän.
Pähkinät ovat terveellisiä, sillä niissä on paljon hyviä rasvoja, kuituja ja proteiinia. Pähkinöiden ravintoarvoissa on kuitenkin eroja.
Pantittomuus ei ole lisännyt kärryjen joutumista vääriin käsiin.
Markettien ostoskärrykarsinoissa puhaltavat muutoksen tuulet. Kaupparyhmät ovat vähitellen luopumassa pantillisista ostoskärryistä, mikä tarkoittaa sitä, että polettien ja kolikkojen kaivelu taskuista ja auton lokeroista on jäämässä historiaan.
Lihajalosteita kannattaa kuitenkin syödä mahdollisimman vähän.
Jokainen meistä todennäköisesti käyttää prosessoitua ruokaa säännöllisesti arkisessa ruoanlaitossa. Niitä ovat esimerkiksi maito ja maitotuotteet. Siitä huolimatta prosessoituihin elintarvikkeisiin ja niiden tuotantoon liittyy paljon epäluuloja ja kielteisiä mielikuvia.
Mutta mitä prosessoitu ruoka oikeastaan tarkoittaa? Ja jos prosessoitu ruoka on epäterveellistä, onko ultaprosessoitu ruoka sitten ultraepäterveellistä?
Kahdessa marjalajissa on mansikkaan verrattuna kolminkertainen määrä C-vitamiinia.
Jos paras mansikkasesonki meni ohi, ei haittaa: tarjolla on paljon muitakin pakastettaviksi sopivia marjoja, ja monet niistä ovat mansikoitakin parempia terveyspommeja.
Kasviöljyjen valikoima on suuri, ja ruokakaupasta löytyy täsmävaihtoehtoja vaikkapa salaatinkastikkeisiin, marinoimiseen tai itämaisiin ruokiin. Kaikilla voi olla paikkansa ruokakaapissa, mutta myös yhdellä edullisella öljyllä pärjää mainiosti.
Moni vannoo ruoanlaitossa ja paistamisessa kasviöljyjen nimeen, eikä syyttä, sillä öljyt ovat rasvahappokoostumukseltaan ja ravintoarvoiltaan ylivertaisia eläinperäiseen rasvaan verrattuna. Ruokakaupassa voi kuitenkin mennä sormi suuhun, sillä öljyhyllyllä riittää valikoimaa: on rapsia, rypsiä, oliiviöljyä, camelinaa sekä siemen- ja pähkinäöljyjä. Monia näistä saa sekä tavallisina että kylmäpuristettuina.
Jos koet valinnanvaikeutta öljyhyllyllä, et ole yksin. Moni epäröi, koska öljyt eroavat toisistaan paitsi makunsa ja värinsä, myös paisto-ominaisuuksiensa ja rasvahappokoostumuksensa osalta. Mitä niistä pitäisi olla omassa ruokakomerossa? Entä olisiko ostettava kylmäpuristettua tai extraneitsytöljyä? Selvitimme perusasiat ruokaöljyistä.
Suomalaiskuluttajien kestosuosikki kärsii ominaisuuksien heikkenemisestä. Selvitimme Suomen viljellyimmät mansikkalajikkeet ja niiden erot.
Suomessa ammattimaisesti viljeltäviä mansikkalajikkeita on toistakymmentä, mutta yksi pitää pintansa ylivoimaisesti suosituimpana. Yleisin mansikkatiloilta löytyvä lajike on ollut jo pitkään Polka. Sen suosiota selittävät hyvä talvenkestävyys, makea maku ja tunnettuus.
Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton (HML) tekemässä kyselyssä (2021) 89 prosenttia marjanviljelijöistä ilmoitti Polkan yleisimmäksi viljellyksi lajikkeeksi.
Polkan yllä leijuu kuitenkin synkkiä pilviä. Pitkään viljellyn lajikkeen ominaisuudet ovat vuosien saatossa heikentyneet, ja sen viljely käy haastavammaksi, kertoo HML:n asiantuntija Tomi Pousi.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.