Testissämme oli 24 höyrysilitysrautaa, jotka maksavat 20 eurosta 150 euroon. Kaupassa kannattaa kokeilla, onko laite miellyttävästi muotoiltu ja tuntuvatko säädöt helpoilta.
Kirjoittaja: Terhi Hautamäki Testi: Marja Nygren Kuvat: Laura Oja, ICRT ja valmistajat
Jos suomalaiset saisivat jättää jonkin säännöllisen kotityön kokonaan väliin, yleisin valinta olisi silittäminen.
Kun Yleisradio teetti viime vuonna Taloustutkimuksella kyselyn inhotuimmista kotitöistä, silitt...
Moni laite kerää kalkkia
Silitysraudan puhdistaminen ei välttämättä tule usein mieleen. Höyrysilitysraudan sisuksiin kertyy kuitenkin vesijohtovedestä kalkkia. Kalkki aiheuttaa helposti pieniä tukoksia silitysraudan höyryaukkoihin, mikä heikentää höyryn tuloa. Kun rautaa käytetään, kertymät irtoavat ja tahraavat silitettävää vaatetta.
Lähes kaikissa testatuissa silitysraudoissa on jonkinlainen kalkinpoistotoiminto: joko jatkuva kalkinpoistojärjestelmä tai tarpeen mukaan käytettävä puhdistusnappula. Tästäkin huolimatta osa raudoista kalkkiintuu herkästi. Testi tosin tehtiin Keski-Euroopassa, jossa vesi on yleensä kalkkipitoisempaa kuin Suomessa.
Testissä mitattiin kalkkiintumisen määrää ja nopeutta maksimilämpötilalla ja -höyrytyksellä. Rautoja puhdistettiin testauksen välissä, ja testiä jatkettiin 252 tuntiin tai se keskeytettiin, jos höyryä tuli puhdistamisenkin jälkeen alle 5 grammaa minuutissa.
Testin kärkipään laitteissa kalkki ei aiheuta ongelmia, mutta häntäpäässä on useita nopeasti kalkkiintuvia ja huonosti puhdistuvia rautoja. Testissä herkimmin kalkkiintuivat Boschin 150 euron silitysrauta, Boschin TDA102-malli, edullisempi Tristar sekä testijumbo-Severin.
Kalkinpoistotoiminnon ohella höyrysilitysraudoista voi poistaa saostumia vedellä ja etikalla (1 osa vettä ja 1 osa etikkaa) tai kaupassa myytävällä puhdistusaineella. Eri materiaaleista tehdyille raudoille voi olla eri konstit, joten kannattaa lukea käyttöohjeet.
Monien silitysrautojen käyttöohjeista löytyy yllättävän kotoisia puhdistusohjeita – sitruunaa tai etikkaa – kaupassa myytävien puhdistusaineiden sijaan.
Lue myös: Silittäminen on tekniikkalaji – kuusi vinkkiä ryppyihin