Kuluttajan testi

4.95 €

Uunit

5.12.2018| /

Suorituskyky 

Ruuanlaittotestit

Muffinien paistamisen tarkoituksena oli mitata, kuinka tasaisesti lämpö jakaantuu sekä vaaka- että pystytasossa kiertoilmauunissa. Muffineja paistettiin yhtä aikaa kahdessa tasossa. Ruskistumisen tasaisuus arvioitiin digitaalisella mittalaitteella molemmat tasot yhtä aikaa sekä ylä- että alataso erikseen. Paistamiseen kulunut aika mitattiin. Määritimme myös aistinvaraisesti ruskistumista sekä muun muassa muffinien korkeutta ja koostumusta.

Sokerikakun paistaminen

Paistoimme sokerikakun perinteisessä uunissa ja kaksi kakkua kiertoilmauunissa kahdessa tasossa. Kakkujen paistamiseen kulunut aika mitattiin. Mittasimme, kuinka tasaisesti kakkujen pinnat olivat paistuneet. Lisäksi arvioimme aistinvaraisesti kakkujen ulkonäköä: rakennetta, korkeutta, kosteutta, repeymiä kakun päällä jne.

Paahtoleipien grillaus

Ritilä täytettiin paahtoleivillä, niiden puolikkailla ja neljänneksillä niin, että koko ritilä peittyi. Uunia lämmitettiin käyttöohjeiden mukaan tai vaihtoehtoisesti 5 minuuttia maksimigrillausasetuksella. Paahtoleipiä grillattiin, kunnes ne olivat hyvin paahtuneet. Sen jälkeen arvioitiin, kuinka tasaisesti leivät ruskistuivat ja kuinka laajalle alueelle ruskettuminen ylsi. Grilliksi valittiin uunin iso grilli. Jos uunissa ei ollut grilliä, valittiin muu lähinnä sopivin toiminto.

Broilerin grillaus ja paistaminen

Tuore, noin 1800 g painava broileri kypsennettiin käyttöohjeiden suosittelemilla asetuksilla ilman öljyä ja mausteita. Broilerin sisälämpötiloja mitattiin 14 kohdasta, joiden tuli olla yli 80 °C. Broilerin nahan rapeus, lihan mehukkuus ja ruskistuminen, koostumus sekä maku arvioitiin aistinvaraisesti. Paistamiseen mennyt aika mitattiin. 

Lämpötilan tarkkuus 

Uunin lämpötilaksi valittiin 80 °C, 150 °C ja 200 °C sekä maksimilämpötila. Lämpötilan tarkkuutta testattiin mittaamalla, kuinka lähelle valittua lämpötilaa tyhjä uuni lämpeni. Testi tehtiin sekä perinteisellä lämmöllä että kiertoilmatoiminnolla.

Lämpötilan pysyvyys

Mittasimme, kuinka hyvin edellä mainitut lämpötilat pysyivät valituissa astemäärissä. Testi tehtiin sekä perinteisellä lämmöllä että kiertoilmatoiminnolla.

Lämpenemisnopeus

Arvosanassa mitattiin aika, joka kului, kun tyhjä uuni lämmitettiin tavallisella lämmityksellä noin 200 °C:seen ja kiertoilmalla noin 175 °C:seen.  Käytimme myös pikakuumennusta kiertoilmauunissa ja mittasimme siihen kuluneen ajan. Mitä nopeammin uuni saavutti halutun lämpötilan, sen parempi.

Sähkönkulutus

Mittasimme valmiustilan tehontarpeen ja tehontarpeen, kun mitään toimintoa ei oltu aktivoitu. Sähkönkulutusta mitattiin ruuanlaittotestien yhteydessä ja uunin lämmitykseen liittyvien testien yhteydessä.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuudessa arvioitiin säätimiä ja nappuloita, joilla säädetään uunitoimintoa ja lämpötilaa sekä ohjelmoitavia ominaisuuksia. Arvioimme myös luukun toimivuutta, näkyvyyttä uunin sisään, ruoan laittamista uuniin ja poisottamista uunista. Lisäksi arvioitiin ulkopuolen ja sisäpuolen puhdistamista, äänimerkkejä ja valoa uunin sisällä. Käyttöohjeista tarkasteltiin niiden kattavuutta, selkeyttä ja ulkoasua.

Melu

Melua arvioi 3 henkilöä kuumennuksen ja jäähdytyksen aikana.

Turvallisuus

Turvallisuus-arvosanassa mitattiin sähkö- ja mekaanista turvallisuutta sekä lämpöturvallisuutta. Sähköturvallisuudessa testattiin suojausta sähköiskuilta. Mekaanisessa turvallisuudessa testattiin pellit ja niiden kannattimet, olivatko ne riittävän vahvoja. Lämpöturvallisuus-arvosanassa mitattiin eri pintojen lämpötiloja: säätimistä ja nappuloista, luukun kahvasta ja lasista sekä etupaneelista. Mittaukset tehtiin ruuanvalmistustestien ja grillin käytön yhteydessä.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.