Keittiöveitset

24.10.2007|

Keittiöveitset testattiin kuluttajaorganisaatioiden kansainvälisenä ICRT-yhteistyönä.

Tekninen laatu
Veisten terävyyttä uutena mitattiin leikkaamalla kolme kertaa selluloosasta ja kvartsijauheesta tehtyä materiaalia ja mittaamalla viillon syvyys. Terävänä pysymistä selvitettiin leikkaamalla suorateräisillä veitsillä 60 ja sahalaitaisilla 200 kertaa.

Terän pysymistä ruostumatta tutkittiin upottamalla terä yksiprosenttiseen natriumkloridiin 60 celsiusasteeseen kuudeksi tunniksi. Tämä testi tehtiin myös sille terän osalle, joka on kahvan sisällä (tanga). Tiskikoneenkestävyys tarkistettiin 100 tiskikonekierroksen avulla.

Käyttömukavuus
Käyttömukavuuteen vaikutti testissä yhdeksän ominaisuutta: voiman tarve leikatessa, käytön helppous, terän pituuden sopivuus, kahvan mukavuus, kahvan turvallisuus kuivana ja märkänä, veitsen painon sopivuus työhön nähden ja veitsen sopivuus tarkoitettuun tehtävään.

Näissä testeissä eri veitsillä leikattiin useita ruoka-aineita, kuten porkkanoita, sipulia ja selleriä sekä paistia ja makkaroita, viipaloitiin kinkkua ja salamia, kuorittiin perunoita ja omenoita sekä leikattiin leipää. Tasapainoa mitattiin tasapainottelemalla veistä etusormella ja katsomalla, mihin suuntaan veitsi kallistuu.

Turvallisuus ja kestävyys
Turvallisuus ja kestävyys -testissä arvioitiin pakkausten turvallisuutta ja sitä, tarvitaanko pakkauksen avaamiseen apuvälinettä. Samoin tutkittiin, kestääkö kahva vääntämistä ja vetämistä sekä hajoaako veitsi taivutettaessa tai pudotettaessa. Lisäksi tarkasteltiin muun muassa, onko veitsissä tarpeettomia teräviä kulmia tai aukkoja.

Käyttöohjeet
Käyttöohjeita arvioitiin muun muassa sen perusteella, kuinka selkeitä ohjeet olivat ja kävikö veitsen käyttötarkoitus sekä se, miten paras leikkaustulos saavutetaan, niistä ilmi. Huomiota kiinnitettiin myös turvallisuusohjeisiin, säilytysohjeisiin, teroitusohjeisiin ynnä muihin sellaisiin.