Testasimme 94 televisiota, joiden hinnat vaihtelevat noin 200 ja 3 000 euron välillä. Testimme kattaa kokoluokat 32 tuumasta 65 tuumaan.
Kirjoittaja: Teemu Sysioja Testi: Teemu Sysioja Kuvat: ICRT, IstockPhoto
Kuluttajan suuressa televisiotestissä on tällä kertaa mukana melkein sata viimeksi laboratoriossa testattua mallia. Testissä arvioidaan televisioiden ominaisuuksia laajasti, joten kärkeen nousevat sellaiset mallit, joilla ei ole olennaisia heikkouksia millään osa-alueella.
Samsung hyvin edustettuna
Peräti 40 % testin televisioista on Samsung-merkkisiä. Suuri edustus selittyy suuren markkinaosuuden ja monien tarjolla olevien mallien lisäksi sillä, että Samsung myy käytännössä identtisiä malleja eri mallinimillä jälleenmyyjästä riippuen.
Esimerkiksi Samsung UE55K5515, UE55K5505 ja UE55K5605 ovat käytännössä yksi ja sama laite. Erot mallinimissä selittyvät kehyksen värillä tai jalan muodolla. Julkaisemme näiden tulokset kuitenkin erikseen omina tuotteinaan, vaikka näistä televisioista on testattu vain yksi. Mallinimistä on tarkistettu tuotteiden identtisyys.
Kuvanlaadun monta puolta
Liikkuvan kuvan toistaminen nykimättä ja "häntimättä" on monelle yksi tärkeimmistä kuvanlaadun osatekijöistä. Tässä on myös valtavat erot testin televisioiden välillä. Hyvänä uutisena testituloksista nousee esiin se, että osa malleista toistaa liikettä hyvin myös kohtuullisemmissa hintaluokissa.
Hyviä katselukulmia saadakseen ei tarvitse ostaa testin kalleimpia lcd-televisioita - melkeinpä päinvastoin. Testin parhaat katselukulmat löytyvät kahdesta kalliista oled-televisioista, mutta lcd-televisioiden parhaimmisto löytyy edullisemman hintaluokan malleista. Jos television kuvaa katsotaan sivusta, kannattaa mieluiten valita televisio, joka sai katselukulmista arvosanan 8 tai 9.
Kontrastimittausten tulokset vaikuttavat yllättävän pieniltä esimerkiksi valmistajien ilmoittamiin arvoihin verrattuna. Mitattuja kontrastilukuja ei kannatakaan verrata muiden ilmoittamiin arvoihin, vaan mittaustuloksia kannattaa verrata tässä testissä testattujen televisioiden välillä.
Sähkölaskuun voi vaikuttaa
Testin 55-tuumaisten televisioiden tehontarve vaihtelee 60 ja 149 watin välillä kuvan optimisäädöillä. Ero on merkittävä, varsinkin, kun suurempi kulutus ei näy esimerkiksi parempana kuvanlaatuna. Valmiustilan tehontarpeet ovat jälleen pieniä, noin 0,1 ja 0,5 watin välillä.
Testin televisioiden mitattu sähkönkulutus vuodessa vaihtelee noin 38 ja 221 kilowattitunnin välillä. Laskelmassa oletetaan, että televisiota katsotaan 4 tuntia vuorokaudessa, ja loppuajan televisio on valmiustilassa.
Julkaisemme taulukossa televisioiden todelliset, laboratoriossa mitatut kulutuslukemat ja niistä lasketut energiatehokkuusluokat. Teknisiä tietoja ja muun muassa energiatehokkuusluokkia pääsee lukemaan myös kirjautumatta tai testiä ostamatta. Alla olevasta taulukosta voi ruksia kiinnostavat tuotteet ja sitten painaa Vertaile-painiketta. Huomaathan, että Vertaile-painikkeen painamisen jälkeen avautuvassa taulukkonäkymässä saa näkyviin lisää tulosrivejä, kun painaa otsikoiden vasemmalla puolella olevia plus-painikkeita. Televisioille annettuja arvosanoja pääsee lukemaan kirjautumalla Kuluttajan tilaajatunnuksella tai ostamalla testin lukuoikeuden.
Älä osta uusinta
Pyrimme helpottamaan sopivimman tuotteen löytämistä Testivoittaja- ja Hyvä ostos-maininnoilla. Hyvä ostos -merkki myönnetään, jos televisio erottuu joukosta hyvällä hinta-laatusuhteellaan omassa kokoluokassaan.
Usein parhaita ostoksia ovat ne mallit, jotka on testattu jo kuukausia sitten ja joiden hinnat ovat ehtineet jo laskea hieman. Taulukossa on ilmoitettu kunkin mallin testausajankohta. Julkaisimme edellisen televisiotestin kesäkuussa 2016. Tuon testin vielä myynnissä olevat mallit ovat todennäköisesti halventuneet entisestään, eivätkä televisioiden ominaisuudet ole toki testausajankohdasta huonontuneet.