Induktiotaso.

Näin testasimme

Testi tehtiin kansainvälisenä kuluttajalehtien ja -järjestöjen yhteistyönä. Suorituskyvyn testaus perustuu standardiin EN 60350-2

Induktiotaso.

Suorituskyky

Keittoalueiden kykyä siirtää lämpöä kattilassa olevaan veteen testattiin standardin kohdan 7 mukaisesti. Vettä lämmitettiin IEC-standardoidussa kannellisessa keittoastiassa, jonka halkaisija vastasi keittoalueen kokoa. Standardin mukainen määrä 15 °C:n lämpöistä vettä kuumennettiin 90 °C:seen pienimmällä ja suurimmalla keittoalueella täydellä teholla.

Keittoalueen kykyä ylläpitää alhainen ja tasainen lämpötila pienellä teholla testattiin pienimmällä ja suurimmalla keittoalueella standardin kohdan 8.1 mukaisesti.

Keittoalueen paiston tasaisuutta testattiin standardin kohdan 9 mukaisesti. Testi suoritettiin paistamalla lettuja keskikokoisella keittoalueella. Letut paistettiin käyttöohjeessa suositelluilla asetuksilla, mikäli sellaiset oli annettu. Testissä paistettiin neljä lettua peräjälkeen (uudemmilla testatuilla kuusi). Lettujen paistoaika mitattiin ja lisäksi arvioitiin lettujen ruskistumisen tasaisuus.

Laitteiden suorituskykyä suurella kuormituksella testattiin uppopaistamalla ranskalaisia perunoita öljyssä suurimmalla keittoalueella ja keittämällä samanaikaisesti vettä muilla keittoalueilla. Testin aikana mitattiin öljyn lämmitykseen kulunut aika, paistettujen ranskalaiserien määrä sekä testin kokonaissähkönkulutus.

Laajennettavien keittoalueiden paiston tasaisuutta testattiin ruskistamalla jauhoja pannussa, jonka koko vastasi mukautetun keittoalueen kokoa.

Induktiotaso, jonka päällä on testauslaitteistoa sekä kattila, jossa on öljyä.

Laitteiden suorituskykyä suurella kuormituksella testattiin uppopaistamalla ranskalaisia perunoita öljyssä suurimmalla keittoalueella ja keittämällä samanaikaisesti vettä muilla keittoalueilla.

Käyttömukavuus

Laboratorion kolmesta asiantuntijasta koostunut raati arvioi keittotason käytettävyyttä ja puhdistamisen helppoutta. Raati antoi kustakin toiminnosta yhden yhteisen arvosanan. Arvioinnissa otettiin huomioon käyttöohjeet, säätöjen helppous, lisätoimintojen käyttö, kaikkien keittoalueiden yhtäaikainen käyttö sekä puhdistaminen.

Sähkönkulutus

Sähkönkulutus mitattiin suorituskykytestien yhteydessä sekä laitteiden ollessa pois päältä (off mode) perustuen IEC 62301 ja IEC 60350 -standardeihin.

Turvallisuus

Sähköturvallisuuden tarkastus perustuu EN 60335-2-6 -standardiin. Visuaalisessa tarkastuksessa varmistetaan, löytyykö laitteesta jotain sähköturvallisuuteen liittyviä poikkeamia. Poikkeamien kohdalla tehdään tarkempi tutkimus.

Lämpötehotestin yhteydessä mitattiin maksimilämpötilat keittoalueiden välistä, ohjauspaneelista sekä kehyksestä. Testin jälkeen mitattiin keittoalueiden lämpötila.

Liesitasojen reagoimista läikkyvään veteen testattiin pudottamalla vettä päällä olevalle keittoalueelle sekä ohjauspaneelin päälle. Laitteiden reagoimista tyhjiin keittoastioihin testattiin jättämällä tyhjä pannu täydellä teholla olevalle keittoalueelle. Jos liesi ei reagoinut tyhjään pannuun, testi lopetettiin pannun saavuttaessa 500 °C:n lämpötilan. Testissä mitattiin aikaa, kunnes liesi reagoi tyhjään pannuun ja laski tehoa tai kunnes pannu saavutti testin maksimilämpötilan.

Melu

Kolmen laboratorioasiantuntijan raati arvioi laitteiden melua käytön aikana. Keittotason aiheuttamaa melua arvioitiin minimi-, maksimi- ja boost-teholla.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: ICRT

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.