Kuluttajan testi

4.95 €

Älykellot

7.1.2021| /

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Älykello-ominaisuudet Tekstiviestien, puheluiden ja Whatsapp-viestien toiminnallisuudet arvosteltiin. Myös Facebook- ja Twitter-tuki huomioitiin. Keskeisimpänä ominaisuutena huomioitiin ilmoitukset saapuvista puheluista, viesteistä ja sosiaalisen median päivityksistä.

Teksti- ja whatsapp-viestien arvostelussa huomioitiin lisäksi mahdollisuus viestien kirjoittamiseen  ja viesteihin vastaamiseen kellon kautta. Puhelutoimintojen arvostelussa puolestaan huomioitiin puhelusta ilmoittamisen lisäksi mahdollisuus puheluihin vastaamiseen, kellon käytettävyys puheluissa ja äänenlaatu puheluiden aikana.

Puhelimen ohjauksen osalta testattiin musiikkisoittimen ja kameran käyttäminen kellon kautta. Puheohjauksesta testattiin peruskomennot, kuten kellonajan ja sijainnin kysyminen. Testit tehtiin sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmillä.

Kuntoilutoiminnot Mittausten tarkkuus ja toistettavuus arvioitiin. Sykemittauksen tarkkuus testattiin levossa, kevyen ja raskaan harjoittelun aikana sekä pyöräillessä.

Matkan mittauksen tarkkuus testattiin sekä gps-toimintoa että askelmittaria käyttäen. Gps-mittaus tehtiin metsässä ja avoimessa maastossa. Askelmittauksen tarkkuus testattiin kävelyn, juoksun ja arjen askareiden aikana.

Lisäksi testattiin korkeusmittarin ja nousun mittauksen tarkkuus. Korkeusmittarin tarkkuus testattiin kolmessa eri sijainnissa. Nousun mittauksen tarkkuus tehtiin pyöräilemällä 6,4 kilometrin pituinen reitti, jonka korkeusero oli 41 metriä.

Käytön helppous Yleisen käytettävyyden lisäksi arvioitiin kellon käyttöönotto ja kuntoilutoimintojen käytettävyys.

Yleisessä käytettävyydessä huomioitiin näytön luettavuus ja asetusten muokkaaminen itselle sopivaksi. Lisäksi testattiin navigoinnin helppous, uniseurannan käytettävyys ja kellon toiminnot, kun puhelin ei ole lähettyvillä.

Kuntoilusovellusten kohdalla arvioitiin muun muassa selkeyttä, kannustusviestien laatua ja tavoitteiden asettamista sekä seurantaa. Laboratorion asiantuntijat arvioivat kuinka hyvin kello sopii monipuolisesti eri lajeja harrastavalle, juoksijalle ja pyöräilijälle.

Käyttöönotosta arvosteltiin sovellusten lataaminen, paritus puhelimen kanssa ja tilien luominen sekä omien tietojen syöttäminen.

Akku Kellojen toiminta-aika ja latausnopeus mitattiin. Toiminta-aika mitattiin tyypillisessä käytössä siten, että mahdollinen gps-toiminto oli pois päältä.

Päivällä (klo 10-18) testaajat pitivät kelloja ranteessa. Päivän aikana kelloihin kytkettyyn puhelimeen lähetettiin 7 tekstiviestiä, 10 sähköpostia ja 18 sosiaalisen median päivitystä.

Illalla (klo 18-24) kelloja säilytettiin telineessä, joka liikutti kelloja 10 minuutin ajan joka tunti. Puhelimiin soitettiin yhteensä 16 minuutin ajan, jotta kellojen näytöt olisivat välillä päällä.

Yöllä (klo 24-10) kellot pidettiin liikkumattomana.

Puhelinsovellus Kellojen tukena älypuhelimessa käytettävät sovellukset arvosteltiin. Tärkeimpinä huomioitiin sovelluksen yleinen toimivuus ja käyttöliittymän selkeys. Myös sovelluksen räätälöinti, tavoitteiden asettaminen sekä synkronointinopeus sovelluksen ja kellon välillä arvioitiin. Testit tehtiin sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmillä.

Rakenteen laatu Laboratorion asiantuntijat testasivat näytön naarmunkestävyyden ja arvioivat kellon materiaalien ja rakenteen laatua. Myös rannekkeen vaihdettavuus huomioitiin arvostelussa.

Monipuolisuus Kuntoiluominaisuudet, yhteydet ja liitännät, yleinen monipuolisuus sekä ja älypuhelimeen liittyvät toiminnot arvosteltiin. Yleisen monipuolisuuden arviossa huomioitiin kosketusnäyttö, näytön taustavalo ja herätystoiminto.

Kuntoiluominaisuuksien monipuolisuuden arvioon vaikutti yhteensä 22 ominaisuutta, kuten unenseuranta, veren happipitoisuuden mittaus, hapenottokyvyn mittaus ja mahdollisuus erillisen sykevyön käyttämiseen.

Älykello-ominaisuuksien monipuolisuuden arviossa huomioitiin esimerkiksi mahdollisuus vapaan tekstin syöttöön ja ilmoitusten suodatus.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.