Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Liesituuletin.

Suorituskyky

Hormiin poistavien liesituulettimien suorituskyky

Suorituskyky mitattiin rasvan imukyvyllä sekä höyrynpoistokyvyllä. Rasvan imukyky mitattiin suurimmalla teholla. Hellalla olevalle 250-asteiselle pannulle tiputettiin maissiöljyä ja vettä puolen tunnin ajan, jonka jälkeen tuuletin oli päällä vielä 10 minuuttia.

Höyrynpoisto mitattiin kiehauttamalla vettä neljässä pannussa, kunnes huoneen ilmankosteudeksi mitattiin 90 %. Sen jälkeen liesituuletin laitettiin päälle maksimiteholla (normaaliasetuksella), ja mitattiin aika, jossa ilmankosteus laskee 60 %:iin.

Huoneilmaan palauttavien liesituulettimien suorituskyky

Suorituskyky mitattiin rasvan imukyvyllä sekä hajunpoistokyvyllä. Rasvan imukyky mitattiin samoin kuin hormiin poistavien liesituulettimien kohdalla.

Hajunpoistokykyä mitattiin maksimiteholla. Liedellä olevalle 170-asteiselle pannulle tiputettiin tislattua vettä ja aromaattista ainetta säännöllisin väliajoin 30 minuutin ajan. Aromaattisen aineen pitoisuus mitattiin liekki-ionisaatiodetektorilla 30 minuutin jälkeen, jonka jälkeen lukua verrattiin maksimipitoisuuteen. Maksimipitoisuus koostui suorittamalla edellä mainittu toimi ilman liesituuletinta, jonka jälkeen pitoisuus mitattiin neljästä eri kohtaa.

Mittaukset suoritettiin 22±2 m³:n kokoisessa huoneessa.

Testaaja, liesituuletin ja testauslaitteistoa laboratoriossa.

Laboratoriossa testattiin, miten hyvin liesituulettimet poistavat ilmasta rasvaa, höyryä sekä hajuja. Kuvassa mitataan seinälle asennettavan, poistohormiin kytketyn liesituulettimen rasvanpoistokykyä.

Melu

Melu mitattiin laitteen ollessa päällä maksimiteholla.

Käyttömukavuus

Asiantuntijat arvioivat liesituulettimien valaistuksen, käytön, puhdistuksen ja kunnossapidon sekä käyttöohjeen ja asennuksen.

Valon voimakkuutta mitattiin (lux) ja arvioitiin. Myös valaistuksen tasaisuutta arvioitiin. Liesituulettimien käytön arvioinnissa huomioitiin säätimien helppokäyttöisyys, näkyvyys liedelle ja liedelle pääsy. Puhdistuksessa ja kunnossapidossa arvioitiin rasva- ja hiilisuodattimen sekä lampun vaihto, jonka lisäksi arvioitiin ulko- ja sisäpuolen puhdistuksen helppous. Käyttöohjeista arvioitiin selkeys ja luettavuus, kattavuus, virheettömyys ja ymmärrettävyys. Asennuksen kohdalla arvioitiin, kuinka helppo liesituuletin on asentaa annettujen ohjeiden ja mukana olevien osien ja tarvikkeiden avulla.

Rakenteen laatu

Testaajat arvioivat silmämääräisesti liesituulettimien sekä ulko- että sisäpuolen rakenteen, kuten ulkokuoren, nappulat, terävät kulmat ja viimeistelyn.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.