Testasimme 13 nestemäistä herkkäihoisille sopivaa kirjopesuainetta ja 4 kapselimuotoista kirjopesuainetta. Värit pysyvät kirkkaina kaikilla, mutta erilaisten tahrojen poistossa on isoja eroja.
Kirjoittaja: Terhi Hautamäki Testi: Teemu Sysioja Kuvat: Laura Oja
Pyykinpesuaineita mainostetaan herkkäihoisille sensitive-sanalla. Mutta tekevätkö ne pyykistä puhdasta?
Testasimme kirjopesuaineet: 13 nestemäistä herkkäihoisten ainetta ja 4 kapselimuotoista pe...

Mistä kirjopesuaine on tehty?
Tensidit eli pinta-aktiiviset aineet pienentävät veden pintajännitystä, jolloin pesuliuos poistaa likaa paremmin. Tensidit myös irrottavat likaa. Tensidimolekyylit hakeutuvat rasvaisen lian päälle ja irrottavat sen pesuveteen.
Entsyymit tehoavat valikoivasti juuri tietynlaiseen likaan. Proteaasit pilkkovat valkuaisainepitoista likaa, kuten veri- ja maitotahroja. Lipaasit pilkkovat rasvatahroja. Amylaasi-entsyymit pilkkovat tärkkelyspitoista likaa, kuten peruna- ja puurotahroja. Entsyymien ansiosta pyykistä tulee puhdasta alhaisissakin pesulämpötiloissa.
Pesuemäkset ja saippua pesevät myös, mutta nykyisissä pesuaineissa ne lähinnä tukevat muiden pesevien ainesosien toimintaa. Pesuemäkset, kuten natriumkarbonaatti ja natriumsilikaatti, säätävät pesuliuoksen pH-arvon tensideille sopivaksi. Ne pilkkovat likaa hienojakoisemmaksi ja sitovat veteen liuenneita rautasuoloja, mikä estää pyykin kellastumista. Pitkäketjuiset saippuat säätelevät vaahdon määrää.
Vedenpehmentimet sitovat veden kovuutta lisäävät ainesosat, kuten kalsiumin ja magnesiumin, jotteivät ne haittaa pesua. Yleisiä vedenpehmentimiä ovat sitraatti, polykarboksylaatti ja zeoliitti. Vesistöjä rehevöittävää fosfaattia ei enää saa käyttää kuluttajille myytävissä pesuaineissa.
Kuidunsuoja-aineet sitovat pyykinpesuliuoksessa vähäisessä määrin esiintyvät metalli-ionit, jotta niistä ei ole haittaa pesussa. Niillä on samantapainen tehtävä kuin vedenpehmentäjillä. Kuidunsuoja-aineita ovat esimerkiksi magnesiumsilikaatti ja fosfonaatit.
Värinsuoja-aineet, kuten PVP, estävät irronneen lian ja värin laskeutumisen takaisin vaatteelle sekä värien sekoittumisen.
Harmaantumisen estäjät estävät irronnutta likaa laskeutumasta takaisin vaatteelle. Harmaantumisen estäjinä toimivat muun muassa CMC eli karboksimetyyliselluloosa ja polymeerit, kuten polykarboksylaatit.
Lähde: Teknokemian yhdistys
Miten sensitive eroaa tavallisesta?
Jotkut karttavat sensitive-tuotteita siinä luulossa, että ne pesevät tehottomammin kuin tavanomaiset. Ainoa ero tavallisiin kirjopesuaineisiin on kuitenkin usein se, ettei sensitive-tuotteissa käytetä hajusteita ja väriaineita. Herkkäihoisten tuotteetkaan eivät välttämättä ole hajuttomia, koska niiden raaka-aineissa on omat tuoksunsa, vaikka aineita ei olisi erityisesti hajustettu.
Muitakin eroja voi olla. Esimerkiksi Omon herkkäihoisten kirjopesuaineessa on samoja peseviä ainesosia kuin tavallisessa Brilliant Color -pesuaineessa, mutta Bio Luvililla myös pesevissä ainesosissa on eroja. Bio Luvilin perus-kirjopesuaineessa käytetään useampia entsyymejä kuin sensitive-kirjopesuaineessa.
Herkkäihoinen saattaa kaivata sensitive-leimaa varmempaa tietoa aineen sopivuudesta iholleen. Allergiatunnus varmistaa, että tuote ei sisällä hajusteita, tuoksuja, eteerisiä öljyjä eikä muita yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita. Allergiatunnuksen hankkiminen on valmistajalle maksullista, joten sen puuttuminen ei tarkoita, ettei tuote sopisi herkkäihoisille. Tunnus on kuitenkin luotettavuuden osoitus, jonka Allergia-, Iho- ja Astmaliitto on myöntänyt puolueettomasti tutkituille tuotteille.
Mielenkiintoista on se, että testissämme Allergiatunnuksella varustetut nestemäiset pesuaineet olivat pesutuloksissa parhaimmistoa.
Testatuista kapselipesuaineista yhdelläkään ei ole Allergiatunnusta.