Kuluttajan testi

4.95 €

Konetiskitabletit

15.3.2017|

Testasimme laboratoriossa 13 konetiskitablettia. Testissä analysoitiin tablettien puhdistuskykyä ja lasien kalvottumista. Testit tehtiin pehmeällä vedellä, jonka kovuus oli saksalaisina asteina noin 3,9 °dH. Laboratorion asiantuntijat arvioivat puhdistuskykyä ja kirkkautta visuaalisesti. Testissä hyödynnettiin saksalaisen pesuainealan järjestön IKW:n testimenetelmiä ja arvosteluperusteita.

Astianpesukoneeseen ei lisätty suolaa. Classic-tyyppisien tablettien koneellisiin lisättiin standardin IEC 435 mukaista huuhtelukirkastetta. All-in-1 -tyyppisten tablettien koneellisiin ei lisätty huuhtelukirkastetta, koska ne sisältävät kirkastetta. Jokaisen koneellisen sekaan laitettiin 50 g IKW:n testimenetelmien mukaista ylimääräistä testilikaa.

Puhdistuskyky. Pesuainetablettien pesukykyä testattiin neljällä erityyppisellä testilialla: tee, kiinnipalanut maito, puuro ja munankeltuainen.

Posliinikuppiin kuivunut tee on valkaistavaa likaa. Lasiin kiinni palanut maito on pinttynyttä likaa. Lautaselle kuivunut puuro on tärkkelyspitoista likaa. Ruostumattomaan teräkseen kiinni kuivunut munankeltuainen on proteiinilikaa.
Esimerkiksi keltuainen levitettiin ensin testiastiaan, minkä jälkeen keltuainen sai ensin kuivua huoneenlämmössä ja sen jälkeen vielä 30 minuuttia 80°C uunissa.

Jokaisen tabletin osalta testilikojen poistuminen arvosteltiin yhteensä 18 kertaa. Teetä ja maitoa sisältävät astiat sijoitettiin astianpesukoneen ylätasolle. Puuroa ja keltuaista sisältävät astiat pestiin koneen alatasolla. Pesuohjelmana käytettiin normaaliohjelmaa, jonka kesto oli 60 minuuttia ja lämpötila 50°C.

Kirkkaus. Tuotteiden kyky pitää astiat kirkkaina ja tahrattomina testattiin. Testissä pestiin kolme juomalasia ja kolme viinilasia yhteensä viisi kertaa. IKW:n standardeissa testi toistetaan kymmenen kertaa, mutta tuotteiden välillä oli suuret erot jo viiden pesukerran jälkeen. Lasien kirkkaus ja pisarajäljet arvosteltiin puoli tuntia pesuohjelman päättymisen jälkeen. Testilaitteen kirkas valaistus tuo kalvottumisen ja pisarajäljet selkeästi esiin.

Pesuohjelmana käytettiin normaaliohjelmaa, jonka kesto oli 90 minuuttia ja lämpötila 55°C. Myös tässä testissä koneeseen laitettiin lisälikaa.

 

Testissä käytetty valaistu musta laatikko paljasti laseista pisarajäljet ja kalvon, joita ei huomannut normaalissa valaistuksessa melkein ollenkaan.

 

Testilikoina käytettiin munankeltuaista, puuroa, palanutta maitoa ja teetä.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.