Kuluttajan testi

4.95 €

Televisiot

27.10.2021|

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Kuvanlaatu Arvioitiin perusteellisten mittausten lisäksi katselukokeilla, joihin osallistui viisi asiantuntijaa. Testiryhmä katseli jokaisella kuvasignaalilla kaksi videota.

Ensimmäisen videon kohdalla arvioitiin erityisesti tumman pään erottelua, kohinaa ja kontrastia. Toisen videon kohdalla keskityttiin varsinkin liikkeen- ja värintoistoon, kuvan tarkkuuteen ja vaalean kuvan erottelukykyyn.

Käytännön katselutesteissä eri lähdemateriaaleille (DVB-T/C SD, HDMI 1080i, Ultra HD) käytettiin tarvittaessa eri kuvasäätöjä. DVB-T ja DVB-C -signaalit lähetettiin televisioihin mpeg2-muodossa 8 Mb/s bittivirralla ja 720 x 576 tarkkuudella. Teräväpiirtokuva (1080i) lähetettiin mpeg2-muodossa korkealla bittivirralla. Lisäksi televisiot testattiin Ultra HD-kuvalla (3840 x 2160, 25 Hz).

Kuvasignaalit välitettiin testattuihin televisioihin Rohde&Schwarzin laboratoriotesteihin tarkoitettujen testilaitteiden kautta. Jokaisella signaalityypillä arvioitiin kaksi videonäytettä.

Optimisäädöillä tehtyjen kuvanlaadun testien lisäksi arvosteltiin niin sanottu ’home mode’, jota televisiot ehdottavat oletussäädöksi laitetta käyttöön otettaessa. Myös tälle tehdaskuvasäädölle annettiin painoarvoa kuvanlaadun arvosanaa laskettaessa.

Kirkkauden, kontrastin, katselukulman ja heijastusten mittauksissa ja arvioinneissa käytettiin sopivia testikuvia. Kuvasignaali välitettiin hdmi-liitännän kautta. Mittaukset tehtiin television optimisäädöillä.

Katselukulmat arvosteltiin mittaamalla mustan tason, kuvan kirkkauden ja värilämpötilan muutoksia eri kulmista.
Heijaustuksia ruudusta mitattiin suoraan edestä (0° - 4°) ja sivusta (4° - 30°). Arvostelussa huomioitiin suorien heijastusten maksimiarvo ja sivusta tulevien heijastusten yhteisvalomäärä eri kulmilla.

Suurin kuvan kirkkaus mitattiin tavallisella kuvalla ja HDR-kuvalla. Molemmissa tapauksissa tehtiin mittaukset testikuvilla, joissa oli valkoinen neliö mustalla taustalla. Kontrastisuhdetta määritettäessä mitattiin vastaavasta testikuvasta mustan ja valkoisen luminanssit.

Television kykyä toistaa nopeavauhtista, liikkuvaa kuvaa testattiin käyttämällä vierivää tekstiä ja kameran panorointeja sisältävää testikuvamateriaalia (1080/24p- ja 1080i -signaalit). Testissä käytettyjen videokuvanäytteiden avulla arvioitiin muun muassa kuvan terävyyttä ja liikkeen aiheuttamia häiriöitä kuvassa.

Ruudun kirkkauden tasaisuutta mitattiin tumman ja vaalean harmaalla testikuvalla. Tummempi kuva ei ollut aivan musta, jotta led-televisiot eivät sammuttaneet paneelin taustavaloa kokonaan. Tällä testillä saadaan esiin lcd-televisioissa esiintyvät valovuodot ja taustavalon epätasaisuudet.

Äänenlaatu Arvioitiin teknisillä testeillä ja kuuntelemalla televisioita kodinomaisessa tilassa. Teknisissä testeissä mitattiin televisioiden tuottama särötön maksimiäänenvoimakkuus ja taajuusvasteen tasaisuus.

Kuuntelutestit tehtiin kolmella näytteellä, jotka sisältävät klassista musiikkia, pop-musiikkia ja televisio-ohjelman kohtauksen.
Kuuntelutestien aikana televisiot olivat tason päällä ja ne asetettiin 25 senttimetrin etäisyydelle seinästä. Äänenvoimakkuudet tasattiin. Kuuntelutesteihin osallistui kolme asiantuntijaa.

Käyttömukavuus Arvosteluun osallistui kolme laboratorion asiantuntijaa. Arvostelussa otettiin huomioon television päivittäinen käyttö, käyttöönotto, ohjelmaopas, seinäasennuksen toimivuus sekä kaukosäätimen käyttö. Tallennustoimintojen arviointiin vaikutti ajastintallennus, omien tallennusaikojen tekeminen ja aikaisempien tallennusten katsominen. Lisäksi huomioitiin peliasetusten käytettävyys.

Smart TV Ominaisuuksien arvostelussa huomioitiin valikkojen selkeys, nopeus, sovellusten laatu ja niiden välillä navigointi. Sovelluskaupan käytettävyys arvosteltiin. Myös mahdollisuus esiasennettujen sovellusten poistamiseen huomioitiin arvostelussa. Lisäksi arvosteltiin median jakaminen puhelimesta, puheohjauksen toimivuus sekä käyttäjästä kerättävien tietojen hallinta.

Liitännät ja virittimet Arvosanassa huomioitiin virittimet, tärkeimmät ääni- ja kuvaliitännät sekä liitännät usb:lle ja muistikortille. Liitännöissä suurin painoarvo annettiin HDMI-liitäntöjen määrälle ja virittimissä tuplavirittimelle. Lisäksi pelaamiseen liittyen huomioitiin Freesync, G-sync, VRR ja HDR-tuki pelitilassa.

Sähkönkulutus (energiatehokkuus) Arvioitiin energiamerkintävaatimusten edellyttämällä tavalla. Valoisuussensori otettiin pois päältä testien tekemisen ajaksi. Sähkönkulutus mitattiin sekä käytön aikana että valmiustilassa.

Käytönaikainen kulutus mitattiin, kun televisio oli ollut päällä kymmenen minuuttia. Käytettävä testikuva täytti television koko ruudun, eli reunoissa ei ollut mustia palkkeja. Valmiustilan sähkönkulutus mitattiin, kun laite oli ollut pois päältä 30 minuuttia. Sähkönkulutuksen testit tehtiin standardin IEC 62087 (Ed. 2.0) mukaisesti.

Vuosikulutukset laskettiin sillä oletuksella, että televisiota katsotaan 4 tuntia vuorokaudessa ja loput 20 tuntia se on valmiustilassa. Laboratorio laski myös todelliset energiamerkit tehdasasetuksilla ja säädetyllä kuvalla.

 


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.