Kuluttajan testi

4.95 €

Liesituulettimet

22.1.2020| /

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Suorituskyky

Hormiin vetävien liesituulettimien suorituskyky mitattiin rasvan imukyvyllä sekä höyrynpoistokyvyllä. Rasvan imukyky mitattiin suurimmalla teholla. Hellalla olevalle 250-asteiselle pannulle tiputettiin maissiöljyä ja vettä puolen tunnin ajan, jonka jälkeen tuuletin oli päällä vielä 10 minuuttia.

Höyrynpoisto kertoo, kuinka kauan kesti höyryn aleneminen 90 %:sta 60 %:iin testihuoneessa. Höyrynpoistoa mitattiin objektiivisesti ja arvioitiin subjektiivisesti 22 neliön huoneessa. Liedellä kiehutettiin vettä, kunnes huoneen suhteellinen kosteus oli 90 %. Tuuletin laitettiin maksimiasetuksille, kunnes huoneen suhteellinen kosteus oli laskenut 60 %:iin. Tähän kulunut aika mitattiin.

Subjektiivisessa arvioinnissa otettiin huomioon, kuinka paljon höyryä kulki liesituulettimeen, kuinka nopeasti sekä kuinka hyvin se kulki. Jälkimmäistä arvioitiin muun muassa sillä, kuinka paljon vettä tiivistyi suojalasiin tai suodattimeen, tippuiko liedelle vesipisaroita jne.

Huoneilmaan palauttavien liesituulettimien suorituskyky mitattiin rasvan imukyvyllä kuten edellä sekä hajun vähentämiskyvyllä 22 neliön huoneessa. Hajun vähentämiskyky kertoo, kuinka hyvin tuuletin ja sen hiilisuodatin pystyvät vähentämään ruuanlaitosta aiheutuvaa katkua.

Hajun vähentämiskyky mitattiin suurimmalla teholla sopivaa suodatinta käyttäen. Hellalla olevalle 170-asteiselle pannulle tiputettiin vettä ja aromaattista ainetta 30 minuutin ajan.  Aromaattisen aineen pitoisuutta mitattiin testin aikana minuutin välein kunnes 15 % maksimipitoisuudesta tai 60 minuuttia oli saavutettu.

Melu 

Melu mitattiin laitteen ollessa päällä maksimiasetuksilla.

Käyttömukavuus

Kolme testaajaa arvioi liesituulettimien valaistuksen, käytön, puhdistuksen ja kunnossapidon sekä käyttöohjeen ja asennuksen.

Valaistus
Valon voimakkuus arvioitiin ja mitattiin sekä tasaisuus arvioitiin.

Käyttö
Tuulettimien käytöstä arvioitiin säätimien helppokäyttöisyys, näkyvyys liedelle ja liedelle pääsy.

Puhdistus ja kunnossapito
Puhdistuksessa ja kunnossapidossa arvioitiin rasva- ja hiilisuodattimen sekä lampun vaihto sekä ulko- ja sisäpuolen puhdistuksen helppous.

Käyttöohjeet
Käyttöohjeista arvioitiin selkeys ja luettavuus, kattavuus, virheettömyys ja ymmärrettävyys.

Asennus
Arvioimme, kuinka helppo liesituuletin on asentaa annettujen ohjeiden ja mukana olevien osien ja tarvikkeiden avulla.

Lujuus

Testaajat arvioivat silmämääräisesti liesituulettimien sekä ulko- että sisäpuolen rakenteen, kuten ulkokuoren, nappulat, terävät kulmat ja viimeistelyn.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.