Kuluttajan testi

4.95 €

Puhelimet

30.10.2019|

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden kuluttajalehtien kanssa.

Kamera ja videokuvaus Arvosanaan vaikuttavat etukameran ja taka- eli pääkameran kuvanlaatu, kuvien katselu ja kameran käytön helppous sekä laukaisuviive. Kuvanlaadun arvioon vaikuttavat esimerkiksi värientoisto sekä kuvanlaatu päivänvalossa ja hämärässä. Myös kuvien dynamiikka eli kameran kyky tallentaa suuria valoisuuseroja kuvan yksityiskohdat säilyttäen arvioidaan. Lisäksi arvioidaan vinjetointi, eli kuvan nurkkien tummuminen.

Videokuvausta testattiin kuvaamalla paikallaan olevia ja liikkuvia kohteita sekä arvioimalla kuvan- ja äänenlaatua.

Näytön kirkkautta ja kontrastia arvioitiin, samoin kuin luettavuutta erilaisissa valaistusolosuhteissa ja eri kulmista. Myös yleinen kuvanlaatu arvosteltiin. Kosketusnäytön toiminta testattiin.

Suorituskykyä arvioitiin lähinnä puhelimen käytännön toimintanopeuden perusteella esimerkiksi verkkosivuja selailtaessa. Myös puhelimen tallennustila huomioitiin.

Musiikki Arvosteluun vaikuttivat äänenlaatu mukana toimitetuilla kuulokkeilla ja erillisillä laadukkailla kuulokkeilla sekä puhelimen kaiuttimen äänenlaatu. Myös tuki erilaisille tiedostomuodoille huomioitiin.

Akkua arvioitiin toiminta-ajan ja latausnopeuden perusteella. Myös mahdollisuus akun vaihtamiseen, langaton lataus ja mukana toimitettu pikalaturi huomioitiin.

Puhelut Arvioimme puheluiden äänenlaatua sekä hiljaisessa että meluisassa ympäristössä.

Kestävyyttä mitattiin muun muassa pudottamalla puhelinta 50 ja 100 kertaa 80 sentin korkeudelta. Kosteudensietoa testattiin 5 minuutin ajan sadesimulaattorissa. Vedenkestäväksi väitetyt puhelimet upotettiin veteen ilmoitetun vedenkestävyyslupauksen mukaisesti. Puhelimen toiminta testattiin sekä heti testin jälkeen että 2 ja 3 päivän kuluttua.

Käyttömukavuus Arvostelussa huomioitiin valikoiden käytön ja asetusten säätämisen helppous, verkkoselaimen toiminta, kameran käytettävyys, tekstin syöttämisen helppous, käyttöönotto, painikkeet ja lukitustoiminnot.

Navigointi Arvosanaan vaikuttivat muun muassa paikannuksen nopeus ja tarkkuus. Testi tehtiin puhelimen mukana toimitetuilla ohjelmilla.

Liitännät ja verkot Arvosteluun vaikuttavat puhelimen langalliset ja langattomat liitännät sekä verkot ja muut toiminnot, kuten kompassi ja kiihtyvyyssensorit.

 


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.