Testasimme 16 vedenkeitintä, joiden hinnat vaihtelevat noin 30 ja 140 euron välillä. Testasimme muun muassa kiehumisnopeutta, käyttömukavuutta ja turvallisuutta.
Kirjoittaja: Teemu Sysioja Testi: Teemu Sysioja Kuvat: IStockPhoto ja ICRT
Vedenkeittimet ovat periaatteessa yksinkertaisia laitteita, joilla on yksinkertainen tehtävä. Mutta niin vain niissäkin on eroja niin suorituskyvyssä, käytettävyydessä kuin turvallisuudessakin. Monelle on väliä myös sillä miltä keitin näyttää. Par...
Vain vähän PAH-yhdisteitä
Vedenkeittimien turvallisuutta kartoitettiin myös etsimällä keitinvedestä haitallisia kemikaaleja: raskasmetalleja, palonestoaineita, bisfenoli-A:ta ja PAH-yhdisteitä. Etsityistä aineista löytyi vain PAH-yhdisteitä, ja näitäkin vain hyvin pieniä määriä. 9 testatusta keittimestä PAH-yhdisteitä ei löytynyt lainkaan. Huonoimmillaan vedestä löytyi 4 erilaista PAH-yhdistettä.
PAH-yhdisteet alensivat muutaman keittimen kokonaisarvosanaa. Bosch TWK7805 / TWK7809-keittimen keittämästä vedestä löytyi PAH-yhdisteitä eniten: yhteensä 6,4 nanogrammaa / litra. Se on silti hyvin pieni osuus verrattuna suomalaisten päivittäin ruuasta saamaan määrään, jonka Evira vuonna 2008 arvioi olevan noin 32 000 nanogrammaa henkilöä kohti.
Laki rajoittaa myytävien elintarvikkeiden PAH-pitoisuuksia. Esimerkiksi savustetuille liha- ja kalatuotteille on säädetty enimmäismäärät, kuinka paljon niissä saa olla PAH-yhdisteitä tuotteen painokiloa kohti. Myös vesijohtoveden PAH-pitoisuudesta on säädetty lailla. Talousvedessä saa olla PAH-yhdisteitä korkeintaan 100 nanogrammaa litrassa.
PAH-yhdisteet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt ovat kemikaaleja, joita syntyy epätäydellisen palamisen seurauksena. Monet PAH-yhdisteet on luokiteltu syöpää aiheuttaviksi, ja altistusta tulee niin hengitysilman, ravinnon kuin kosketuksen kautta.
Altistumme niille muun muassa liikenteessä, teollisuustyöympäristössä ja ruuan paahtamisen, grillaamisen ja savustamisen seurauksena.
PAH-yhdisteitä esiintyy myös kuluttajatuotteiden muovi- ja kumiosissa.
Teksti: Terhi Hautamäki. Alkuperäinen teksti on julkaistu Kuluttajan numerossa 8/2016, tuotteiden ja testitulosten osalta tiedot päivitetty 13.2.2020
Näin pidät vedenkeittimen puhtaana
Kalkkia voi poistaa vedenkeittimen vastuksista myös joka kodin ihmeaineella eli etikalla. Etikalla voi puhdistaa keittimiä, joissa vastus on piilotettu. Jos vastus on näkyvissä, etikkaa ei saa käyttää, sillä se voi syövyttää vastuksesta irti metalleja.
Laita keittimeen etikkaa ja vettä suunnilleen samassa suhteessa, yhteensä noin puoli pannullista. Anna liuoksen vaikuttaa 15–20 minuuttia. Kiehauta etikkavesi ja kaada se pois. Käsittelyn voi myös toistaa. Lopuksi kannattaa kiehauttaa useampi kannullinen tuoretta vettä, jotta etikan maku ja haju lähtevät pois.
Keittimen voi puhdistaa myös käsiastianpesuaineella. Keitä puoli pannullista vettä ja lisää muutama tippa ainetta. Irrota laite sähköverkosta, kun harjaat sisäpinnat astianpesuharjalla. Huuhtele lopuksi keitin huolellisesti. Varo, ettei laitteen sähköosiin mene vettä. Puhdistusta varten kannattaa aina lukea myös laitteen käyttöohjeet.
Keittimeen kertyy kalkkia nopeammin, jos vettä jättää usein kannuun seisomaan. Keitin kannattaakin tyhjentää aina käytön jälkeen.
Lähteet: Martat ja TTS Työtehoseura.
Teksti: Terhi Hautamäki. Alkuperäinen teksti on julkaistu Kuluttajan numerossa 8/2016.
Vedenkeittimessä saa kuumentaa vain vettä
Joulun 2009 alla uutisoitiin, että useat vanhainkodin asukkaat saivat kuparimyrkytyksen oireita, kun he olivat juoneet vedenkeittimellä lämmitettyä glögiä. Oireisiin kuului oksentelua, vatsavaivoja ja huonovointisuutta. Vedenkeittimiä tulee käyttää vain veden keittämiseen. Hapan neste, kuten glögi, voi syövyttää vastuksesta metallia irti ja aiheuttaa myrkytyksen.
Teksti: Terhi Hautamäki. Alkuperäinen teksti on julkaistu Kuluttajan numerossa 8/2016.