Testissämme oli 4 korkeaa pakastinta ja niiden pariksi sopivat 4 korkeaa jääkaappia. Testasimme pakastimien suorituskykyä, käyttömukavuutta, sähkönkulutusta, melua sekä rakenteen ja materiaalien laatua. Ostamalla tämän pakastintestin saat pääsyn myös jääkaappitestin tuloksiin. Linkki jääkaappitestiin löytyy pakastinjutun lopusta.
Kirjoittaja: Tuomo Tamminen Testi: Marja Nygren Kuvat: Laura Oja ja ICRT
Keittiöremontissa uusiksi menevät yleensä myös kodinkoneet, joiden soisi olevan harmoniassa uuden, hienon keittiön kanssa. Kylmälaitteiksi onkin luontevaa valita sisarukset: saman merkin jääkaappi ja pakastin.
...
Testaajan kommentti
Jääkaappien ja pakastimien lämpötiloja mitattiin testissä elintarvikkeita jäljittelevillä geelipakkauksilla. Pakkauksia lastattiin ensin runsaasti eri hyllyille. Tämän jälkeen lisättiin vielä muutama pakkaus lisää.
Geelipakkausten lämpötilaa seuraamalla saatiin selville, kuinka nopeasti laite viilentää tai pakastaa ruuan, sekä kuinka paljon huoneenlämpöisen ruuan lisääminen kaappiin nostaa jo aiemmin viilennetyn tai pakastetun ruuan lämpötilaa.
Geelipakkausten lisäksi testissä käytettiin apuna vetistä sientä. Sienen painoa mittaamalla saatiin selville vihanneslaatikon kosteusprosentti.
Marja Nygren, testiasiantuntija
Sijoituspaikka vaikuttaa sähkönkulutukseen
Kylmälaitteita saa eri kokoisina, mutta erot yhden kokoluokan sisällä ovat yleensä mitättömiä. Kaikki testimme koneet ovat lähes samankokoisia. Tärkein eli leveys on kaikissa sentilleen sama. Vanhan koneen tilalle löytyy siis aina yhtä leveä.
Testaamiemme Samsungin jääkaapin ja pakastimen käyttöohjeissa kuitenkin sanotaan, että laitteiden molemmille sivuille tulisi jättää vähintään 5 senttiä tilaa ilmankiertoa varten. Liebherrillä asennusleveys on kummallakin puolella 2 senttiä suurempi kuin laitteen mitta. Mihin vaatimus perustuu?
Samsungilta kerrotaan, että sivujen tuuletusväli ei ole välttämätön turvallisuussyistä. Ilman sitä laitteet kuitenkin kuluttavat enemmän kuin niiden energiamerkinnässä kerrotaan.
Energiankulutuksen ilmoittaminen näin ilmavan sijoituksen perusteella on erikoista: mallit on tarkoitettu rinnakkain asennettaviksi. Tässä testissä emme mitanneet, miten erilaiset sijoituspaikat vaikuttavat sähkönkulutukseen.
Kaikissa kylmälaitteissa ilmankierto pitäisi järjestää ainakin koneen ylä- ja alapuolelle. Työtehoseura TTS:n mittaukset osoittavat, että kyseessä ei ole pelkkä muodollisuus.
Jos aivan kylmälaitteen yläpuolella on komero, jonka takaa ilma ei pääse kiertämään, energiankulutus kasvaa 10 prosenttia. Jos ilma ei pääse kiertämään ylhäältä eikä alhaalta, kulutus voi kasvaa jopa 160 prosenttia. Testimme pakastimilla tämä tarkoittaisi noin 60–70 euron vuotuista lisälaskua.
Vastaavasti normaalia huoneenlämpöä viileämmässä tilassa sähkönkulutus voi TTS:n mukaan laskea jopa 50 prosenttia. Liian kylmään – esimerkiksi parvekkeelle – ei pakastinta pidä sijoittaa.
Kylmässä laitteen voiteluaineet voivat jähmettyä, elektroniikka vioittua ja tiivisteiden ja johtojen suojaeristeiden kestoikä lyhentyä. Pahimmillaan väärästä sijoituspaikasta voi aiheutua tulipalovaara.
Laitteelle sopivat sijoitusolot selviävät käyttöohjeista. Testin kylmälaitteiden alin käyttölämpötila on +10 astetta.