Testasimme peräti 70 ruohonleikkuria, joiden hinnat vaihtelivat alle 100 eurosta aina 1 500 euroon saakka. Mukana olivat niin akku- ja bensiinikäyttöiset leikkurit kuin käsikäyttöiset perusmallitkin.
Kesän tullen luonto on herännyt henkiin, ja pihanurmi lähtee rehottamaan – ainakin jos sitä ei siistitä ajoissa. Mikäli oma ruohonleikkuri ei enää pure pihan kasvustoon tai tuntuu vajaatehoiselta, testimme avulla voit löytää juuri omaan pihaasi ja taloustilanteeseesi sopivan ruohonleikkurin.
Testaamastamme 70 ruohonleikkurista valtaosa on akkukäyttöisiä. Syykin on selvä: akkukäyttöisten mallien käyttökustannukset ovat selvästi alhaisempia kuin bensiinikäyttöisten mallien.
Akkukäyttöisiä ruohonleikkureita testissämme on yhteensä 47 kappaletta, joista 16 laitetta ovat kaikkein pienimpiä eli leikkuuleveydeltään alle 35-senttisiä, 18 näitä leveämpiä eli 36–43-senttisiä ja 13 kaikista järeimpiä eli leikkuuleveydeltään vähintään 44-senttisiä malleja.
Kapeimmat akkuruohonleikkurit ovat varsin edullisia: ne maksavat noin 200–400 euroa. Leveämmältä alalta leikkaavat ruohonleikkurit ovat näitä kalliimpia, niiden hinnat vaihtelevat tyypillisesti noin 400 ja 600 euron välillä. Kaikista leveimmän alan leikkaavat laitteet ovat jo selvästi kalliimpia, niiden hinnat kipuavat jo tuhannen euron suuruusluokkaan.
Bensiinikäyttöiset mallit käyttävät polttomoottoria, ja niiden hinnat ovat järeämpien akkumallien tasoa, noin 400–800 euroa. Käsikäyttöiset ruohonleikkurit ovat tekniikaltaan yksinkertaisimpia, sellaisen voi ostaa jo alle sadalla eurolla – mutta kallein maksaa silti lähes 400 euroa.
Sähkötöpseliin kytkettävät ruohonleikkurit ovat halvempia kuin akun tai polttomoottorin sisältävät leikkurit: laite lähtee kaupasta satasella tai parilla, kun akkua tai polttomoottoria ei tarvita. Haittapuolena näissä malleissa on se, että niiden käyttöalue on talon seinässä olevan töpselin ja sähköjohdon tai jatkojohtokelan pituuden määrittämä, siinä missä kaikilla muilla leikkurityypeillä ruohoa voi leikata missä tahansa, kunhan akussa on virtaa tai tankissa bensaa.
Bensiinikäyttöisiä ruohonleikkureita testissämme on 11 kappaletta. Lisäksi testasimme myös kolme sähkökäyttöistä ruohonleikkuria sekä 9 käsikäyttöistä, työnnettävää laitetta. Jälkimmäisten laskennallinen käyttökustannus on 0 euroa neliömetriltä, jos ei huomioida ruohonleikkurin työntäjän tuntipalkkaa, ajankäyttöä tai energiankulutusta. Bensiinikäyttöiset leikkurit ovat puolestaan käyttökustannuksiltaan selvästi muita ruohonleikkurityyppejä kalliimpia: bensiiniä kuluu 250-neliöisellä pihalla lähemmäs euron verran per leikkuu, siinä missä akku- ja sähkökäyttöisillä kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.
Testissämme olemme huomioineet esimerkiksi leikkuuajan leikattua nurmikkopinta-alaa kohden, leikatun ruohikon siisteyden, perusnurmikkoa hankalampien pitkän ja kostean ruohikon sekä heinikon leikkaamistuloksen, leikkuutuloksen epätasaisella tai kaltevalla pihanurmikolla sekä ruohon silppuamisen tehokkuuden. Arvostelussamme olemme huomioineet myös esimerkiksi käyttömukavuuden, ruohonleikkurin kestävyyden, laitteen turvallisuuden sekä rakenteen laadun ja tietenkin myös melutason sekä käyttövoimakustannukset.
Ilmaisessa ruohonleikkurin ostajan oppaassa käymme tarkemmin läpi eri ruohonleikkurityyppien erot.
Mikäli olet kiinnostunut perinteistä ruohonleikkuria helpommasta ratkaisusta, olemme julkaisseet myös robottiruohonleikkureiden testin.
Pihanurmikkoa voi siistiä myös ruohotrimmerillä. Lue ruohotrimmeritestimme tästä.