Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit
Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Kahvikoneiden testaus perustuu osittain EN 60661:2014 -standardin osiin 24.1 ja 24.2.
Espresson valmistus
Espresson laatua arvioi sokkotestinä kymmenen asiantuntijan paneeli. Espresson valmistukseen käytettiin vastajauhettuja Illy normal roast -kahvipapuja tavallisella jauhatuksella (espresso) sekä hienolla jauhatuksella (vahva espresso). Maistajat arvioivat tavallisesta ja vahvasta espressosta makua, tuoksua, aromaa, suutuntumaa, hapokkuutta, kitkeryyttä, jumoavuutta sekä jälkimakua. Kahvin cremasta arvioitiin väriä ja värin yhtenäisyyttä, koostumusta ja pysyvyyttä. Valmistuksessa ensimmäisen, toisen ja kolmannen kupin lämpötila mitattiin, joiden keskiarvoa verrattiin arvostelussa 67 °C tavoitelämpötilaan. Myös kuppien välistä lämpötilan tasaisuutta arvioitiin, ja maksimi lämpötilaero kuppien välillä kirjattiin ylös. Lisäksi valmistuksen aikana arvioitiin tippojen läiskyminen kupin ulkopuolelle, tippojen määrä annoksen valmistumisen jälkeen, sekä eroa kahvin määrässä valmistettaessa kaksi samanaikaista annosta laitteilla, joissa tämä oli mahdollista.
Cappuccinon valmistus
Cappuccinon valmistus suoritettiin noudattamalla valmistajan antamia ohjeita. Kymmenen asiantuntijan paneeli arvioi cappuccinon makua, ulkonäköä, tuoksua sekä maitovaahdon valmistusta. Arvostelussa otettiin huomioon myös maidonvaahdotukseen liittyvien osien puhdistaminen.
Käyttömukavuus
Kolmen asiantuntijan raati arvioi laitteiden käyttömukavuutta. Arvostelussa otettiin huomioon kahvin valmistus, puhdistaminen, kalkinpoisto sekä käyttöohjeet.
Melu
Kahvikoneiden melua mitattiin desibelimittarilla espresson valmistuksen aikana. Kolmen asiantuntijan raati myös arvioi laitteiden melua subjektiivisesti. Melun ohella raati arvioi myös laitteiden tärinää.
Sähkönkulutus
Laitteiden sähkönkulutusta mitattiin espresson ja cappuccinon valmistuksen aikana. Valmistuksessa huomioitiin lämmitys ja kahvin valmistus sekä espresson kohdalla myös kahden kupillisen valmistaminen. Tämän lisäksi mitattiin valmiustilan ja automaattisen sammumisen jälkeinen sähkönkulutus.
Säätötoiminnot laitteessa
Kahvikoneiden säätötoimintoja arvioitiin jauhatuksen, lämpötilan, veden kovuuden, kahvin voimakkuuden ja määrän sekä käyttäjäprofiilien kannalta.
Testitulokset
Artikkeli