Testissä oli 15 robottiruohonleikkuria, joiden hinnat vaihtelivat 1000:n ja 2000:n euron välillä. Ne leikkaavat hyvin tasaisen pihan. Märkä nurmikko tai kuoppainen piha ovatkin sitten toinen juttu.
Kirjoittaja: Tuomo Tamminen Testi: Marja Nygren Kuvat: Laura Oja ja ICRT
Robottiruohonleikkurit leikkaavat mallikkaasti tasaisen pihan lyhyehkön nurmen. Osa joutuu hankaluuksiin, jos ruoho on märkää tai pihalla on kuoppia. Kompuroijien joukossa on myös testin kalleimpia laitteita.
T...
Houkutteleeko robotti varkaita?
2 000 euron robotti ajelemassa pihalla itsekseen, eikä isäntäväkeä mailla halmeilla – liian houkutteleva tilaisuus varkaalle? Tämäkin on leikkureissa otettu huomioon. Kaikissa muissa testin laitteissa paitsi Ambrogio L60:ssä on turvakoodi, jota ilman leikkuria ei voi käyttää.
Noin puolessa laitteista on myös hälytys, joka alkaa piipata, jos käynnissä olevan leikkurin nostaa ylös. Ääni ei tosin ole kovin kova, eikä sitä välttämättä kuule talon sisälle tai edes pihan toiselle puolelle.
Robottileikkuri vaatii yleensä toimiakseen myös latausaseman. Ilman sitä varkaan on vaikea muuttaa leikkuri rahaksi. Joissakin kalleimmissa malleissa voi olla myös gps-paikannus.
Ainakaan vielä leikkurivarkaudet eivät ole Suomessa olleet merkittävä riesa, kerrotaan vakuutusyhtiöistä ja Finanssialan Keskusliitosta. Robotin kanssa kannattaa silti olla tarkkana, sillä korvausehdot vaihtelevat.
Ifin kotivakuutus korvaa robottiruohonleikkureille sattuvat vahingot ja varkaudet, vaikka robotti olisi ollut pihalla ilman valvontaa. OP:n kotivakuutus sen sijaan ei korvaa ulkona olevan robottiruohonleikkurin varkautta.
Lapset pois nurmikolta
Robottiruohonleikkuri on yhdessä mielessä turvallisempi kuin tavalliset ruohonleikkurit: kun se saa hoitaa hommansa rauhassa ihmisten häiritsemättä, ei onnettomuuden riskiä ole. Kaikkien testimme leikkurien terät pysähtyvät heti, kun laitteen yrittää nostaa ylös.
Robotti saattaa kuitenkin tehdä vahinkoa tielleen osuville tavaroille – ja ihmisille. Testasimme, mitä tapahtuu, kun liikkuvan leikkurin alle yrittää työntää kengän. Useimmat leikkurit pysähtyvät kenkään törmätessään ja peruuttavat pois. Ambrogion leikkurit kuitenkin ehtivät kiivetä hieman kengän päälle ennen peruuttamista, eivätkä niiden terät pysähtyneet missään vaiheessa. Kengät vahingoittuivat, ja esimerkiksi pienen lapsen käsi saattaisi vastaavassa tilanteessa silpoutua pahasti.
Tällä ei ollut vaikutusta Ambrogioiden saamiin pisteisiin, koska niiden – kuten muidenkin laitteiden – käyttöohjeissa kielletään käyttämästä leikkuria, jos pihalla on lapsia tai lemmikkejä. Myös pihalla lojuvat lelut ja muut tavarat tulisi siivota pois ennen kuin päästää robotin hommiin.
Riskit on syytä tiedostaa, mutta samalla on hyvä muistaa, että perinteinen ihmisen ohjaama ruohonleikkuri on huomattavasti vaarallisempi kapine. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yli 270 000 aikuista ja 12 000 lasta loukkaantui ruohonleikkuriturmissa vuonna 2015. Vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä päältäajettavilla leikkureilla – Suomessakin on kuollut ihmisiä jäätyään esimerkiksi rinteessä alas suistuneen leikkurin alle.