Uuni.

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Uuni.

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Uunien testaus perustuu EN 60350-1 -standardiin.

Paistotestit

Paistotesteissä käytettiin soveltuvaa uunin automaattiohjelmaa, jos sellainen oli käytettävissä. Muuten noudatettiin käyttöohjeita, testausstandardia tai laboratorion menetelmää, jos kyseessä ei ollut standarditesti. Kaikissa paistotesteissä mitattiin uunin lämmitykseen ja paistamiseen kulunut kokonaisaika sekä sähkönkulutus.

Muffineita paistettiin kahdella pellillä vaaka- ja pystysuuntaisen lämmönjakautumisen tasaisuuden arvioimiseksi. Muffinien paistoaste ja sen tasaisuus mitattiin standardin mukaisella mittalaitteella muffinien ylä- ja alapinnalta sekä peltien välillä.

Rasvattomia sokerikakkuja paistettiin lämpötehon mittaamiseksi. Kakkuja paistettiin yhdellä tasolla tasalämmöllä sekä kahdella tasolla kiertoilmalla. Kakuista mitattiin paistoaste ja sen tasaisuus ylä- ja alapinnan sekä peltien välillä. Kakut leikattiin pystysuunnassa halki ja kakun korkeus, kuoren paksuus, halkeamat sekä rakenne arvioitiin.

Grillitoimintoa testattiin peittämällä uunin ritilä kauttaaltaan tuoreilla paahtoleipäpaloilla. Leipiä paistettiin maksimiasetuksella, minkä jälkeen mitattiin grillattu alue sekä arvioitiin leipien paistoastetta.

Kokonainen tuore broileri paistettiin uunin paistomittaria käyttäen, mikäli laitteessa sellainen oli. Paistamisen jälkeen broilerin sisälämpötila mitattiin 14 kohdasta. Minimivaatimus lämpötilalle oli 80 °C. Valmiista broilerista arvioitiin paistotulosta, nahkan ruskistumista ja rapeutta sekä lihan mehukkuutta ja makua.

Marenkien paistamisella arvioitiin uunien kykyä paistaa matalalla lämpötilalla pitkän ajan. Testi suoritettiin sekä yhdellä tasolla tasalämmöllä että kahdella tasolla kiertoilmalla. Marengeista arvioitiin paistoaste, paiston tasaisuus, rapeus, rakenne sekä yleisarvosana.

Lohifileiden, perunoiden ja porkkanoiden kypsennyksellä arvioitiin vaaka- ja pystysuuntaista höyryn jakautumista kypsennettäessä höyryllä erityyppisiä ruokia kahdella tasolla samanaikaisesti. Valmiista annoksesta arvioitiin raaka-aineiden paistotulosta, rakennetta ja makua.

Parsakaalin kypsennyksellä höyrytysastiassa testattiin uunien höyryntuottokykyä ja vaaka- ja pystysuuntaista höyryn jakautumista. Kypsennyksen jälkeen parsakaalien rakenne, kypsyysaste ja väri arvioitiin.

Paahtovanukkaita kypsentämällä testattiin uunien höyryn ja lämpötilan tasaisuutta sekä valmistettavan ruoan pinnan kosteutta. Kaksi tuntia kypsennyksen jälkeen vanukkaiden pinnoista arvioitiin kostumista, pisaranjälkiä, huokosia sekä vanukkaan paistoastetta ja makua.

Uunin kykyä paistaa pehmeää mutta pinnaltaan rapeaa leipää testattiin paistamalla leipä höyryn ja tavallisen lämmityksen yhdistelmätoiminnolla. Leivän korkeus mitattiin ennen ja jälkeen paistamisen. Lisäksi arvioitiin leivän muotoa ja tilavuutta, väriä ja sen tasaisuutta, kuoren paksuutta ja rapeutta sekä leivän rakennetta.

Lämpenemisnopeus

Lämpenemisnopeus testattiin lämmittämällä kiertoilmatoiminnolla 175 asteeseen ja tasalämmöllä 200 asteeseen, ja lämmityksen kesto ja sähkönkulutus mitattiin. Lämpenemisnopeudet myös boost- tai pikalämmitystoiminnolla mitattiin.

Lämpötilan tarkkuus ja tasaisuus

Lämpötilan tarkkuus ja tasaisuus testattiin tyhjällä uunilla 80, 150 ja 200 °C:n lämpötilassa sekä uunin maksimiasetuksella tasalämmöllä ja kiertoilmatoiminnolla. Lämpötilaa mitattiin vähintään 30 minuutin tai viiden termostaattisyklin ajan. Mittauksesta määritettiin keskiarvolämpötila sekä lämpötilan keskipoikkeama eri lämpötila-asetuksilla.

Sähkönkulutus

Sähkönkulutus mitattiin kaikkien suorituskykytestien aikana sekä laitteiden ollessa pois päältä. Myös puhdistusohjelman (oletus) sähkönkulutus mitattiin.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuutta ja puhdistamisen helppoutta arvioi kolmesta laboratorion asiantuntijasta koostunut raati. Uuneista arvioitiin muun muassa käyttöohjeet, asetukset ja säätöjen helppous, äänimerkit, ruuan laittaminen ja ottaminen uunista, luukun näkyvyys ja toiminta sekä älytoiminnot. Uunien sisäpuolen puhdistamista testattiin puhdistamalla uunit paistotestien jälkeen sekä tekemällä erillinen standardin mukainen puhdistustesti, jossa uunit liataan ja kuumennetaan kahden tunnin ajan 250 °C lämpötilassa ennen puhdistamista. Myös uunin varusteiden sekä ulkopuolen puhdistaminen arvioitiin.

Turvallisuus

Turvallisuutta testattiin suorittamalla ensin visuaalinen sähköturvallisuustarkastus. Laitteiden mekaaninen turvallisuus testattiin työntämällä uunin pelti, jonka keskelle oli asetettu 14–15 kg:n paino. Pelti ei saanut taipua tai pudota kannakkeiltaan testin aikana. Pelti vedettiin uunista kannakkeiden pysäyttimiin saakka, jolloin pelti ei saanut kallistua alaspäin enempää kuin kuusi astetta. Uunien lämpöturvallisuus testattiin mittaamalla uunin pintalämpötiloja luukusta, käyttöpaneelista ja kahvasta paistotestien sekä puhdistusohjelman tai grillitoiminnon aikana.

Melu

Melua arvioitiin subjektiivisesti lämmitettäessä uunia kiertoilmalla sekä uunin jäähdytyspuhaltimen ollessa toiminnassa.

Testitulokset

Artikkeli

Auki oleva uuni, jonka sisällä on lohifileitä, perunoita ja porkkanoita.

Lohifileiden, perunoiden ja porkkanoiden kypsennyksellä arvioitiin vaaka- ja pystysuuntaista höyryn jakautumista. Valmiista annoksesta arvioitiin paistotulosta, rakennetta ja makua.

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.