Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Pesuainepullo.

Testi tehtiin pesuaineiden testaukseen erikoistuneessa laboratoriossa 40 asteen ohjelmalla ja pehmeää vettä käyttäen.

Hinta per pesu laskettiin jakamalla pakkauksen sisältämän nesteen määrä testissä käytetyllä annostelumäärällä. Pakkaushinta jaettiin saadulla pesujen määrällä. Annostelu perustui 5 kilon määrään normaalilikaista pyykkiä.

Puhdistuskykyä testattiin pesemällä standardin mukaisilla likaseoksilla käsiteltyjä kangastilkkuja. Pesujen jälkeen mitattiin, kuinka hyvin likatahrat olivat poistuneet. Tahranpoistokykyä mitattiin optisesti testilaitteella, jonka avulla määritettiin likatahrojen poistuminen kankaista prosentteina. Testit toistettiin kolmeen kertaan. Arvosanat laskettiin mittauskertojen keskiarvosta.

Rasvaiset tahrat Testasimme, kuinka hyvin pesuaine tehoaa tahroihin, jotka muodostuvat lähinnä rasvasta. Testilikoina käytettiin mineraaliöljyä, meikkiä ja eläinperäistä rasvaa.

Entsyymitahrat Arvosana kertoo kuinka hyvin pesuaineet poistavat proteiini- ja tärkkelyspitoisia tahroja, joihin tehoavat entsyymit. Testilikoina käytettiin suklaata, mutaa ja ruohoa, verta sekä balsamietikkaa.

Useita pesukoneita.

Testissä käytetään useita samanmallisia pesukoneita, jotta tulokset olisivat vertailukelpoisia tuotteiden välillä.

Valkaistavat tahrat Testilikoina käytettiin ruohoa, kahvia, teetä, mustikkaa, tomaattisosetta, punaviiniä ja sinappia.

Värien säilyminen Tahrojen poistumisen lisäksi mittasimme miten paljon pesuaineet haalistavat pyykkiä. Pyykit pestiin 20 kertaa ja sen jälkeen mitattiin miten paljon kankaiden värit olivat haalistuneet. Testikankaina käytettiin yhteensä 14 standardin mukaista kangasta ja 8 laboratorion omaa kangasta. Ennen testin alkua kankaat pestiin 60 asteen ohjelmalla kahteen kertaan.

Pakkaus ja merkinnät Arvostelussa huomioitiin allergiamerkki, ympäristömerkki, pakkausmateriaalit ja kierrätettävyys ja pakkauksessa olevien tuoteselosteiden luettavuus. Lisäksi arvosteltiin annostelu, varoitukset hienopesuun liittyen ja tarkempien ainesosaluetteloiden löydettävyys. Jos viimeksi mainittu arvosana oli alle 2 pistettä, kokonaisarvosanasta vähennettiin 10 pistettä.

Ei-toivotut kemikaalit Arvostelussa huomioitiin allergiaa aiheuttavat säilöntäaineet, epäillyt hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit, lisääntymiskyvylle haitalliset kemikaalit sekä ympäristölle haitalliset kemikaalit ja ympäristövaroitukset. Lisäksi hajusteet ja tunnetusti allergisoivat hajusteet arvosteltiin erikseen.

Ei-toivottujen kemikaalien arvostelu perustuu myyntipakkauksissa ja valmistajien julkaisemissa valmistusaineluetteloissa listattuihin valmistusaineisiin. Eri kemikaalien pitoisuuksia ei analysoitu laboratoriossa.

Jos ei-toivottujen kemikaalien pyöristämätön arvosana oli alle 8 pistettä, kokonaisarvosanasta vähennettiin 20 pistettä.

Kangaspaloja kuivumassa.

Testissä käytettävät likatahrat tilataan tehtaalta samanaikaisesti vertailukelpoisuuden varmistamiseksi. Tahrojen vaaleneminen mitataan spektrofotometrillä ennen ja jälkeen pesujen.

Testitulokset 

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Osa testeistämme, erityisesti Koti ja piha sekä Tekniikka -tuoteryhmissä on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.