Astianpesukoneet

4.95 €

Astianpesukoneet

6.6.2012| /
Astianpesukoneet testattiin kuluttajajärjestöjen ja –viranomaisten kansainvälisenä ICRT-yhteistyönä.

Pestävät astiat liattiin eri ruoka-aineilla, kuten lihalla, kananmunalla, pinaatilla, kaurahiutaleilla, tomaattimehulla, teellä ja maidolla. Ruuantähteiden annettiin kuivua kiinni astioihin, tai ne juuttuivat kiinni kuumennettaessa.

Kone täytettiin likaisilla ruokailuvälineillä, lautasilla, kupeilla, muovimukeilla, laseilla, paistinpannuilla, tarjoiluvadilla, uunivuualla sekä muovirasioilla. Lisäksi koneeseen laitettiin puhtaita astioita.

Testissä käytetty vesi oli suomalaisvettä kovempaa keskieurooppalaista vettä ja sen lämpötila oli 15 °C +/- 1 °C. Testi tehtiin sekä normaali- että säästöohjelmalla. Molempia pesuohjelmia testattiin kolmesti.

Suorituskykyä mitattiin testaamalla pesutulosta ja kuivaustehoa. Ne arvioitiin 30 minuutin päästä ohjelman loputtua.

Pesutuloksessa annettiin pisteitä sen mukaan, oliko astia täysin puhdas, oliko siinä pieniä vai suuria likatahroja ja minkä verran tahroja oli.

Kuivauksen tehossa annettiin pisteitä vesipisaroiden ja vesijälkien lukumäärän mukaan. Astia ei saanut yhtään pistettä, jos siinä oli enemmän kuin kaksi vesipisaraa tai enemmän kuin yksi vesijälki. Kuivausteho mitattiin erikseen perusastioilla, paistinpannuilla ym. sekä muovirasioilla.

Ohjelman kesto
Sekä normaali- että säästöohjelman kaikkien kolmen pesukerran kestot mitattiin.

Ympäristöarvosana perustuu sekä normaaliohjelman että säästöohjelman sähkön ja veden kulutukseen. Ympäristöarvosanan painosta reilu kaksi kolmannesta oli sähköllä.

Melu
Melutason arvosana perustuu sekä mittaukseen että subjektiiviseen arviointiin. Tiskikone asennettiin lieden ja tiskialtaan väliin. Melu mitattiin desibelimittarilla 1,2 metrin päästä tiskikoneesta ja 70 senttimetrin korkeudelta lattiasta. Lisäksi viisi asiantuntijaa arvioi melun häiritsevyyttä.

Käyttöohjeista tutkittiin niiden ulkonäkö, kattavuus ja selkeys.

Käyttömukavuuden arvosanassa arvioitiin muun muassa täyttämisen ja tyhjentämisen helppous sekä siivilän, oven, pesuainelokeroiden, korien ja suihkuvarsien toimivuus. Lisäksi arvioitiin, kuinka helppoa koneen käyttäminen on värisokealle, vasenkätiselle tai henkilölle, jolla on heikot käsivoimat.

Eri osien tukevuus 
Kaksi asiantuntijaa arvioi luukun, pesuainelokeroiden, korien, suodattimen, suihkuvarsien ja säätimien tukevuutta.

 


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.