Suorituskyky
Ruoka-annoksen lämmityksen tasaisuus
Arvosanaa varten mikrossa lämmitettiin lautasellinen ruokaa. Ennen lämmitystä ruokia säilytettiin viileässä vähintään 12 tuntia. Tarkoituksena oli lämmittää yhtä aikaa erityyppisiä ruokia ja erikokoisia annoksia sekä saada ne tasaisen lämpöisiksi. Ruuat lämmitettiin automaattiohjelmalla, perunoiden lämmitysohjeiden mukaan tai 4 minuutin ajan puolella maksimitehosta. Lämmitykseen kulunut aika mitattiin. Lämmityksen jälkeen proteiiniseoksen ja suuremman perunamuusiannoksen lämpötilat mitattiin 9 kohdasta ja pienemmän perunamuusiannoksen 5 kohdasta. Jotta testi läpäistiin, proteiiniseoksen lämpötilan tuli nousta 80‒95 °C:een. Mittaukset tehtiin 2 kertaa. Jos erot olivat merkittäviä, tehtiin vielä kolmas mittaus. Jos kolmas mittaus tarvittiin, se pienensi lämmityksen tasaisuuden kokonaisarvosanaa.
Kiertoilmatoiminto
Muffineja paistettiin muoteissa kiertoilmatoiminnolla. Asetukset ja valmistusaika valittiin käyttöohjeiden mukaan. Jos ohjeita ei ollut, valinnat tehtiin laboratorion asiantuntijoiden parhaimmiksi päätellyillä asetuksilla. Jos muffinit eivät olleet valmiita suositellun paistoajan kuluttua, jatkettiin paistamista mukautetuilla asetuksilla, jotta saatiin parempi lopputulos. Muffinien tuli olla sekä päältä että sisältä kypsiä.
Jauhelihan sulatus
Testissä sulatettiin puoli kiloa naudan jauhelihaa sulatusasetuksella. Tuote oli pakastettu -20 °C:n lämpötilassa ja se sulatettiin automaattiohjelmaa käyttäen, jos sellainen mikrosta löytyi, tai manuaalisesti. Testin jälkeen lihan lämpötila mitattiin 5 minuutin kuluttua sulatuksesta yhdeksästä kohdasta lihan sisältä ja 13 kohdasta sen pinnalta. Arvosanaan vaikuttivat lämpötilojen keskiarvot ja hajonta, kuumin ja kylmin mitattu lämpötila, sulatusaika sekä sähkönkulutus. Lämpötila ei saanut olla jauhelihan keskellä viileämpää kuin –2 °C eikä lämpimämpää kuin 25 °C.
Lasagnen sulatus ja lämmitys
Testillä selvitettiin, pystyykö mikro yhdistetyllä toiminnolla kunnolla sulattamaan ja lämmittämään pakastetun lasagnen. Testi tehtiin mikrotoiminnolla ja grillillä, jos mikrossa oli grilli. Testissä käytettiin automaattiasetusta, tai laboratorion asiantuntijoiden parhaaksi pääteltyjä asetuksia kuten edellisessäkin testissä. Ennen testiä ruokaa pidettiin pakkasessa -20 °C:ssa. Testissä mitattiin sulatukseen ja lämmitykseen kulunutta aikaa ja lämpötilaeroja tuotteen sisällä. Lämpötilat mitattiin 6 kohdasta lasagnen sisältä.
Pakastepizzan paistaminen
Testissä sulatettiin ja paistettiin pakastepizzan pala grillitoiminnolla. Testi suoritettiin mikrosta löytyvällä automaattiohjelmalla, tai manuaalisesti jos automaattiohjelmaa ei ollut.
Paahtoleipien grillaus
Vaaleata leipää grillattiin viisi minuuttia. Leivällä peitettiin koko grillausalusta. Testissä mitattiin grillausalueen tehokkuutta ja leipien ruskistumisen tasaisuutta. Testissä käytettiin automaattiohjelmaa tai sellaisen puuttuessa laboratorion valitsemaa asetusta.
Broilerin grillaus
Ennen broilerin valmistamista sitä pidettiin 6 °C:ssa vähintään 12 tuntia. Reilun kilon kokoinen broileri grillattiin mikro- ja grillitoiminnolla. Testissä käytettiin jälleen ensimmäisessä vaiheessa automaattiohjelmaa, jos sellainen oli, tai manuaalisilla asetuksilla.
Paistamisen jälkeen broileri seisoi 2 minuuttia, jonka jälkeen lämpötila mitattiin 14 kohdasta. Lämpötilan tuli olla vähintään 85 °C. Jos tätä lämpötilaa ei saavutettu, testi toistettiin muuttamalla asetuksia. Testissä mitattiin valmistukseen kulunut aika, sähkönkulutus. Lisäksi broilerista arvioitiin mehevyys, ruskistumisen tasaisuus ja mureus.
Veden lämmitys tuttipullossa
Tuttipullossa lämmitettiin 180 millilitraa vettä maksimiteholla 30 sekuntia. Veden lämpötila mitattiin 20 sekunnin kuluttua.
Vihannesten ja lohen höyrykypsennys
Vihanneksia ja lohta kypsennettiin höyrytoiminnolla.
Helppokäyttöisyys
Helppokäyttöisyydessä arvioitiin seuraavia asioita: asetukset, oven avaaminen ja sulkeminen, näkyvyys sisään, ruuan laittaminen mikroon sekä käyttöohjeet.
Sähkönkulutus
Sähkönkulutuksen arvosanassa mitattiin laitteiden energiatehokkuutta sekä sähkönkulutusta valmiustilassa. Energiatehokkuus-arvosana kertoo, kuinka suuri on laitteen käyttöteho suhteessa sen liitäntätehoon.
Melu
Raati arvioi melua mikrotoiminnon ollessa päällä. Myös asetusten merkkiäänet huomioitiin.
Turvallisuus
Turvallisuutta mitattiin alan standardien mukaan. Turvallisuudessa otettiin huomioon sekä lämpö- että sähköturvallisuus. Lämpöturvallisuutta mitattiin grillaustoiminnon aikana sekä käytettäessä kiertoilmatoimintoa. Turvallisuus-arvosanalla ei ollut painoa kokonaisarvosanan laskennassa. Sitä käytettiin ainoastaan rajoittavana tekijänä.
Testitulokset
Artikkeli