Paistinpannu.

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Paistinpannu.
Pöydällä on paistinpannu ja keittiöpyyhe.

Käyttömukavuutta arvioitiin testaamalla muun muassa pannun painoa ja kahvan kuumenemista.

Ruuan tarttuminen

Ruuan tarttumista pannuun testattiin paistamalla 130-asteisella pannulla kananmunia. Munia paistettiin 4 minuuttia, minkä jälkeen arvosteltiin paistetun munan irtoaminen pannusta.

Lämmön jakautuminen

Pannujen lämpenemisen tasaisuutta testattiin lämpökameran avulla. Testit tehtiin sekä keraamisella liedellä että induktioliedellä.

Teknisten mittausten lisäksi pannuilla paistettiin lettuja, ja paistotuloksen tasaisuus arvosteltiin. Letut paistettiin 200-asteisella pannulla.

Myös pannujen paistopinnan tasaisuus mitattiin. Mittaukset tehtiin pannujen keskeltä ja reunoista.

Pannun lämpenemisnopeus

Lämpökameran avulla mitattiin, kuinka nopeasti pannu saavuttaa 200 asteen pistelämpötilan, ja kuinka nopeasti pannun keskilämpötila nousee 180 asteeseen.

Käyttömukavuus

Laboratorion asiantuntijat arvosteltiin pannun käyttömukavuutta paistamalla ohukaisia. Huomiota kiinnitettiin käsiteltävyyteen, kuten esimerkiksi pannun painoon ja tasapainoon. Yleisen käytettävyyden lisäksi arvioitiin kahvan kuumeneminen.

Neljä paistinpannua, joiden päällä on muttereita.

Kulutuskestävyystestissä pannut lastattiin muttereilla. Osa pohjasta peitettiin teipillä, jotta kuluneen ja kulumattoman pinnan ero voitiin havaita selkeästi.

Kulutuskestävyys

Paistopinnan kulutuskestävyyttä testattiin asettamalla pannu värähtelevälle alustalle 10 minuutin ajaksi. Pannuun laitettiin 1,6 kg teräsmuttereita testin ajaksi. Osa pannun pinnasta peitettiin suojaavalla teipillä, jotta paistopinnan ominaisuuksia voitiin vertailla uutena ja kulutuskestävyystestin jälkeen.

Kulutuskestävyystestit toistettiin kolme kertaa. Jokaisen testikerran jälkeen pannuilla paistettiin munia Ruuan tarttuminen-kohdassa kuvatulla tavalla.

Naarmunkestävyys

Paistopinnan naarmuuntumisherkkyyttä testattiin lämmittämällä pannut ensin 100-asteisiksi ja sitten tekemällä pintaan viiltoja erityisellä naarmuuntumistesterillä.

Pohjan vääntyminen

Pohjan vääntymisherkkyyttä testattiin kuumentamalla pannua ensin 5 minuuttia liedellä täydellä teholla ja sitten laittamalla pannu 20-asteiseen veteen. Testi toistettiin 10 kertaa, mutta pannun annettiin jäähtyä toistojen välillä. Testin lopuksi pohjan suoruus mitattiin.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: Laura Oja, ICRT ja IStock

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.