Ruohonleikkuri.

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Ruohonleikkuri.

Testausolosuhteet

Testi tehtiin puolueettomassa laboratoriossa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Ruohonleikkureita testattiin tavanomaisella tasaisella nurmikolla, jota leikataan säännöllisesti. Ennen testin aloittamista ruoho leikattiin 25 millimetrin pituuteen ammattikäyttöön tarkoitetulla leikkurilla ja kaikki leikkausjätteet poistettiin. Tämän jälkeen ruohon annettiin kasvaa 40–50 mm mittaiseksi ennen leikkureiden testaamista. Testialueiden koko oli 30 neliömetriä ja jokaista leikkuria testattiin kahdella eri testialueella kahden asiantuntijan toimesta. Leikkureiden työntöaisat säädettiin sopiviksi ja leikkuukorkeus asetettiin 25 millimetrin korkeuteen.

Suorituskyky

Leikkureiden suorituskykyä arvioitiin mittaamalla ruohon leikkaamiseen sekä ruohonkerääjän tyhjentämiseen kulunutta aikaa, arvioimalla leikatun nurmikon ulkonäköä heti leikkaamisen jälkeen sekä kolmen päivän päästä sekä arvioimalla nurmelle jääneen leikkaustähteen määrää.

Pitkän ruohon leikkaamista testattiin samalla testialueella, mutta erikseen merkityllä keskimäärin 100 mm mittaan kasvatetulla nurmikolla. Kostean ruohon leikkaamista testattiin erikseen merkityllä 40–50 mm alueella voimakkaan kasteen tai kevyen sateen jälkeen, kun nurmikko oli tasaisen kostea. Nurmikkoa kasteltiin tarvittaessa kosteuden pitämiseksi tasaisena.

Heinikon leikkaamista testattiin vähintään 30 senttiä pitkässä kuivassa ja karkeassa heinikossa. Alueen pituuden tuli olla 10 metriä ja leveys vähintään neljän kaistaleen verran. Leikkureiden leikkuukorkeus asetettiin 60 mm korkeuteen tai korkeammalle mikäli leikkuri ei pystynyt leikkaamaan.

Leikkureiden suoriutumista testattiin myös epätasaisella ja kaltevalla nurmikolla sekä esteiden kuten reunojen ja seinien vieressä.

Käyttömukavuus

Laboratorion asiantuntijat arvioivat muun muassa leikkureiden käyttöohjeita ja käyttöönottoa, leikkuukorkeuden säätämistä ja käynnistämistä. Leikkaamisen aikaista käytettävyyttä arvioitiin leikkaamalla sekä suoraa linjaa että esteiden ympäri ja arvioimalla säätimiä ja kahvoja. Myös leikkuujätteen keräimen käytettävyys sekä leikkurin varastoimisen ja ylläpidon helppous arvioitiin.

Kestävyys

Leikkureita käytettiin epätasaisella nurmialustalla, jossa oli mukana pieniä kiviä ja oksia sekä epätasaisella soratiellä. Leikkureiden kunto ja mahdolliset vauriot tarkastettiin testien jälkeen muun muassa terien, moottorin, kädensijojen, renkaiden ja rungon osalta.

Ominaisuudet

Leikkureiden ominaisuudet kartoitettiin sekä pisteytettiin muun muassa leikkuukorkeuden ja työntöaisan säätöjen, leikkuuetäisyyden sekä keräys ja silppuamisominaisuuksien perusteella.

Akku

Akun kesto sekä akun täyteen lataamiseen kulunut aika mitattiin. Lisäksi arvioitiin, kuinka suuri alue pystytään leikkaamaan yhdellä latauksella.

Energiakustannus

Nurmikon leikkaamisen energiakustannus määritettiin mittaamalla akkukäyttöisen leikkurin lataamisen ja sähköleikkurin sähkönkulutus sekä bensiinikäyttöisten leikkureiden polttoaineen kulutus. Kustannuslaskennassa sähkön hintana käytettiin Energiaviraston tilastoimaa 2023 touko-elokuun pientalokäyttäjien K2 keskiarvoa, 0,176 €/kWh, joka sisältää sähkön hinnan, siirron sekä verot. 98E5-polttoaineen hintana käytettiin Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastoimaa 2024 tammi-helmikuun keskiarvoa 1,89 €/l.

Melu

Leikkureiden äänitehotaso mitattiin leikkureiden yläpuolella kuuntelukorkeudelta moottoreiden käydessä tyhjäkäynnillä. Melutason subjektiivinen arviointi suoritettiin kymmenen metrin päässä leikkurista.

Turvallisuus

Leikkureiden turvallisuus arvioitiin moottoroitujen ruohonleikkureiden ISO:5395–2:2013-standardin tärkeimmiltä osin. Riskejä tarkasteltiin muun muassa kuumien moottorin osien, moottorin käynnistämisen ja sammuttamisen, terän suojauksen, kytkimien ja hätäkatkaisimien sekä yleisen mekaanisen turvallisuuden osalta. Lisäksi testattiin, pystyykö leikkureilla ajamaan jalkaterän päälle.

Rakenteen laatu

Laboratorion asiantuntijat arvioivat ruohonleikkurin rakenteen ja osien laatua sekä jämäkkyyttä.

Testitulokset

Artikkeli

10 ruohonleikkuria, jotka ovat ringissä nurmikolla.

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.