Testasimme 88 televisiota, joiden hinnat vaihtelevat noin 250 ja 4000 euron välillä. Testin televisiot ovat kooltaan 28 - 55-tuumaisia.
Kirjoittaja: Teemu Sysioja Testi: Teemu Sysioja Kuvat: ICRT
Noin 40-tuumaisten kokoluokassa jo 12 televisiota 30 testatusta mallista on Ultra HD-tarkkuuden televisioita. Tätä suuremmissa kokoluokissa suurin osa testin malleista onkin UHD-tarkkuudella varustettuja. Full HD-tarkkuuteen tyytyvät joutuvat ilmeisesti kohta näkemään todella vaivaa sopivan mallin löytämiseksi. Toisaalta eipä tuosta korkeammasta tarkkuudesta näytä olevan haittaakaan.
Pari televisiota ei yltänyt valmistajan lupaamaan energiatehokkuusluokkaan. Muut suoriutuivat lupausten mukaisesti, joten ne olivat tässä suhteessa synnittömiä. Tämä ei kuitenkaan kerro vielä mitään siitä, täyttääkö televisio energiamerkin vaatimukset silloin, kun sen kuva on säädetty parhaimmilleen. Yli puolet testin televisioista jäi luvatusta tehokkuudesta tällä tavalla mitattuna. Toisaalta jotkut olivat jopa luvattua energiapihimpiä optimikuvasäädöilläkin.
Television päätehtävä ei tietysti ole sähkön säästäminen. Kuitenkin, jos energiamerkkejä käytetään, niin olisi hyvä, että ne pitäisivät paikkaansa. Julkaisemme taulukossa televisioiden todelliset laboratoriossa mitatut kulutuslukemat ja niistä lasketut energiatehokkuusluokat.
Testin perusteella eri televisiomerkeillä on omat vahvuutensa: esimerkiksi LG sai yleensä hyvät arvosanat 3D-kuvasta ja Panasonic smart-tv-toiminnoista. Lcd-televisioissa on edelleen myös huonoja puolia: katselukulmat voisivat yhä edelleen olla paremmat. Jälleen pari lcd-mallia ylsi kuitenkin katselukulmillaan testatun oled-tekniikalla varustetun mallin tasolle. Testin oled-televisio oli liikkeentoistoltaan testin paras.
Pyrimme jatkossa helpottamaan sopivimman tuotteen löytämistä Testivoittaja- ja Hyvä ostos-kunniamaininnoilla. Hyvä ostos -kunniamaininta myönnettiin, jos televisio erottui joukosta hyvällä hinta-laatusuhteellaan omassa kokoluokassa.