Miten kenkiä ja vaatteita kannattaa hoitaa? Irtoaako tekstiileistä mikromuovia? Kuluttaja selvittää faktat puolestasi.
Myyjän tuotto-osuus vaihtelee paljon kaupoittain. Isot ulkomaiset toimijat luovat hintapaineita.
Jos kaapin perälle jääneistä vaatteista haluaa eroon, valinnanvaraa on paljon. Kirpparibuumi on laajentunut alustatalouteen, ja käytettyjä vaatteita voi kaupitella digitaalisilla kauppapaikoilla, joita ovat esimerkiksi Vinted.fi, Sellpy.fi, Emmy.fi, Tise.com, Tori.fi ja Vestiairecollective.fi.
Eroja on muun muassa palvelun laajuudessa ja kustannuksissa, kertoo vastuullisen muodin markkinapaikka Ivalo.comin vastuullisuusjohtaja Outi Pyy. Esimerkiksi Vinted, Tise ja Tori ovat palveluja, joissa myyjälle tarjotaan vain alusta myynnille. Tuotteiden kuvaaminen, hinnoittelu, viestintä ja toimittaminen jää myyjälle.
Kolme kengänpohjatyyppiä soveltuu hyvin Suomen olosuhteisiin.
1. Mistä tunnistaa hyvän talvikengän?
Kannattaa kiinnittää huomiota pinta- ja pohjamateriaaleihin. Pohjamateriaali voi kovettua pakkasessa ja tehdä kengästä liukkaan, jos kenkää ei ole suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin. Pintamateriaaleista nahka hengittää mutta vaatii huoltoa. Jotkut synteettiset materiaalit voivat kovettua tai rikkoutua pakkasessa.
Merinovilla on sileä ja kevyt, alpakka pehmeää ja kestävää. Ekologisuudessa alpakka peittoaa merinovillan.
Merinovilla on kevyt ja ekologisena pidetty vaatemateriaali. Yhtenä vaihtoehtona sille on alpakan villa, josta tehtyjä vaatteita ja asusteita löytyy monista verkkokaupoista ja tavarataloista.
Vesipilariarvo kertoo, kuinka hyvin vaatteen kangas kestää vettä. Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, johon kiinnittää huomiota sateelta suojaavaa ulkoilutakkia valitessa.
Vedenpitävän kuoritakin oikeanlainen huoltaminen ja peseminen on tärkeää. Vaatteeseen kerääntyvät lika ja hiki heikentävät sen ominaisuuksia tukkimalla teknisten kalvojen huokosia. Kuoritakin pesussa on syytä käyttää vain nestemäistä pesuainetta eikä lainkaan huuhteluainetta. Vaatetta ei kuitenkaan kannata pestä tavan vuoksi vaan vasta kun se on aidosti pesun tarpeessa.
Sukat kastuivat, vaikka kengissä luki ”waterproof”.
Ostin kengät, joita mainostettiin vedenkestävinä. Verkkosivuilla sanottiin, että jalat pysyvät kuivina säässä kuin säässä, ja kengän sisäosassa oli teksti ”waterproof”. Sukkani kastuivat kärjestä heti ensimmäisellä käyttökerralla, joten vein kengät takaisin liikkeeseen. Myyjän mukaan minun olisi pitänyt ymmärtää, ettei waterproof tarkoita, etteikö saumoista pääsisi kenkään lainkaan vettä. Vain GoreTex kuulemma takaa, että sukat eivät kastu. Pitääkö minun vain tyytyä tähän?
Kuluttaja on saanut useita yhteydenottoja erimerkkisistä laatukengistä, joiden pohja murenee vuodessa tai parissa. Onko tämä normaalia kulumista?
Miten on mahdollista, että hintavista merkkikengistä hajoavat pohjat vuodessa tai kahdessa? Kysymys on toistunut viime aikoina useissa Kuluttajan lukijoiden yhteydenotoissa. Ne ovat liittyneet esimerkiksi Kuoman, Sievin ja Eccon talvi- ja ulkoilukenkiin. Joissakin tapauksissa kyse on ollut harvakseltaan käytetyistä juhlakengistä.
Ainakin silikonia sisältäviä aineita on syytä välttää.
Kenkävahan nimellä myytävä tuote saattaa vahan lisäksi sisältää myös öljyjä. Kenkävoiteessa (shoe cream) taas saattaa olla myös pigmenttiä ja muita aineita, joiden ansiosta se peittää naarmuja ja värjäymiä.
Teknisestä urheiluvaatteesta voi irrota ensimmäisessä pesussa jopa miljoona muovihippua.
Fleece on materiaalina lämmin, kevyt ja nopeasti kuivuva, joten sitä käytetään paljon ulkoilu- ja välivaatetuksessa. Se kestää konepesua paremmin kuin esimerkiksi villa, minkä vuoksi se on yleistynyt ulkovaatteiden materiaalina. Fleeceä käytetään myös esimerkiksi edullisissa sisustustuotteissa ja muissa kodin tekstiileissä.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.