Mikroaaltouunit

27.10.2010| /

Tilavuus suhteessa kokoon -arvosanassa mitattiin, kuinka suuri on käytettävissä oleva sisätila suhteessa uunin ulkomittoihin.

Ominaisuudet
Arvosanassa verrattiin seuraavia asioita: automaattiohjelmien lukumäärää, käyttöohjeita, onko uunissa lapsilukko, erillinen käynnistyspainike tai pika-/tehokäynnistys, voiko pyörivän alustan pysäyttää sekä palaako uunin valo, kun mikroa käytetään.

Teho
Arvosanassa mitattiin laitteiden energiatehokkuutta sekä valmiustilan sähkönkulutusta. Energiatehokkuus –arvosana kertoo, kuinka suuri laitteen teho on suhteessa sen kuluttamaan sähkömäärään. Valmiustilan sähkönkulutus taas kertoo, kuinka paljon laitteet kuluttavat sähköä silloin, kun ne ovat valmius- eli standby-tilassa.

Ruuan valmistus, lämmitys ja sulatus
Sulatustestissä sulatettiin kilo sika-nautajauhelihaa. Tuote sulatettiin laitteen käyttöohjeiden mukaan joko manuaalisesti tai automaattiohjelmaa käyttäen tai tarvittaessa nämä yhdistäen. Lihan lämpötila mitattiin viiden minuutin päästä sulatuksesta yhteensä 22 kohdasta. Näistä yhdeksän tehtiin lihan sisältä ja 13 sen pinnalta.

Arvosanaan vaikuttavat lämpötilojen keskiarvot, kuumin mitattu lämpötila ja sulatusaika. Keskiarvojen tulee olla lähellä nollaa astetta. Kuumien kohtien ei pitäisi olla 20 astetta lämpimämpiä.

Lämmityksen tasaisuus -arvosanaa varten lämmitettiin kaksi lautasellista ruokaa. Ensimmäinen muoviastia oli jaettu kolmeen osaan, jonka ensimmäisessä osassa oli 190 g munanvalkuaisesta, lehmänmaidosta ja sokerista valmistettua proteiiniseosta, toisessa 150 g perunamuusia ja kolmannessa 100 g perunamuusia.

Tarkoituksena oli lämmittää yhtä aika erityyppisiä ruokia ja erikokoisia annoksia saman lämpöisiksi. Ruuat lämmitettiin käyttöohjeita noudattaen joko erityisellä automaattiohjelmalla tai perunoiden lämmitysohjeiden mukaan. Proteiiniseoksen lämpötila mitattiin yhdeksästä kohdasta ja kummankin perunamuusiannoksen viidestä kohdasta.

Toiseen astiaan laitettiin 500 g perunamuusia, joka lämmitettiin valmistajan suositusten mukaan. Minuutin päästä lämmityksestä lämpötila mitattiin 15 eri pisteestä. Tämä toistettiin kaksi kertaa. Jos erot olivat merkittäviä, tehtiin vielä kolmas mittaus.

Ruuanlaitto
Mikrolla valmistettiin kakkupohja ja lihamureke. Arviointi tehtiin kuluneen ajan sekä lopputuloksen perusteella. Lopputulosta mitattiin ulkonäöllä ja koostumuksella. Lisäksi määriteltiin kohdat, jotka eivät olleet kypsyneet sekä palaneet kohdat.

Kakkupohjaan laitettiin yhtä paljon jauhoja, sokeria ja voita. Lisäksi siihen laitettiin kananmunia ja leivinjauhetta. Lihamureke tehtiin naudan jauhelihasta, kananmunista ja suolasta. Lihamureketta valmistettiin suositellun ajan. Jos lihamureke ei täyttänyt asetettuja kriteerejä, sitä kypsytettiin lisää.

Yhdistetty sulatus ja lämmitys –testillä selvitettiin, pystyykö uuni kunnolla sulattamaan ja lämmittämään pakastetun valmisaterian yhdistetyllä toiminnolla. Testissä mitattiin sulatukseen ja lämmitykseen kulunutta aikaa sekä arvioitiin tuotteen väri, rapeus, maku, mehukkuus ja lämpötilaerot tuotteen sisällä. Testi toistettiin kahdesti.

Käyttöohjeista arvioitiin kuvia ja kaavioita, tietojen kattavuutta ja selkeyttä, paperin laatua, kirjasinkokoa, kieliversion löytämisen helppoutta ja sitä onko ohjeessa sisällysluettelo ja reseptikirja.

Automaattiohjelmien tarkkuus -osiossa tutkittiin laitteessa olevien automaattiohjelmien toimivuutta.

Helppokäyttöisyys
Arvosana koostui seuraavista asioista: oven aukaiseminen ja sulkeminen, astioiden tai ruokien laittaminen mikroon ja sieltä pois ottaminen, manuaalisten ohjelmien valinta, automaattisten ja puoliautomaattisten ohjelmien valinta, ruuanvalmistuksen valvominen, ohjelman loppumista osoittavat valo- tai äänimerkit, puhdistaminen sekä laitteen sopivuus lievästi vammaiselle henkilölle.

Melu mitattiin desibelimittarilla. Lisäksi melua arvioi viiden hengen raati.

Sähköturvallisuus mitattiin alan standardien mukaan.