Hero image

Ilmanpuhdistimet

Testasimme 14 ilmanpuhdistinta, joista 12 mallissa on HEPA-suodatin ja 10 mallissa aktiivihiilisuodatin.

 

Testimme sisältää testitulokset ja kattavan artikkelin. Testi on luettavissa ilmaiseksi Kuluttaja.fi-tunnuksella.

Ilmanpuhdistin.

Hyvä ilmanpuhdistin eri tarpeisiin

Ilmanpuhdistimien testi sisältää laajasti tutkittua tietoa eri osa-alueista. Artikkelissa perehdymme tarkemmin tuotteiden testituloksiin ja ilmanpuhdistimien eroihin.

Vertailemme ilmanpuhdistimien ominaisuuksia ja kerromme, mikä on hyvä ilmanpuhdistin eri käyttötarkoituksiin ja eri kokoisiin asuntoihin tai huoneisiin.

Tutustu artikkeliin

Mitä testi sisältää?

Kaupoissa on myynnissä monenlaisia ilmanpuhdistimia. Ennen ostopäätöstä kannattaakin miettiä, mitä ilmanpuhdistimen haluaa suodattavan ja minkä kokoiseen asuntoon tai huoneeseen se hankitaan. HEPA-suodattimella varustetut mallit suodattavat esimerkiksi siitepölyä ja katupölyä, kun taas aktiivihiilisuodattimella varustetut laitteet puhdistavat kaasuja kuten esimerkiksi haihtuvia orgaanisia yhdisteitä eli voc-yhdisteitä. Useimmissa testatuissa laitteissa on sekä partikkeleita suodattava HEPA-suodatin että aktiivihiilisuodatin.

Ilmanpuhdistimen suodatuskyky riippuu sekä käytetyistä suodattimista että suodattimien läpi virtaavan ilman määrästä. Mitä tiheämpi suodatin, sitä vähemmän ilmaa pääsee sen läpi. Tehokas ilmanpuhdistin voi vaatia suuren ilmavirtauksen tuottavan puhaltimen, joka puolestaan voi olla äänekäs. Ilmanpuhdistimen melutaso onkin tärkeä tekijä, jos ilmanpuhdistinta käytetään myös yöllä esimerkiksi siitepölykauden aikana.

Testasimme puolestasi 14 ilmanpuhdistinta, joita voi tarvittaessa siirtää huoneesta toiseen. Kaikki eivät kuitenkaan puhdista ilmaa hyvin, testin huonoin laite jopa heikentää huoneilman laatua.

Testattujen ilmanpuhdistimien hinnat vaihtelevat noin 40 eurosta aina 2 400 euroon saakka. Testituloksista selviää, että hyvän ilmanpuhdistimen voi saada jo alle sadalla eurolla.

Testitaulukkoon on koottu kattavat arvosanat ja mittaustulokset testatuista tuotteista. Testituloksia voi rajata merkin, hinnan, suodattimen tyypin ja kokonaisarvosanan perusteella, jolloin löydät helposti parhaan ilmanpuhdistimen omiin tarpeisiisi.

Ilmanpuhdistimien vertailu on julkaistu verkkosivuillamme 22.3.2023. Voit lukea testin myös painetun lehden numerosta 3/2023.

Ilmanpuhdistin ja huonekasvi.

Näin testasimme ilmanpuhdistimet

Ilmanpuhdistimet testattiin perusteellisesti ja puolueettomasti laboratoriossa. Testauksessa arvioitiin puhdistuskykyä, turvallisuutta ja ei-toivottuja aineita, melua ja sähkönkulutusta. Puhdistuskykyä arvioitiin muun muassa eri kokoisilla partikkeleilla sekä kaasuilla kuten haihtuvilla orgaanisilla voc-yhdisteillä.

Lue lisää ilmanpuhdistimien testauksesta

Nämä ilmanpuhdistimet testasimme

Biltema Ilmanpuhdistin Smart 35 W
Blueair Classic 405
Duux Bright smart
Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09
Eeese Air Care Vigga
Electrolux Well A7 (WA71-304DG)
Ikea Starkvind
Kärcher AF 100
Leitz TruSens Z-3000
Lux AeroGuard Sense
Maison Berger Lampe Berger ilmanpuhdistuslamppu
Philips 2000i series AC2889
Sharp UA-PM50E-B
Thermex Puremex 1

Katso testin tulokset

Tietoa meistä

Kuluttajaa lukemalla teet fiksuja valintoja

Kuluttaja on lehti sinulle, joka haluat perustaa ostopäätöksesi tutkittuun tietoon ja faktoihin. Teemme perusteellisen tutkimustyön puolestasi, jolloin sinun on helppo tehdä hyviä kauppoja ja löytää paras vastine rahoillesi.

Lukemalla Kuluttajaa pysyt ajan hermolla ja tiedät, kuinka toimia ongelmatilanteissa. Tilaajana maksat vain laadukkaasta sisällöstä. Olemme ylpeästi puolueeton toimija, emmekä julkaise mainoksia.

Lue lisää

Testaamme tuotteet puolestasi

Kuluttaja on Suomen suurin testaaja. Testaamme tuotteita ja palveluita yli sadassa eri tuoteryhmässä kodinkoneista vakuutuksiin. Julkaisemme vuosittain puolueettomat tutkimustulokset yli tuhannesta tuotteesta.

Testimme pohjautuvat aina tutkittuun tietoon ja tiukkoihin arviointikriteereihin. Emme ota testattavia tuotteita vastaan yrityksiltä, vaan ostamme ne kaupasta samaan tapaan kuin sinäkin ostaisit. Kaikki tuotteet testataan puolueettomissa ja tarkoin valituissa laboratorioissa yhteistyössä muiden maiden kuluttajalehtien ja -järjestöjen kanssa.

Testimme pitävät sisällään keskeiset tuotteen tai palvelun laatuun liittyvät ominaisuudet, olipa sitten kyse kestävyydestä, turvallisuudesta tai taloudellisuudesta. Kunkin testin yhteydessä kerromme tarkemmin käyttämistämme testausmenetelmistä.

Lisätietoa testauksesta

Sivun kuvat: IStock

Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.