Ruoka-annoksen lämmitys
Laitteilla lämmitettiin eri ainesosista koostuva valmis annos. Ennen lämmitystä annosta säilytettiin 6 asteessa 12 tuntia. Lämpötiloja mitattiin annoksesta riippuen 5 tai 9 kohdasta.
Jauhelihan sulatus
Mikroilla sulatettiin -20 asteessa säilöttyä 500 gramman naudan jauhelihaa. Lämpötilat mitattiin 5 minuutin seisomisajan jälkeen 9 kohdasta lihan keskeltä ja 10 kohdasta lihan pinnalta.
Lasagnen sulatus ja lämmitys
Laitteilla sulatettiin ja lämmitettiin -20 asteessa säilöttyä lasagneannosta yhdistetyllä sulatus- ja lämmitystoiminnolla. Lämpötilat mitattiin kuudesta kohtaa.
Sulatus ja paistaminen
Grillitoiminnolla varustetuilla mikroilla paistettiin pakastepizzaa sulatus- ja paistamistoiminnolla. Valmistus suoritettiin automaattitoiminnolla tai manuaalisesti, jos laitteessa ei ollut automaattitoimintoa tai sen lopputulos oli heikko.
Broilerin grillaus
Grillimikroilla paistettiin 1 200 gramman broileri mikroaalloilla ja grillitoiminnolla. Ennen lämmitystä broileria säilytettiin 6 asteessa 12 tuntia. Lämpötiloja mitattiin 2 minuutin seisomisajan jälkeen 14 kohtaa kanan eri puolilta.
Paahtoleipien grillaus
Vaaleaa leipää paahdettiin grillitoiminnolla. Leivällä peitettiin koko grillausalusta.
Kiertoilmatoiminto
Yhdistelmämikrojen kiertoilmatoimintoa arvioitiin paistamalla muffineita ja mittaamalla lämpötilan tasaisuutta. Kiertoilmatoiminnon lämpötilan tasaisuutta mitattiin 30 minuutin ajan uunin keskeltä. Myös lämpenemisaika 155 °C:een mitattiin.
Veden lämmitys tuttipullossa
330 millilitran kokoisessa tuttipullossa lämmitettiin 180 millilitraa vettä maksimiteholla 30 sekunnin ajan.
Vihannesten ja lohen höyrykypsennys
Höyrytoiminnolla varustetuissa laitteissa kypsennettiin vihanneksia ja lohta.
Käyttömukavuus
Kolmen asiantuntijan raati arvioi laitteiden käyttömukavuutta. Arvioinnissa otettiin huomioon muun muassa käyttöohjeet ja reseptit, oven avaaminen ja sulkeminen, ruoan laittaminen mikroon, lisätoiminnot ja varusteet, asetukset ja niiden ymmärrettävyys, näkyvyys ja sisävalaistus toiminnan aikana sekä laitteen puhdistaminen sisä- ja ulkopinnalta.
Sähkönkulutus
Laitteiden sähkönkulutusta arvioitiin EN 60705 standardin 8:n kohdan mukaisesti. Mittauksissa huomioitiin laitteiden energiatehokkuus sekä valmiustilan sähkönkulutus. Jos laitteissa oli erillinen energiansäästötila, mitattiin myös sen kulutus. Kiertoilmatoiminnon sähkönkulutusta arvioitiin standardin 60335-2-25 mukaisesti. Sähkönkulutus (Wh) mitattiin testin ajalta.
Melu
Kolmen asiantuntijan paneeli arvioi laitteiden melua mikrotoiminnon aikana. Myös asetusten merkkiäänet huomioitiin.
Turvallisuus
Laitteiden lämpö- ja sähköturvallisuutta arvioitiin EN 60335 standardin mukaan. Grilli- ja yhdistelmämikrojen pintalämpötiloja mitattiin lämpökameralla sekä grilli- että kiertoilmatoiminnon aikana. Lämpötiloja mitattiin 30 minuutin ajan grillitoiminnolla sekä 60 minuutin ajan kiertoilmatoiminnolla. Laitteista mitattiin myös mikroaaltovuotoja eri puolilta laitetta. Mittaukset suoritettiin 5 senttimetrin etäisyydeltä.
Testitulokset
Artikkeli