Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Televisio.

Kuvanlaatu

Arvioitiin perusteellisten mittausten lisäksi katselukokeilla, joihin osallistui viisi asiantuntijaa. Testiryhmä katseli jokaisella kuvasignaalilla kaksi videota.

Ensimmäisen videon kohdalla arvioitiin erityisesti tumman pään erottelua, kohinaa ja kontrastia. Toisen videon kohdalla keskityttiin varsinkin liikkeen- ja värintoistoon, kuvan tarkkuuteen ja vaalean kuvan erottelukykyyn.

Käytännön katselutesteissä eri lähdemateriaaleille (DVB-T/C SD, HDMI 1080i, Ultra HD) käytettiin tarvittaessa eri kuvasäätöjä. DVB-T ja DVB-C -signaalit lähetettiin televisioihin mpeg2-muodossa 8 Mb/s bittivirralla ja 720 x 576 tarkkuudella. Teräväpiirtokuva (1080i) lähetettiin mpeg2-muodossa korkealla bittivirralla. Lisäksi televisiot testattiin Ultra HD-kuvalla (3840 x 2160, 25 Hz).

Kuvasignaalit välitettiin testattuihin televisioihin Rohde&Schwarzin laboratoriotesteihin tarkoitettujen testilaitteiden kautta. Jokaisella signaalityypillä arvioitiin kaksi videonäytettä.

Optimisäädöillä tehtyjen kuvanlaadun testien lisäksi arvosteltiin niin sanottu ’home mode’, jota televisiot ehdottavat oletussäädöksi laitetta käyttöön otettaessa. Myös tälle tehdaskuvasäädölle annettiin painoarvoa kuvanlaadun arvosanaa laskettaessa.

Kirkkauden, kontrastin, katselukulman ja heijastusten mittauksissa ja arvioinneissa käytettiin sopivia testikuvia. Kuvasignaali välitettiin hdmi-liitännän kautta. Mittaukset tehtiin television optimisäädöillä.

Katselukulmat arvosteltiin mittaamalla mustan tason, kuvan kirkkauden ja värilämpötilan muutoksia eri kulmista.

Heijastuksia ruudusta mitattiin suoraan edestä (0° – 4°) ja sivusta (4° – 30°). Arvostelussa huomioitiin suorien heijastusten maksimiarvo ja sivusta tulevien heijastusten yhteisvalomäärä eri kulmilla.

Suurin kuvan kirkkaus mitattiin tavallisella kuvalla ja HDR-kuvalla. Molemmissa tapauksissa tehtiin mittaukset testikuvilla, joissa oli valkoinen neliö mustalla taustalla. Kontrastisuhdetta määritettäessä mitattiin vastaavasta testikuvasta mustan ja valkoisen luminanssit.

Ruudun kirkkauden tasaisuutta mitattiin tumman ja vaalean harmaalla testikuvalla. Tummempi kuva ei ollut aivan musta, jotta led-televisiot eivät sammuttaneet paneelin taustavaloa kokonaan. Näillä testikuvilla saadaan esiin lcd-televisioissa esiintyvät valovuodot ja taustavalon epätasaisuudet.

Television testauslaite laboratoriossa.

Kuvanlaadun arvioissa hyödynnetään myös teknisiä mittauksia esimerkiksi katselukulmien määrittelyssä.

Äänenlaatu

Arvioitiin teknisillä testeillä ja kuuntelemalla televisioita kodinomaisessa tilassa. Teknisissä testeissä mitattiin televisioiden tuottama särötön maksimiäänenvoimakkuus ja taajuusvasteen tasaisuus.

Kuuntelutestit tehtiin kolmella näytteellä, jotka sisältävät klassista musiikkia, pop-musiikkia ja televisio-ohjelman kohtauksen.

Kuuntelutestien aikana televisiot olivat tason päällä ja ne asetettiin 25 senttimetrin etäisyydelle seinästä. Äänenvoimakkuudet tasattiin. Kuuntelutesteihin osallistui kolme asiantuntijaa.

Smart TV

Ominaisuuksien arvostelussa huomioitiin valikkojen selkeys, nopeus, sovellusten laatu ja niiden välillä navigointi. Sovelluskaupan käytettävyys arvosteltiin. Myös mahdollisuus esiasennettujen sovellusten poistamiseen huomioitiin arvostelussa. Lisäksi arvosteltiin median jakaminen puhelimesta, puheohjauksen toimivuus sekä käyttäjästä kerättävien tietojen hallinta.

Televisio ja testauslaite.

Kuuntelutestien lisäksi televisioille tehdään teknisiä mittauksia myös äänenlaadun arvostelussa.

Sähkönkulutus (energiatehokkuus)

Arvioitiin energiamerkintävaatimusten edellyttämällä tavalla. Valoisuussensori otettiin pois päältä testien tekemisen ajaksi. Sähkönkulutus mitattiin sekä käytön aikana että valmiustilassa.

Käytönaikainen kulutus mitattiin, kun televisio oli ollut päällä kymmenen minuuttia. Käytettävä testikuva täytti television koko ruudun, eli reunoissa ei ollut mustia palkkeja. Valmiustilan sähkönkulutus mitattiin, kun laite oli ollut pois päältä 30 minuuttia. Sähkönkulutuksen testit tehtiin standardin IEC 62087 (Ed. 2.0) mukaisesti.

Vuosikulutukset laskettiin sillä oletuksella, että televisiota katsotaan 4 tuntia vuorokaudessa ja loput 20 tuntia se on valmiustilassa. Laboratorio laski myös todelliset energiamerkit tehdasasetuksilla ja säädetyllä kuvalla.

Käyttömukavuus

Arvosteluun osallistui kolme laboratorion asiantuntijaa. Arvostelussa otettiin huomioon television päivittäinen käyttö, kaukosäädin, ohjelmaopas, tallennustoiminnot sekä television käyttöönotto.

Tallennustoimintojen arviointiin vaikutti ajastintallennus, omien tallennusaikojen tekeminen ja aikaisempien tallennusten katsominen.

Liitännät ja virittimet

Arvosanassa huomioitiin virittimet, tärkeimmät ääni- ja kuvaliitännät sekä liitännät usb:lle ja muistikortille. Liitännöissä suurin painoarvo annettiin HDMI-liitäntöjen määrälle ja virittimissä tuplavirittimelle. Lisäksi pelaamiseen liittyen huomioitiin mahdollinen peleille tarkoitettu kuvatila sekä Freesync-, G-sync-, VRR-tuki.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Televisiotestimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Televisioita laboratoriossa.

Laboratoriossa testataan televisioita ympäri vuoden.

Sivun kuvat: ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.