Laskettelukengät

21.10.2009|

Testi tehtiin kuluttajajärjestöjen ja -viranomaisten kansainvälisenä yhteistyönä.

Testi sisälsi sekä käytännön kokeita että teknisiä mittauksia.

Kengät testattiin käytännön kokein. Testaajat olivat kokeneita laskettelijoita, joilla oli kokemusta vertailusta ja arvostelusta Testaajista neljä oli naisia ja viisi miehiä ja he olivat 28–61 vuoden ikäisiä. Kaikki testit tehtiin samalla suksimallilla.

Laskemisen arvioon vaikutti suksen ohjaamisen helppous ja kengän antama tuki jalalle. Erityistä huomiota kiinnitettiin siihen, miten kenkä välittää ohjausvoimat ja -liikkeet lasketellessa.

Käyttömukavuuden arvostelussa huomioitiin monon pukeminen, solkien avaaminen ja sulkeminen sekä sisäkengän asennus ja poisto huoneenlämpöisenä että -5 asteen lämpöisenä.

Lisäksi arvioitiin kävelyn ja seisomisen helppoutta.

Laboratorio-oloissa mitattiin kenkien lämpimyys ja arvioitiin kenkien pukemista ja riisumista, käsiteltävyyttä, sisäkengän ominaisuuksia sekä käyttöohjeiden sisältöä ja ymmärrettävyyttä.

Lämmöneristystesti tehtiin standardien ÖNORM EN 20345 ja ISO 3290 mukaisesti. Monot täytettiin ensin lämmitetyillä teräskuulilla, minkä jälkeen kengät jäähdytettiin -20 asteen lämpötilassa. Lämpöhävikki mitattiin lämpökameran avulla.

Kengille tehtiin myös ortopedinen arviointi, joka ei kuitenkaan vaikuttanut testiarvosteluun. Ortopedisen arvion teki urheilulääketieteen ammattilainen. Testatuilla kengillä ei ollut ongelmia tässä testissä.