Testasimme jääkaappi-pakastimien suorituskykyä, käyttömukavuutta, sähkönkulutusta, melua sekä rakenteen ja materiaalien laatua.
Kirjoittaja: Terhi Hautamäki Testi: Marja Nygren Kuvat: Laura Oja ja ICRT
Elintarvikkeiden säilyttäminen ja käsittely on kamppailua näkymätöntä vihollista vastaan. Onneksi on jääkaapit ja pakastimet – ja moni luottaakin siihen, että kylmäsäilytykseen työnnetty ruoka on mikrobeilta turvassa.
...
ÄLYKODINKONEET–ILO VAI HUOLENAIHE?
Boschin jääkaappi-pakastin on testatuista laitteista älykkäin, ja se selittänee myös laitteen korkeaa hintaa. Jääkaapin sisällä on kaksi kameraa, ja sen saa kytkettyä langattomaan nettiyhteyteen. Ruokakaupassa ei tarvitse miettiä, oliko jääkaapissa maitoa, vaan sen voi tarkistaa Home Connect -sovelluksella.
Sovellukseen voi yhdistää useita kodinkoneita, kuten astianpesukoneen tai uunin, ja laitteita voi ohjailla etänä kännykällä. Vikatilanteissa puhelinpalvelu yhdistää käyttäjän huollon asiakaspalveluun, joka selvittää vian etäyhteydellä.
Verkon kautta ohjattavat kodinkoneet ovat osa suurta ilmiötä nimeltä esineiden internet. Voidaan vasta arvailla, mitä kaikkea sillä saralla syntyy tulevaisuudessa.
Luultavasti monet ruokakaupat haluavat hyödyntää kodinkonesovelluksia, jolloin kauppa voisi esimerkiksi toimittaa tarvittavat elintarvikkeet kotiin, kun älyjääkaappi käskee.
Entä sitten tietoturva, kun koti on täynnä kameroita ja laitteet syytävät tietoa verkkoon?
Bosch vakuuttaa järjestelmän käyttävän korkeatasoista salaustekniikkaa.
Täysin turvassa ei silti ole kukaan, sillä kyberrikolliset tehtailevat uusia uhkia sitä mukaa kun järjestelmien kehittäjät paikkailevat entisiä aukkoja.
Älykkäät koneet herättävät myös kysymyksiä siitä, millaisiin tarkoituksiin henkilökohtaisia tietojamme päätyy. Nykyisinkin vaikkapa Facebookia käyttäessä annamme itsestämme monenlaista informaatiota, jota mainostajat ovat halukkaita ostamaan. Esineiden internet paljastaa meistä vielä lisää.
Kuvitteellinen esimerkki: mitä jos vakuutusyhtiö saisi tietää, että jääkaapissani on joka päivä rasvaisia ja sokerisia herkkuja? Nousisiko sairausvakuutusmaksuni?
Älykkäät koneet tekevät elämästämme entistä mukavampaa, mutta herättävät samalla liudan uusia kysymyksiä.
Näin säilytät ruuat jääkaapissa
Jääkaapin ovi on lämpimin paikka, joten kaikki jääkaappitavara ei siinä säily. Tavallinen pastöroitu maito kuitenkin säilyy.
Kylmimmät paikat ovat jääkaapin takaosassa ja alahyllyllä. Kylmimmässä paikassa kannattaa säilyttää esimerkiksi raaka broileri. Kertaalleen kypsennetyt ruuat on hyvä säilyttää ilmatiiviissä astioissa.
Hedelmät ja vihannekset kannattaa säilyttää omassa vihanneslaatikossaan. Monet kasvikset säilyisivät parhaiten 10–14 asteen lämpötilassa, minkä vuoksi kotikeittiöissä vallitsee “jääkaappiin vai huoneenlämpöön” -pulma. Esimerkiksi tomaatti ja kurkku säilyvät parempina huoneenlämmössä.
Hajut ja maut leviävät vähiten ylimmältä hyllyltä. Ylähylly on kuitenkin oven lisäksi jääkaapin lämpimin paikka.
Enintään 3 asteessa pitäisi säilyttää tuore kala, tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat, mäti ja liha. Näitä säilytetään usein liian lämpimässä. Testatuista laitteista kolmessa Siemensissä, Smegin, Grundigin ja Boschin laitteissa sekä kahdessa Samsungissa on lihan ja kalan säilyttämiseen soveltuva kylmälaatikko. Näistä Boschin sekä 855 euron Siemensin laatikon keskilämpötila oli tosin yli 4 astetta.
Usein jääkaapeissa on kananmunateline ovessa. Raa’at kananmunat säilyvät kuitenkin paremmin kennossa hyllyllä. Kun ovea avataan ja suljetaan, munat hölskyvät ja rakenne kärsii.
Lähteet: Evira ja Rakentaja.fin artikkeli “Kylmälaitteiden ääni puhuttaa”.