Kuluttajan testi: Jääkaappi-pakastimet

4.95 €

Jääkaappi-pakastimet

23.1.2013|
Testi tehtiin kansainvälisenä ICRT-testausyhteistyönä.

Viilennystehon mittaamisen tarkoituksena oli selvittää, kuinka nopeasti jääkaappi viilentää sinne laitetun ruoan. Kaappiin laitettiin tavaraa kymmenen kiloa kutakin jääkaapin sataa litraa kohti. Termostaatti oli asetettu niin, että keskilämpötila oli mahdollisimman lähellä 3 °C:tta. Kaappiin laitettiin 6 kg lisää tavaraa jokaista jääkaapin sataa litraa kohti, ja viilennettiin 25 °C:eesta 7 °C:een. Testissä mitattiin aika, joka kului viilentämiseen ilman, että jo jääkaapissa olleet tavarat lämpenivät. Jääkaapin ilma saattoi kuitenkin lämmetä ja sen lämpötila mitattiin. Jos laitteessa oli pikaviilennystoiminto, sitä käytettiin.

Laskettu pakastusteho kertoo, kuinka monta kiloa ruokaa voidaan pakastaa 24 tunnissa pakastimessa, jossa on jo ennestään pakastettuja tuotteita. Laskettu pakastusteho kertoo pakastettavan määrän 100 litran käytettävissä olevaa tilaa kohti.

Energiatehokkuus kertoo vuorokautisen sähkönkulutuksen sekä käytettävissä olevan tilan suhteen. Sähkönkulutus mitattiin säilytyslämpötilan pysyvyys –testin, viilennysteho-testin ja pakastustehotestin yhteydessä.

Oikean lämpötilan saavuttaminen
Pakastimeen laitettiin paljon pakastettavaa ja mitattiin, saavuttaako pakastin halutun -18 C°:n lämpötilan ja jääkaappi 4 C°:n lämpötilan, kun noudatetaan ohjeiden suosittelemaa termostaatin tai termostaattien säätöä.

Käyttömukavuutta mitattiin testaamalla, kuinka helppoa jääkaapin ja pakastimen käyttäminen on: esimerkiksi kuinka hyvän otteen saa ovista ja kuinka paljon niiden avaamiseen tarvitaan voimaa. Lisäksi tutkittiin säätimiä, varoitus- tai merkkivaloja ja -ääniä sekä arvioitiin säilytystilojen toimivuutta ja laitteen puhdistamista.

Lämmönnousuaika
Testissä mitattiin, kuinka kauan pakastin pysyy riittävän kylmänä elintarvikkeille, jos virta loppuu esimerkiksi sähkökatkon aikana. Aikaa mitattiin, kunnes lämpötila nousi pakastimessa -9 °C:seen.

Melua ja tärinää arvioi aistinvaraisesti kolme testaajaa, kun laite oli käynnissä ja kun termostaatti meni päälle tai pois päältä.

Sulatuksessa testattiin kuinka helppoa on sulattaa laite ja jääkö sulanutta vettä laitteen sisälle.

Säilytyslämpötilan pysyvyys -arvosanassa testattiin, kuinka hyvin jääkaappi ja pakastin pysyvät oikeassa lämpötilassa, kun ympäristön lämpötila vaihtelee 10 °C:een ja 32 °C:een välillä. Termostaatti tai termostaatit säädettiin ensin niin, että jääkaapin keskilämpötila oli 3 °C ja pakastimen -18 °C. Ympäristön lämpötila oli tällöin 25 °C. Termostaatin tai termostaattien säädöt pidettiin ennallaan ja ympäristön lämpötila laskettiin ensin 10 °C:een ja nostettiin sen jälkeen 32 °C:een. Tämän jälkeen jääkaapin ja pakastimen sisälämpötilat mitattiin. Lämpötila ei saanut olla liian korkea eikä liian matala. Paras keskilämpötila jääkaapissa oli mahdollisimman lähellä 3 °C:tta. Pakastimen lämpötilan tuli olla -18 °C tai alempi.

Pakastimen sulatuksessa testattiin veden poisto ja se, pysyykö sulanut vesi laitteen sisällä.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.