Testissä oli mukana 12 kypärää, joiden hinnat vaihtelevat noin 60 ja 180 euron välillä. Kypärän turvallisuus ei kuitenkaan ole rahasta kiinni.
Kirjoittaja: Elina Ruhanen Testi: Teemu Sysioja Kuvat: ICRT, Laura Oja
Näinhän se on: pää on pääasia. Pyörätien kiitäjiä katsellessa sitä ei kuitenkaan aina uskoisi – ei vaikka kypärän antamasta suojasta on selvää tieteellistä näyttöä. Viime vuonna kypärää käytti Suomessa alle puolet pyör...
Kiinnitä huomiota näihin

Kypäräpakko vai ei?
Helsingin Sanomissa on tänä keväänä keskusteltu pyöräilykypärän käytön mielekkyydestä ja siitä, onko kypäräpakko poistumassa laista. Nykylain mukaan polkupyöräilijän on ”yleensä” käytettävä kypärää. Uuden tieliikennelain luonnoksessa ehdotetaan pyöräilykypärää koskevan säädöksen poistamista laista. Tutkijat ovat kritisoineet ehdotusta.
Pyöräilykypärän käytön vastustajat ovat vedonneet muun muassa siihen, ettei kypärä suojaa niin hyvin kuin on väitetty. Jotkut väittävät jopa, että kypärä lisäisi vammojen todennäköisyyttä. Laajat tutkimukset eivät kuitenkaan tue tällaista käsitystä.
Osta ja säädä oikein
Testin koekäyttäjät arvioivat myös kypärien istuvuutta. Istuvuuden arvosanoihin voi suhtautua pienellä varauksella, sillä sopivuus omaan päähän selviää parhaiten kaupassa.
Ennen kypäräostoksille lähtöä kannattaa mitata päänympärys. Useimmilla valmistajilla S-kokoinen kypärä sopii 55–56 senttimetrin päänympärykselle. M-koon ympärysmitat ovat yleensä 57–58 ja L-koon 59–60 senttiä. Seuraavan aukeaman taulukon alaosasta löytyy rivi, joka kertoo kokoa vastaavat tarkat ympärysmitat kunkin kypärän kohdalla.
Tarkemmin istuvaksi kypärä säädetään sisäosassa olevien säädinpantojen avulla. Kypärää ei tarvitse kiristää, vaan riittää, että se tuntuu tukevalta päässä. Hihnojen on tarkoitus kulkea korvien molemmin puolin. Leukahihnan ja leuan väliin pitäisi mahtua 1–2 sormea.