Hero image

Näin testasimme

Testi tehtiin käyttäjätesteillä sekä puolueettomassa laboratoriossa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Neljä WC-paperirullaa.

Teimme wc-papereille materiaalitestit ja käyttäjätestit.

Materiaalitestit

Vetolujuus

Kuivaa paperia vedettiin vetolaitteessa pitkittäis- ja poikittaissuunnassa, kunnes se repeytyi. Lisäksi testattiin paperin repäisemistä katkoviivoja pitkin arkeiksi. Ideaalitapauksessa wc-paperi on helppo repäistä arkeiksi, mutta se ei repeydy hallitsemattomasti.

Imukyky

Vessapaperin tulee imeä kosteutta niin nopeasti ja paljon kuin mahdollista. Laboratoriossa mitattiin sekä veden imeytymiseen kulunut aika että imeytyneen veden määrä.

Hajoaminen

Vessanpönttöön heitettävän wc-paperin pitäisi hajota mahdollisimman nopeasti, ettei viemäri tukkeudu. Paperin hajoamista mitattiin Brecht-Holl -nimisellä laitteella. Kuivasta paperista leikattiin noin 1 gramman painoisia näytteitä, jotka upotettiin 0,8 barin paineiseen veteen 30 sekunnin ajaksi. Vedessä hajoamaton paperi kuivatettiin ja punnittiin.

Käyttäjätestit

Jokaista wc-paperinäytettä testasi vähintään 5 kuluttajaa. Käyttäjät arvioivat repeytymiskestävyyttä, arkin repäisyä irti, ensimmäisen arkin repäisyä, paperin ulkonäköä, pehmeyttä, tuntumaa iholla, imukykyä sekä paperin kerrosten pysymistä yhdessä.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.