Kuluttajan testi

4.95 €

Kohdelamput

25.10.2017|
Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Testin mittaukset tehtiin standardien EN-IEC 62612, EN 61341 sekä asetusten EC 1194/2012 ja EC 874/2012 mukaisesti. Kunkin lampun osalta mittaukset tehtiin viidelle testinäytteelle, ja arvostelu perustuu mittausten keskiarvoon. Lamppuja poltettiin 100 tuntia ennen mittausten tekemistä.

Valon laatu Lamppujen värintoistokyky mitattiin. Värintoistokyky ilmoitetaan niin sanotulla CRI-, eli Ra-arvolla. Mitä lähempänä lampun värintoistokyky on arvoa 100, sitä oikeampana värit näkyvät kyseisen lampun valossa.

Värilämpötila mitattiin ja arvosteltiin suhteessa valmistajan ilmoittamaan arvoon. Värilämpötila kertoo lampun tuottaman vaalean valon sävyn. Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Hehkulampun värilämpötila on noin 2700 K. Esimerkiksi 4000 K valo on tätä valkoisempaa.

Valontuotto Lamppujen tuottaman valon määrä mitattiin ja arvosteltiin suhteessa valmistajan ilmoittamaan arvoon (nimellinen valovirta). Valon määrä (lumenia) mitattiin 90 asteen kokoisen kartion alueelta. Jos lampun valokeila oli suurempi kuin 90 astetta, mittaus tehtiin 120 asteen alueelta.

Energiatehokkuus Lampun energiatehokkuus arvosteltiin vertaamalla lampun tuottaman valon määrää (lumen) sen sähkönkulutukseen. Myös lampun todellinen energiatehokkuusluokka laskettiin. Mikäli lamppu ei yltänyt ilmoitettuun energiatehokkuusluokkaan, kokonaisarvosanaa rajoitettiin.

Valokeila Lamppujen säteilykulma mitattiin ja arvosteltiin suhteessa valmistajan ilmoittamaan arvoon. Testissä mitattiin mihin säteilykulmaan asti valon voimakkuus oli vähintään 50 % valokeilan keskialueen valon voimakkuudesta.

Lisäksi testasimme ja arvostelimme värintoiston, värilämpötilan, valontuoton ja valokeilan koon vaihtelut saman lampun eri testinäytteiden välillä. Lamppujen tasalaatuisuus ei vaikuttanut kokonaisarvosanaan.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.