Testasimme 115 televisiota kokoluokissa 32-65 tuumaa. Testin televisioiden hinnat vaihtelevat noin 250 ja 2600 euron välillä.
Kirjoittaja: Teemu Sysioja Testi: Teemu Sysioja Kuvat: ICRT
Iloisia uutisia huipputelevision etsijälle: hyviä televisioita on tarjolla paljon. Tämä selvisi Kuluttajan testissä, jossa samalle viivalle pantiin peräti 115 erikokoista ja -hintaista töllötintä.
Jos valintap...
Telkkari ja tietokone
Halusimme tai emme, televisiot ovat nykyään käytännössä tietokoneita. Käyttöjärjestelmissä on eroja. Kaikki toimivat kohtuullisesti, mutta LG:n webOS sai selkeästi parhaat arviot päivittäisessä käytössä, jossa arvosteltiin kanavan vaihdon ja television käynnistymisen nopeus sekä muun muassa äänenvoimakkuuden säätäminen.
Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmä sai sekin kehuja. Panasonicin käyttämä Firefox OS sekä Sonyn, Philipsin ja TCL:n käyttämä Android ovat jokapäiväisessä käytössä heikompia.
Älytoimintojen valikkorakenteet tasaisempia. Tizen ylsi keskimäärin parhaimpaan tulokseen parhaiksi arvosteltujen valikoiden ansiosta. Firefox OS:n sovelluskauppa taas saa parhaat arviot.
Testaajan kommentti
Arvostelimme televisioiden kuvanlaadun sekä tehdassäädöillä että säätämällä kuvaa asetuksista parhaaksi mahdolliseksi. Kaikkien kuvanlaatu parani säädettäessä, keskimäärin yhdellä pisteellä.
Säätöjen tekemistä ei tarvitse pelätä, vaan kannattaa kokeilla rohkeasti eri asetuksia. Tehdasasetuksiin voi aina palata. Enimmillään säätöjä on kymmeniä, mutta kaikkia ei ole pakko käyttää.
Tärkeimmät säädöt liittyvät kontrastiin, kirkkauteen, väriasetuksiin, terävyyteen ja erilaisiin kohinaa vähentäviin ja liikkeentoistoa säätäviin asetuksiin.
Hyvä televisio on kuitenkin hyvä ilman itse tehtyjä säätöjäkin. Säätämisestä ei siis pidä ottaa stressiä.
Teemu Sysioja, testauspäällikköTelevisiota ei kannata valita ruudun tarkkuuden eli kuvapisteiden määrän perusteella, vaikka ne korostuvat mainospuheissa.
Teräväpiirto- eli Full-HD-tarkkuudella pärjää aivan hyvin. Suurimmassa osassa uusia televisioita on Ultra-HD-ruutu.
Tätä ruudun tarkkudet tarkoittavat:
HD-Ready (1 366 × 768 kuvapistettä)
Full-HD (1 920 × 1080 kuvapistettä)
Ultra-HD (3 840 × 2160 kuvapistettä)