Testasimme 8 wc-paperia, joista 7 oli kolmikerroksisia ja yksi kaksikerroksinen verrokkituote. Papereista tehtiin materiaalitestit laboratoriossa sekä käyttäjätestit.
Kirjoittaja: Terhi Hautamäki Testi: Marja Nygren Kuvat: Laura Oja
Vessapaperit on testattu – vihdoin ja viimein! Testiä on toivottu jo pitkään, onhan aihe meille kaikille läheinen.
Jokainen suomalainen käyttää vessapaperia keskimäärin 60 rullaa vuodessa, toiset enemmän ja toiset vähe...

Arvometsiä pönttöön
Metsähakkuut ovat jatkuva kiistelyn aihe. Pehmopaperijätti Essity sai viime vuonna kritiikkiä ympäristöjärjestö Greenpeacelta, joka paljasti sen osuuden luonnontilaisten metsien hakkuisiin Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä. Lotus Soft Embo on Essityn tuote. Essity valmistaa myös osan Pirkka-wc-papereista K-ryhmälle.
Greenpeacen selvitysten mukaan Essity ostaa puuta esimerkiksi Metsähallituksen kiistanalaisilta hakkuilta Kainuusta. Kiistanalaisilla kohteilla Greenpeace tarkoittaa metsäalueita, joita eri ympäristöjärjestöjen metsäasiantuntijat, tutkijat tai ympäristöviranomaiset ovat esittäneet suojeltaviksi, mutta jotka eivät tällä hetkellä ole suojeltuja.
Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa kertoo, että Essity päätyi tutkimusten kohteeksi sen merkittävän markkina-aseman takia: Essity on maailman toiseksi suurin pehmopaperivalmistaja.
Järjestöllä ei ole tutkittua tietoa muiden wc-paperinvalmistajien tuotantoketjuista eikä siitä, millaisia eroja on näiden raaka-ainehankinnan eettisyydessä.
Greenpeacen mukaan Essity ostaa kainuulaisesta puusta tehtyä sellua Metsä Fibreltä, joka kuuluu samaan konserniin kuin Serlan ja Lambin valmistaja Metsä Tissue.
Essity ja Metsä Tissue eivät kommentoi Greenpeacen kritisoimaa Kainuun hakkuiden puun käyttöä, mutta vakuuttavat raaka-aineensa vastuullisuutta.
“Kaikki tuorepuukuitupohjaiset raaka-aineet ovat joko FSC- tai PEFC-sertifioituja, tai ne täyttävät FSC:n tai PEFC:n valvotun puun standardit. Velvoitamme sellutoimittajamme toimimaan niin, että heidän koko tuotantonsa ja toimintatapansa ovat jäljitettävissä ja ohjeiden mukaisia”, kertoo Essity Finlandin maajohtaja Peter Nyman.
Metsä Group kertoo hankkivansa Suomessa valtaosan puusta suomalaisilta metsänomistajilta, ja jonkin verran muun muassa Metsähallitukselta, jonka puu on sertifioitua ja toiminta perustuu alueellisiin luonnonvarasuunnitelmiin.
Huuhdottava hylsy toimii sittenkin
Huuhdeltava vessapaperihylsy kuumensi tunteita joitakin vuosia sitten. Lotuksen näyttävästi lanseeraama Flush & Go sai jopa Vuoden turhake 2011 -arvonimen Suomen Luonto -lehdeltä.
Testissämme kuitenkin selvisi, että Lotuksen hylsy todella hajoaa lupauksensa mukaisesti – jopa monia vessapapereita paremmin. Ainakin kyseisen hylsyn voisi siis tällä tiedolla heittää pönttöön.
Huuhtohylsy on ärsyttänyt ihmisiä etenkin periaatteen vuoksi. Tuotetta markkinoitiin kuin tyhjä hylsy olisi valtava ongelma, ja sen kierrätys kovinkin hankalaa.
Myös vesihuollosta tuli kritiikkiä, että valistustyö menee hukkaan, kun ihmiset ryhtyvät heittämään pönttöön sinne kuulumatonta tavaraa.
Mikään pöntöstä alas luiskahtava ei täysin häviä maailmasta. Huuhtohylsynkin hajotessa siitä jää jäljelle pientä kuitumassaa, joka päätyy puhdistamon käsittelyyn.