Testasimme 60 kahvikonetta, joista 13 valmistaa espressoa erittäin hyvin. Hintaerot ovat kuitenkin suuret, ja varsinkin kahvin valmistamisen nopeudessa on parannettavaa.
Testasimme 60 kahvikonetta, jotka arvosteltiin kahdessa ryhmässä. Automaattisesti toimivia kahvikoneita testissä on 39 ja manuaalisesti toimivia 21.
Automaattiset kahvikoneet ovat selvästi manuaalisia kalliimpia. Testin kallein automaattinen kahvikone maksaa 2 750 euroa ja halvin 370 euroa. Keskihinta on 880 euroa. Kallein manuaalinen kone on 1 600 euron arvoinen DeLonghi La Specialista Maestro EC9865.M, kun halvimman saa jo 130 eurolla. Manuaalisten laitteiden keskihinta on 580 euroa.
Automaattiset kahvikoneet peittoavat manuaaliset laadussa, sillä lähes kaikki testatut automaattiset kahvikoneet saa hyvän kokonaisarvosanan. Manuaalisista hyviä on vain noin kolmasosa. Loput arvioitiin testissä kokonaisarvosanaltaan vain tyydyttäviksi.
Valmistavat hyvin espressoa
Suurin painoarvo testissä annettiin sille, miten koneet valmistavat espressoa eli 30–40 millilitran annoksen vahvaa kahvia. Testin 60 kahvikoneesta 43 saa espresson valmistuksesta vähintään hyvän arvosanan.
Espresson valmistuksessa arvioitiin esimerkiksi kahvin lämpötilaa, lämmitys- ja valmistumisnopeutta, makua ja cremaa eli vaahtoa. Arvosanaan vaikuttaa myös se, miten koneilta onnistuu kahden kupillisen samanaikainen valmistus. Suurimmalla osalla koneista voi valmistaa kaksi kupillista espressoa kerralla, mutta kuusi laitetta kykenee vain yhden kupillisen valmistamiseen samanaikaisesti. Näistä viisi on automaattisia kahvikoneita ja yksi manuaalinen laite.
Automaattisten laitteiden joukosta löytyy 12 konetta, joiden espresson valmistusta voi kuvata erittäin hyväksi. Manuaalisista koneista vain yksi saa espresson valmistuksesta erittäin hyvän arvosanan.
Vaikka laitteet ovat pääosin laadukkaita, huomionarvoista on, että yksi kone, 1 000 euroa maksava manuaalinen Sagen The Barista Pro -malli valmistaa espresson suorastaan huonosti. Testitulosten perusteella se johtuu siitä, että koneen valmistaman kahvin lämpötila jää alhaiseksi ja kahden kupillisen välinen lämpötilaero on suuri, peräti 8,3 celsiusastetta. Lisäksi kahvin valmistaminen laitteella kestää pitkään, lähes minuutin, ja kone roiskii tippoja kupin ulkopuolelle.