Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit
Kylmälaitteiden testaus suoritetaan 20±0,5 celsius-asteen huonelämpötilassa ja 55±5 prosentin suhteellisessa ilmankosteudessa. Kylmälaitteet ovat kytketty 230±1 % voltin jännitteeseen ja laitteiden annetaan käydä vähintään 24 tuntia ennen mittausten aloittamista. Kylmälaitteiden kaikki hyllyt ja lokerot ovat paikallaan testien aikana. Kaikissa testeissä käytettiin valmistajien suosittelemia oletusasetuksia jääkaapin ja pakastimen lämpötilalle.
Suorituskyky
Säilytyslämpötila suositusasetuksilla
Jääkaappi-pakastimet täytettiin elintarvikkeita simuloivilla, lämpötila-antureita sisältävillä pakkauksilla säilytyslämpötilojen mittaamiseksi. Jääkaappiosaan täytetiin pakkauksia 30 kg/100 l käytettävissä olevaa tilavuutta kohden, vihanneslaatikkoon 1 kg/10 l kohden, kylmälokeroon yksi tai kaksi pinoa pakkauksia sekä ovilokeroon kaksi pakkausta. Pakastimiin täytetiin pakkauksia 30 kg/100 l käytettävissä olevaa tilavuutta kohden. Pakkaukset sijoitettiin kylmälaitteisiin tasaisesti hyllyille ja lokeroihin.
Jääkaappiosasta mitattiin lämpötilaa kolmesta eri kohtaa, ja vihanneslaatikosta yhdestä kohdasta. Elintarvikepakkausten lämpötilaa mitattiin jääkaappiosassa, ovilokerossa, vihanneslaatikossa, kylmälokerossa sekä pakastimessa. Lämpötiloja mitattiin 24 tunnin ajan eikä kylmälaitteiden ovia avattu tänä aikana. Samalla mitattiin kylmälaitteiden energiankulutus. Testi toistettiin samanlaisena kylmälaitteiden ollessa sekä 20 että 10 asteen huoneenlämmössä.
Vihanneslaatikosta ja jääkaapista mitattiin myös ilmankosteus: laatikkoon laitettiin vedellä kasteltu sieni tuottamaan kosteutta, ja ilmankosteutta mitattiin 24 tunnin ajan pitämällä ensiksi laatikon ilmaventtiili avoimena ja sitten suljettuna.
Lisätyn ruoan jäähdyttäminen ja pakastaminen
20 °C:n huoneenlämmössä oleviin kylmälaitteisiin lisättiin lämpötila-antureita sisältäviä testipakkauksia aiemmin jäähdytettyjen pakkausten lisäksi, huoneenlämpöisten pakkausten jäähdyttämiseen ja pakastamiseen kuluvan ajan mittaamiseksi. Jääkaappi-pakastimien molempiin osiin lisättiin pakkauksia 5 kg/100 l laitteen käytettävissä olevaa tilavuutta kohden. Jos laitteessa oli käytettävissä esi- tai pikajäähdytystoiminto, tai esi- tai pikapakastustoiminto, nämä kytkettiin päälle valmistajan ohjeiden mukaisesti. Jäähtymistä ja pakastumista seurattiin 24 tuntia ja samalla mitattiin tavoitelämpötilaan pääsemiseen kulunut aika. Jos laite ei saavuttanut tavoitelämpötilaa 24 tunnin kuluessa niin jäähtymistä tai pakastumista seurattiin tarvittaessa 48 tunnin ajan. Pakkausten tavoitelämpötila jääkaappiosassa oli 5 °C, muualla jääkaapissa 7 °C. Pakkausten tavoitelämpötila pakastimessa oli -18 °C. Sekä jääkaappi-, että pakastinosasta mitattiin myös siellä aiemmin olleiden pakkausten ja sisäosan lämpötilaa.
Pakasteiden säilyvyys ilman sähköä
Testipakkauksilla täytetyistä pakastimista katkaistiin virta ja pakastimen -9-asteiseksi lämpenemiseen kulunut aika mitattiin.