Haitallisia aineita ei irronnut
Testattujen pannujen pinnoitteilla on hienoja nimiä: Hardtec, QuanTanium, Titanium Excellence. Myös tuttua Teflonia löytyy joukosta. Pinnoitteita on eripaksuisia ja erilaatuisia, ja pinnoite voi koostua useasta eri kerroksesta.
Metalliselta kalskahtavien nimien ei kannata antaa hämätä: suurin osa pinnoitteista sisältää samaa PTFE-muoviyhdistettä, joka tunnetaan parhaiten kauppanimellä Teflon.
Teflon on yhden yrityksen, DuPontin, vuonna 1938 kehittämä pinnoite, ja eri valmistajilla on samantyyppisille pinnoitteille omat nimet ja koostumukset. Esimerkiksi Fiskarsin käyttämä Hardtec ja Tefalin käyttämä Titanium Excellence sisältävät PTFE:tä.
Joskus PTFE-pinnoitteita myös vahvistetaan keraamisilla kiteillä. Pelkästään keraamiset pinnoitteet ovat kuitenkin asia erikseen. Niissä ei ole käytetty PTFE:tä.
Testimme pannuista keraamisia ovat vain testivoittaja GreenPan, kolmanneksi tullut Fiskars, neljänneksi tullut Tefal sekä seitsemännen sijan WMF. Näissä pannuissa ei siis ole PTFE-muoviyhdistettä.
Teflon on herättänyt huolta terveyssyistä. Suurin huolenaihe ovat olleet muovimateriaalin mahdollisesti sisältämät niin sanotut perfluoratut yhdisteet, jotka tunnetaan lyhenteellä PFAS, ja joista osa tiedetään haitallisiksi maksalle, keuhkoille, lisääntymiselle ja immuunitoiminnalle. PFAS-yhdisteitä käytetään monissa kuluttajatuotteissa, palonestoaineena sekä elektroniikassa. Niitä on kuitenkin kaikkialla ympäristössä, myös ruuassa.
Testimme perusteella huoleen ei ole syytä ainakaan uutta pannua käyttäessä. Laboratoriotestissä yhdestäkään pannusta ei irronnut huolta herättäviä yhdisteitä.
Teflonpannissa huolta on aiheuttanut etenkin perfluorioktaanihappo PFOA, joka on yksi PFAS-yhdiste. Moni valmistaja mainitsee erikseen, että paistinpannu on ”PFOA-free” eli PFOA-vapaa. Teflonmuovi itsessään ei PFOA:ta sisällä, vaan sitä on käytetty pinnoitteen valmistusprosessissa. Nykyisin suuri osa valmistajista on luopunut PFOA:n käytöstä.
Entä uskaltaako naarmuuntunutta pannua käyttää?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Kivirannan mukaan voi. ”En näkisi siinä suurta terveyshaittaa, jos pannua käyttää normaaleissa ruuanlaittolämpötiloissa. Jos pinnoite lähtee lastuina, jättäisin pannun käyttämättä, mutta silloin pannu ei myöskään toimi enää teknisesti”, Kiviranta sanoo.
Jos muovipinnoitteinen pannu unohtuu pitkäksi aikaa käryämään ja kuumenee yli 350-asteiseksi, syntyy yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa niin sanotun teflonkuumeen. Ihmisellä se ilmenee päivän parin mittaisena kuumeena ja päänsärkynä. Teflonkäryn on kerrottu joskus tappaneen lemmikkilintuja.
Normaalissa käytössä teflonhuuruja ei pääse syntymään. Ruoka kärähtää ennen kuin teflon alkaa höyrystyä. Kivirannan mukaan teflonkuumetta on esiintynyt lähinnä muoviteollisuudessa.
Millainen pannu sopii minulle?
Pinnoitettu pannu. Helppohoitoinen pannu sopii moneen käyttöön, mutta pinnoitetta pitää kohdella varoen. Pinnoite voi olla muovinen (esimerkiksi Teflon) tai keraaminen, tai näiden yhdistelmä. Muovipinnoitettua pannua ei saa kuumentaa liikaa. Parhaiten muovipinnoitteinen pannu sopii alhaisella lämmöllä paistamiseen, vaikkapa munille ja kalalle. Pannun pitää antaa jäähtyä ennen pesua. Käsinpesu on suositeltavaa, vaikka valmistaja lupaisi pannun kestävän tiskikonetta.
Pinnoittamaton teräspannu. Pinnoittamaton pannu sopii lähes kaikkeen paistamiseen, mutta paistamisessa pitää käyttää rasvaa, ja lämpötilan kanssa saa olla tarkkana. Kalan ja muiden herkästi palavien ruokien paistaminen vaatii taitoa. Ruostumaton teräs on helppo, kestävä materiaali, jota voi puhdistaa tiskiaineella ja jopa astianpesukoneessa. Ruostumaton teräs ei mene miksikään metallisista keittiövälineistä.
Valurautapannu. Valurautapannu kestää hoidettuna eliniän ja ruskistaa ruuan hyvin. Valurautapannulla pitää käyttää rasvaa, jotta ruoka ei tartu. Se sopii kuumaan paistoon, esimerkiksi pihveille ja letuille, mutta vaatii tarkkuutta, jottei ruoka tartu pohjaan. Ennen käyttöön ottoa pannulle tehdään rasvapoltto, eli kuumennetaan ruokaöljyä, kunnes öljy alkaa höyrytä. Pannu pestään tiskiharjalla ja kuumalla vedellä ja kuivataan huolellisesti. Tarvittaessa pannua voi puhdistaa teräsvillalla. Lopuksi pintaan sivellään ohut kerros ruokaöljyä.
Hiiliteräspannu. Trendikäs hiiliteräspannu on saavuttanut suosiota kestävyytensä ja hyvien paisto-ominaisuuksiensa vuoksi. Pannu on uutena kiiltävän teräksinen, mutta tummaksi patinoituessaan muuttuu vain paremmaksi. Se ruskistaa hyvin, sopii korkeissa lämpötiloissa paistamiseen ja on valurautapannun tapaan pitkäikäinen, kunhan sitä huoltaa hyvin. Hiiliteräspannua hoidetaan samalla tavoin kuin valurautapannua.